2020. április 2. csütörtök Áron

Koronavírus: így készítsd fel magad a válságra pénzügyileg


A koronavírus-járvány így vagy úgy, de mindenkit érint: egészen biztos, hogy még hosszú hónapokig érezni fogjuk a hatását. Aki nem szeretné, hogy váratlan pénzügyi meglepetések érjék, igyekezzen felkészülni a szűkös hónapokra még időben.

A koronavírus pénzügyi és gazdasági hatásairól már rengeteget írtunk, nem véletlen, hogy a kormányzat gazdaságvédelmi intézkedésekkel igyekszik megvédeni a magyar munkahelyeket. Ám ezek mellett mi magunk is sokat tehetünk annak érdekében, hogy átvészeljük az előttünk álló hónapokat.

Egy ilyen nem várt, de mindenkit érintő súlyos helyzetben még az is szorong, akinek amúgy több havi tartaléka van, hát még azok, akik egyik hónapról a másikra élnek!

Éppen ezért most összeszedtük, hogy érdemes készülni a válságra, milyen intézkedéseket érdemes meghozni saját és családunk pénzügyeit illetően.

Számolj!

Első lépésként tedd rendbe a pénzügyeidet, nézd át mire mennyit költesz, és azokról a dolgokról, amelyek nem létszükségletek (előfizetések), most mondj le. Elképesztő összegeket tudsz így félretenni havonta. Csupaszítsd le teljesen a költségeidet, és vizsgáld meg, mennyi ideig tudnál csak a megtakarításaidból élni, ha csak a legszükségesebb dolgokra költesz! Ezután vedd hozzá a bevételi forrásaidat. 

Válságüzemmód

 • Érdemes azt is megnézni, mennyi pénzt hagysz a bankoknál, és ha találsz jobb konstrukciót, válts. A Pénzcentrum Lakossági bankszámla kalkulátorával könnyedén kiszámíthatod, melyik számodra a legmegfelelőbb konstrukció.
 • Elképesztően nehéz egyik pillanatról a másikra megváltoztatni fogyasztási szokásainkat, most mégis erre kényszerülünk. Ha teheted, spórolj, tartalékolj, és mondj le a "luxustermékekről", luxusszolgáltatásokról. Túl nehéz dolgod nem lesz, az élet elrendezte ezeket, hiszen sem a fodrász, sem a kozmetikus, sem a koncert, sem mozi nem csábít most. 
 • De le kell mondani most a tartós fogyasztási eszközök cseréjétől is, azaz hiába tervezted, inkább ne most cseréld le a telefonod, a kocsidat, és nem most újítsd fel a konyhádat! 
 • Korábbi felmérések szerint a magyarok átlagosan a fizetésünk egyharmadát élelmiszerre költik: ezek közt gyakran olyan termékekre, amik nagy részére feltehetően nincs is szükségük, vagy olcsóbban is beszerezhetnék. Élj ezzel a lehetőséggel, és csak azt vedd meg, amire a családodnak most feltétlenül szüksége van.
 • Nézz körül otthon, és találd ki, mit tehetsz pénzzé! Második kocsi? Nyaraló? Drága hobbifelszerelés? Ha beüt a baj, ezektől érdemes megválni először.

Van munkád? Becsüld meg!

Rengeteg ember veszítette már el a munkáját, és fogja a következő hetekben, hónapokban. Ha te azon szerencsések között vagy, aki még tud dolgozni, akkor azt most becsüld meg. Ez nem az az időszak, amikor nézelődni lehet. Egyelőre azt ajánljuk, maradj a helyeden.

Ha mégis elveszítd a munkádat, fontos, hogy most ne írj alá közös megegyezést, mert akkor nem jár végkielégítés, ahogy akkor se, ha rá bírnak venni, hogy te mondj fel.

Nincs munkád? Keress!

A jelenlegi helyzethez hasonlót a legtöbb munkavállaló soha sem tapasztalhatott - aki fizetés nélküli szabadságon van, vagy elvesztette bevételeit, jelenleg nem csak anyagi helyzete, hanem a járványhelyzet miatt is aggódhat. Ilyen szituációban még nehezebb bevételi forrást találni.

Valószínűleg nem kell sokat várni, és számos alkalmi munkalehetőség fog létrejönni éppen a járványhelyzet hatására. Az oktatás, gyermekfelvigyázás, árukiszállítás jelenlegi kihívásai azt fogják eredményezni, hogy sok helyen elkél majd egy segítő kéz.

Moratórium: kell ez nekem?

Akinek nincs komolyabb tartaléka, és fél attól, hogy elveszíti a munkáját, vagy csökkentik a fizetését, az feltétlenül gondoja meg, él-e a törlesztési moratóriummal. Ez a lehetőség a személyi kölcsönökre és a jelzáloghitelekre is vonatkozik, sőt, mindazon zálogkölcsönökre is, amelyek esetében a kölcsön visszafizetésének végső határideje (azaz a türelmi idő, amely időpontig a zálogtárgy értékesítésére nem kerül sor) 2020. március 18. után jár le. A moratóriummal kapcsolatos minden kérdést igyekeztünk megválaszolni ebben a cikkben:

Címlapkép: Getty Images

Mi az a koronavírus?

A 2019-nCoV (SARS-CoV-2) névre keresztelt vírus a koronavírusok közé tartozik. Ma "mindössze" 7 olyan koronavírusról tudunk, ami az embereknél is képes betegséget okozni - súlyosságukat tekintve nagyon változatos problémákkal: az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig. Aki nem tudná, ugyanez a vírustörzs (koronavírus) felelős a néhány éve feltűnt SARS-ért és MERS-ért. A vírus okozta megbetegedés hivatalos neve COVID-19.

Hogyan terjed a koronavírus?

A COVID-19 főként cseppfertőzéssel terjed, de a kutatók által az sem zárható ki, hogy a fertőzött széklettel való érintkezés során is megfertőződhetünk.

Kik kaphatják el a koronavírust?

Ahogy más, a légutakat érintő vírusfertőzést, úgy a koronavírust is gyakorlatilag bárki elkaphatja. Viszont erre is fogékonyabbak lehetnek a krónikus betegségekben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek, a kisgyerekek és az idősebbek. A betegség lefolyása náluk súlyosabb tünetekkel járhat, és a szövődmények is gyakoribbak.

A koronavírus tünetei

A koronvírus lappangási ideje a jelenlegi tudásunk alapján 2-14 nap. A tünetek súlyossága egyénenként nagyon eltérő lehet, vannak, akik kb. teljesen tünetmentesek, míg mások csak enyhe tüneteket tapasztalnak. Ez is hozzájárul a COVID-19 gyors terjedéséhez. A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez:

 • száraz köhögés
 • láz
 • gyengeség, fáradékonyság
 • légzési nehézségek
 • légszomj
 • hasmenés
 • torokfájás (ritkábban)
 • orrfolyás (ritkábban)

A COVID-19 okozta fertőzés az esetek nagyjából kb. 80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár együtt, míg a jelenelgi statisztikák szerint az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A koronavírus szövődménye tüdőgyulladás, akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS), szeptikus sokk, veseelégtelenség, végső esetben pedig halál is lehet. A kórházi kezelésre szorulók többsége a fertőzés előtt egészséges volt. A halálos áldozatok azonban azok közül kerültek ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük volt vagy idősebbek voltak.

Minden a koronavírusról a Pénzcentrum tematikus mellékletében - KATT!

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Megszólalt a pesti elitgimnázium igazgatója: így megy náluk a digitális oktatás
Gadóné Kézdy Edit, a Deák Téri Evangélikus Gimnázium igazgatónője adott interjút a Pénzcentrumnak.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Tesco

04.02-04.06
Budapest

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

Aldi

03.01-04.05
Országos

Interspar

02.26-04.03
Országos

  Ajánlatunk