21 °C Budapest

Kiszámoltuk: ennyivel csökkenhet a törlesztőd, ha élesedik az Orbán-csomag

2019. február 12. 05:43

Tegnap ismertük meg a 7 pontból álló családvédelmi program részleteit. Az egyik pont szerint a fennálló jelzáloghitel tőketartozásából bizonyos kedvezmény íródik le a második és további gyerekek után. A legnagyobb újítása a programnak, hogy a harmadik gyerek után immár 4 millió forint ez a jóváírás. Kiszámoltuk egy konkrét példán, hogy ez mit jelent az adósoknak.

Vasárnap óta ismerjük a kormány családvédelmi 7 pontját. Ezek közül az egyik, hogy a fennálló jelzáloghitel-tartozás egy részét immár nem csak a harmadik, de a második gyermek születésekor is elengedik. Ebben az esetben ez 1 millió, a harmadik gyerek születése esetén pedig már 4 millió forint. Ezután minden további gyermek esetén ez újabb 1 millió forintot jelent. Mi most kiszámoltuk, hogy különböző gyerekszám mellett hogyan hathat ez a családok jelzáloghitelének törlesztésére.

A kiinduláshoz 10 millió forint fennálló tartozást vettünk alapul, és 180 hónap hátralévő futamidőt. Hogy valóban piaci kamatokkal számoljunk, segítségül hívtuk a Pénzcentrum kalkulátorát, és összehasonlítottuk az ott található ajánlatokat. 10 éves kamatperiódust néztünk, hiszen így tudjuk hosszú időre előre biztosítani a havi törlesztő mértékét. Úgy kalkuláltunk, hogy a hitelfelvevő az adott bank ügyfele.

Azt találtuk, hogy a Raiffeisen ajánlatával 4,47 százalék a THM, őket követi az Erste 4,53 százalékkal. A kalkulátorunkban szereplő további három ajánlat, azMKB, a K&H és a Budapest Bank ajánlatainak és az előbbiek átlagkamata 4,58 százalékos. Ezzel számoltunk a továbbiakban.

Lakáshitelt vennél fel? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Így azt kaptuk, hogy a példánkban szereplő ifjú pár a 10 millió forint tőketartozás után összesen 13 843 588 forintot fizet vissza 180 hónap alatt. A havi törlesztő 76 910 forint lesz, a kamat - ahogy fent írtuk - 4,58 százalék.

Mivel az első gyerek után nem vállal át az állam a tartozásunkból, így az első gyerek megszületésével nem is kalkuláltunk - azt feltételeztük, hogy a családban már eleve van egy gyerek. Így amennyiben 10 millió forintos tőketartozás esetén megszületik a második gyermek, a tőketartozásunk 1 millió forinttal csökken. Ekkor a törlesztőnk 69 218 forint lesz, a teljes visszafizetendőnk pedig 12 459 229 forint.

Ha a 10 milliós tőketartozásunk fennállásakor viszont már a harmadik gyerek érkezik, akkor a tartozásunkból 4 millió forintot vállalnak át - ekkor a havi törlesztőnk mindössze 46 145 forint, a visszafizetendő összeg pedig 8 millió 306 ezer forint lesz. Ha azonban már van három gyerekünk, amikor a 10 milliós tőketartozás esedékes, akkor a negyedik gyerekkel megint csak egymillió forint íródik le a tőketartozásunkból, azaz ugyanúgy 69 218 forint lesz a törlesztőnk, mint az első esetben. És persze a visszafizetendő összeg is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

De mi van, ha közben születik a gyermek?

Természetesen sokkal életszerűbb az, hogy a 180 hónapos futamidő alatt születik meg a második vagy a harmadik gyermek, vagy akár mindkettő. Ezért most két ilyen esetet hasonlítottunk össze: első esetben nem születik meg a második gyerek, amikor fennáll a 10 milliós tőketartozás, második esetben pedig megszületik a második gyerek, 90 hónap után pedig a harmadik is.

Ahogy az látható, ha nem születik gyerek, akkor a tartozás lineárlisan - mindne hónapban 76 909 forinttal csökken. Amennyiben azonban a második gyermek után járó támogatás az első hónapban lesz esedékes, akkor a törlesztő mindössze 69 218 forint lesz egészen a 90. hónapig, amikoris a fennálló tőketartozásból leíródik 4 millió forint. Ekkor a törlesztőnk a következő 90 hónapra 16 620 forintra módosul. A teljes visszafizetett összeg első esetben 13,8 millió forint, a másodikban 7,7, azaz majdnem a fele.

Válogass a lakáshitelek között: használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Összegzésként megállapítható, hogy már a második gyermek is érezhető mértékben hat a törlesztőre és a teljes visszafizetett összegre, a harmadik gyerek azonban jelentős mértékben megvágja azt. Fontos kiemelni, hogy a hatás nagyobb fennálló tartozás esetén kevésbé látványos, mert az összegek (1 és 4 millió) a fennálló tartozásnak csak egy kisebb hányadát teszik ki.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem