2019. október 21. hétfő Orsolya

Kitört a kamatháború a magyar bankoknál: brutális akciókkal várnak idén ősszel


Van miből válogatniuk azoknak, akik most szeretnének személyi hitelt felvenni, ugyanis több pénzintézet is igen kedvező feltételekkel indult neki az ősznek. Ez pedig igencsak meglátszik a kölcsönök árazásán, hiszen a legjobb ajánlatok kamatozása már alig magasabb, mint némely jelzáloghitelé. Mutatjuk, melyek ezek.

Az idei év is jól alakult eddig a pénzintézetek számára, hiszen mind a lakáshitelek, mint a személyi kölcsönök piaca szépen bővül. A frissen kihelyezett lakossági hitelek túlnyomó része lakáscélú, de még így is 44 milliárd forinttal emelkedett a fogyasztási hitelek háztartási hitelállománya 2018 második negyedévében - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Hitelezési folyamatok című kiadványának legutóbbi számából.

A növekvő hitelfelvételi kedvet természetesen a pénzintézetek is szeretnék meglovagolni, és arra törekednek, hogy minél több ügyfél válassza az ő termékeiket. Ennek eredménye, hogy szinte mindegyik pénzintézet indít időről időre valamilyen akciót, amikor még a szokásosnál is kedvezőbb feltételekkel nyújtanak kölcsönt az ügyfeleik részére.

Látszik, hogy a pénzintézetek szeretnék meglovagolni az ősz elején tapasztalható megemelkedett hitelfelvételi kedvet, amit az ilyenkor aktuális - jellemzően nagyobb összegű - kiadások idéznek elő"

- mondta el a Pénzcentrum kérdésére Veres Patrik, a Bank360 szakértője.

Van miből válogatni

Akciós, mindössze 6,90 százalékos éves kamattal igényelhetünk személyi kölcsönt a Cetelemnél szeptember 11-13. között. Az akciós hitel tehát csak 3 napig elérhető, ugyanakkor a pénzintézet honlapján található tájékoztatás szerint nincsen semmi egyéb, a standardtől eltérő feltétel, melyet teljesíteni kell a kölcsön igényléséhez.

Még ennél is kedvezőbb a Cofidis ajánlata: egy 3 millió forintos, 60 hónapos futamidőre felvett kölcsönt most 6,90 százalékos THM-mel igényelhetünk meg a pénzintézettől. Ez tehát még a Cetelem ajánlatánál is kedvezőbb, hiszen itt már a THM 6,90 százalékos, míg előbbi esetben csak az ügyleti kamat - a Cetelem esetében egy 3 millió forintos, 60 hónapos hitel THM-je 7,57 százalékra jön ki.

A Cofidis esetében azonban két feltételnek is teljesülnie kell ahhoz, hogy ilyen kedvező feltételekkel kapjunk hitelt: egyrészt legalább 3 millió forintos kölcsönt kell igényelnünk, másrészt a jövedelmünknek is el kell érnie a nettó 200 ezer forintot. Első pillantásra tehát csak akkor éri meg a Cofidisnél hitelt felvenni, ha legalább ekkora kölcsönre van szükségünk, ám létezik egy kiskapu, amely kihasználásával azoknak is megérheti itt hitelt felvenni, akiknek ennél kisebb összegre van szükségük. Erről itt írtunk bővebben.

Tart még a Raiffeisen Bank akciója is, miszerint most jövedelemátutalás és számlahasználati feltételek nélkül is kedvezményes, 9,0 százalékos THM-mel igényelhet személyi kölcsönt az, akinek a jövedelme eléri a nettó 250 ezer forintot, illetve a kölcsönösszeg is 1 millió forint feletti. Akiknek ennél kisebb, ám 100 ezer forint feletti jövedelmük van, azok most szintén akciós, 12,3 százalékos THM-mel igényelhetnek hitelt.

Ne hamarkodjuk el a döntést

A kedvező akciók ellenére is érdemes megnézni a többi bank ajánlatát a döntéshozatal előtt. Erre buzdít Veres Patrik is:

A rendelkezésre álló három nap miatt ne rohanjon senki a bankba. Mindig érdemes alaposabban szemügyre venni a piac aktuális ajánlatait, hiszen, ahogy fenti példákból is kiderült, akadhat kedvezőbb kölcsön a piacon, ha teljesítjük az igénylési feltételeket."

- mondta el a szakértő.

Ráadásul már igen egyszerűen szemrevételezhetjük a piaci ajánlatokat, hiszen a Pénzcentrum kalkulátorának segítségével pillanatok alatt felmérhetjük, hogy milyen kamatokra, havi törlesztőkre kell számítanunk hiteligényléskor. Az érdekesség kedvéért el is végeztünk egy kalkulációt a fenti, 3 millió forintos, 60 hónapos futamidejű kölcsönnel.

A kalkulátor által megjelenített ajánlatok közül valóban a már említett Cofidis és Cetelem ajánlatai tűnnek ki, ám más banki ajánlatok is igen kedvezőnek tűnnek. A K&H Bank például 8,10 százalékos THM-mel kínálja személyi kölcsönét, amely 60 100 forintos havi törlesztőrészletet jelent. 11,18 százalékos THM-mel kínálja személyi hitelét az MKB Bank (63 700 forintos törlesztő), míg az Erste Bank 12,20 százalékos THM-mel teszi ugyanezt (65 212 forintos törlesztő).

Egy kisebb, 1 millió forintos kölcsönösszegnél (60 hónapos futamidővel) viszont már egészen más a helyzet: a Raiffeisen Bank 12,28 százalékos THM-mel nyújt kölcsönt (21 717 forintos törlesztő), a K&H Bank 13,70 százalékos THM-mel (22 239 forintos törlesztő), míg a Budapest Bank 13,90 százalékos THM-mel (23 033 forintos törlesztő) teszi ugyanezt. Ekkora hitelösszegnél az egyébként piacverő Cofidis igencsak hátrébb szorul: 15,90 százalékos THM-mel és 23 710 forintos törlesztővel kínálja a személyi kölcsönét. Jól látható tehát, hogy a lényeg az akciók során is a részletekben, jelen esetben a kölcsönösszeg nagyságában rejlik.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 2 millió forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 40 436 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 8,17%), de nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen 40 505 forintos törlesztőt (THM 8,97%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni az Erste, az MKB, valamint a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Kika

10.24-11.05
Országos

Aldi

10.24-10.30
Országos

Lidl

10.24-10.30
Országos

Tesco

10.24-10.30
Országos

Aldi

10.17-10.23
Országos

Lidl

10.17-10.23
Országos

Interspar

10.17-10.23
Országos

Spar

10.17-10.23
Országos