10 °C Budapest

Kiszámoltuk: ennyit érnek az új mentőcsomagok

Pénzcentrum
2013. augusztus 28. 05:02

Kiszivárgtak a bankok által kidolgozott devizahiteles mentőcsomagok. Az első azonnali segítséget nem jelent a devizahiteleseknek ugyan, de legalább forintban tartozhatnak ugyanannyival a bankjuknak, mint előtte. A másik már tényleges könnyebbséget jelenthet az adósoknak. A kérdés az, hogy melyiket választja majd a kormány.

Nesze semmi fogd meg jól

A bankok első ötlete tömören annyi, hogy a devizahitelek futamidejét csökkentsék 5 évre, de a hitelesek ne fizessenek többet, mint most. Mivel egy rövidebb futamidejű hitel törlesztőrészlete magasabb és a különbözetet nem akarják benyelni a bankok, ezért a különbség egy számlán halmozódik és kamatozik, ezt fizetheti vissza a devizaadós, immár forintban - áll a HVG.hu birtokába került javaslatcsomagban. Ezzel gyakorlatilag nem nyer semmit az adós, csak forintosították a tartozását.

Az elkülönített számlán az értesülések szerint bubor +2 százalékos kamattal nőne a tartozás, ami kisebb értéket jelent, mint a jelenlegi forinthitel és frankhitel kamat. Ennek a csomagnak így az adósok szempontjából szinte semennyi pozitív hatása sincs abban az esetben, ha maradnak a jelenlegi árfolyamok. Csak akkor örülhetnek, ha később gyengül a forint és ennek az intézkedésnek köszönhetően nem nő a törlesztőrészlete. Persze ezzel annak az esélyét is elvesztik, hogy a tartozás csökkenjen a forint erősödésével.


A törlesztőrészletekben számolt különbség inkább jelképes, néhány ezer forint nem valószínű, hogy segíteni fog a bajba került családoknak. 

Szegények kései végtörlesztése

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Még egy ötlet kiszivárgott a Bankszövetség és a kormány tárgyalásáról, ami egy nagyobb adósság elengedést és forintosítást is tartalmaz. Ennek lényege, hogy a bankok kapnak egy 10 százalékos devizakedvezményt az MNB-től, amihez még saját erőből adnak 10-et, így összesen 20 százalékos kedvezménnyel tudják ügyfeleik hitelét forintra váltani. Egy egyszázalékos kamattámogatást is kérnek az államtól ehhez a tervhez, így a kamatszínt is a devizahitelek közelébe csökkenhet. 8 milliós tartozás esetén így nézne ki a törlesztőrészlet a csomag előtt és után:

A bankok az ötletük mellé egy forinthitel kamatplafont is elképzelnek, ami gátat szabna a hitel drágításának, ami sokakat megakadályozott az eredeti végtörlesztéskor, hogy megszabaduljanak tartozásuktól.

Egy holnapi kormányülésen tárgyalják át a mentőcsomagok ügyét, ahol egy politikai szempontból jobban kommunikálható verzió is napirendre kerülhet. A héten napvilágot látott MNB elképzelés szerint a jelenlegi gyűjtőszámlát kellene átalakítani úgy, hogy lényegében az a futamidő végéig a rögzített árfolyamon fizetnek az adósok és nincs felhalmozott tartozás sem. Ez gyakorlatilag egy nagyarányú adósságelengedést jelentene, 5 százalékkal nagyobbat, mint a bankszövetség második ötlete.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 08:37
Egyre kevesebbet költenek médiára a magyarországi nagy hirdetők az árbevételük arányában. Amíg példá...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 08:26
A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a tel...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 07:30
Még mindig a változó kamatozású állampapírokkal érhető el a legmagasabb hozam a lakossági állampapír...
Holdblog  |  2024. április 24. 06:03
Megválasztása óta keveset beszélt Argentína új elnöke a dollárra való átállásról, pedig a lépésnek k...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm