2020. október 26. hétfő Dömötör

Kivégezték az autóhiteleseket: zuhanórepülésben a forint


Több év után ma délelőtt váratlanul bejelentette a svájci jegybank, hogy feladja az 1,2-es euróhoz képesti árfolyamküszöböt, azaz hagyja felértékelődni a frankot, de közben -0,75 százalékra vágta az irányadó kamatot. A frank azonnal hatalmas erősödésbe kezdett, 1,18-es árfolyam alá bukott az euróhoz képest, ráadásul a forint is hirtelen esni kezdett a magyar szempontól is jelentős fejleményre.


FRISS! Mi történik most a pénzváltóknál? KATTINTS!

A jegybank döntése szerint a 3 hónapos CHF Libor (svájci bankközi kamatláb) irányadó sávja mostantól -1,25 és -0,25 százalék között ingadozhat. A jegybank érvelése szerint a frank még mindig túlértékelt, de annak mértéke csökkent azóta, hogy bő három éve bevezették a minimum 1,2-es árfolyamküszöböt. Ez a túlértékelés azonban az elmúlt pecekben jelentősen nőtt, hiszen a jegyzések 1,2-ről azonnal 1,17 alá estek, azaz a frank hirtelen bő 3 százalékkal ugrott.

A forint euróhoz mért árfolyama ma délelőtt elérte a 326-os szintet is, ami sosem látott mélypontot jelent a forintnál az euróhoz képest.

Mostanra már valamennyit visszanyert erejéből a hazai valuta, jelenleg 322 és 324 forintos árfolyam között lehet váltani.


A frank erősödése miatt hatalmas esésbe kezdett a forint. Ekkora zuhanást ritkán lehet látni, ráadásul a legrosszabbul azok a deviza alapú hitelesek jártak, akiknek nem rögzítették az árfolyamukat január elsejétől.

Ugyan a jelzálog alapú devizahiteleket rögzített árfolyamon fizethetjük január elseje óta, a többi devizahiteles azonban nagyon rosszul járt ezzel az eséssel. Az autóhitelesek havi átlagos törlesztőrészlete a csütörtök délelőtti események miatt több ezer forinttal ugrott meg.

Mivel az árfolyamot nem tartja a svájci jegybank az euróhoz képest korábban meghatározott 1,2-es átváltási árfolyamon, ezért további gyengülésre számíthatunk a jövőben. A tényleges esést még nem látjuk,

mivel a zuhanás olyan nagy mértékű volt, hogy befagytak a piacok, de könnyen lehet, hogy a svájci frank- forint árfolyam eléri a 300-as szintet.

 

 

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos

Praktiker

10.15-10.26
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó