14 °C Budapest

Kiszámoltuk: 2,6 milliót bukhatsz, ha nem ezt a hitelt választod

Pénzcentrum
2017. július 18. 11:30

A lakásvásárlás egyik fontos eleme a hitel kiválasztása, ezzel ugyanis több évtizedes elköteleződésről döntünk. Nem árt már az új otthonunk kiválasztása előtt körülnézni a bankoknál, kiválasztani a hiteltípust és akár előzetes hitelelbírálást kérni. A Pénzcentrum kalkulátorával összehasonlítottuk a bankok lakáshiteleit, mutatjuk, melyik terméknél mire érdemes odafigyelni.

Sokaknak a nyári vakáció alatt van idejük arra, hogy lakást keressenek és új otthonuk megvásárlásába kezdjenek. Ehhez a legtöbben hitelt is felvesznek, ezért utána jártunk, hogy melyik bankot érdemes választania, aki most vág bele a lakásvásárlásba.

Nem mindegy, milyen hitelről beszélünk

Ezúttal a kiskeresetűek lakáshiteleit néztük meg, 5 millió forintos hitelösszeggel, 200 ezer forint havi jövedelemmel és 20 éves futamidővel hasonlítottuk össze a kölcsönöket a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátorában. A költségek viszont jelentős eltérést mutatnak aszerint, hogy milyen kamatperiódussal vesszük fel a hitelünket.

A változó kamatozású termékek között a K&H hitele most a legolcsóbb ajánlat, amely mindössze 2,76 százalékos teljes hiteldíj mutatóval (THM) büszkélkedhet, ami 26 374 forintos törlesztőrészletet és 6 479 805 forint teljes visszafizetendőt jelent. Ehhez viszont a jövedelemutaláson felül lakásbiztosítást is kell kötnünk az ingatlanra. A kezdeti költségek 37 600 forintba kerülnek összesen.

{{BANKRACIOBANNER_LAKAS}}

Az UniCredit ajánlata is olcsó, mivel ezt is 3 százalék alatti THM-mel kaphatjuk meg, ami 27 292 forintos havi törlesztőrészlettel jár együtt. Ugyan itt a kezdeti költségek 72 300 forintra rúgnak, azonban ebből 33 700 forintot visszatérít a bank.

Érdemes megemlíteni a Budapest Bank ajánlatát is, amely az alap beállításokkal ugyan 3,61 százalékos THM-mel érhető el, azonban, ha havonta 20 ezer forintot félreteszünk és a vésztartalékunkat is a banknál tartjuk (6 havi vésztartalék nélkül egyébként sem érdemes lakáshitelt felvenni, ez jelen esetben 1,2 millió forintot jelent), akkor már 1,78 százalékos THM-ünk is lehet. Az érdekesség azonban az, hogy nem a kamat csökken, hanem a futamidő rövidül le, ezekkel a beállításokkal 44 hónappal kevesebb ideig kell fizetni a kölcsönt, vagyis több mint három és fél évvel rövidül a hitel futamideje.

A kezdeti költségek szempontjából egyébként az MKB ajánlata a legkedvezőbb, ennél mindössze 12 600 forintos díjat kell megfizetni a hitel felvételekor (plusz most akciósan egy havi törlesztőrészletet visszakapunk), a kezdeti költség egyébként a Raiffeisennél sem magas, mindössze 16 790 forint. Persze több banknál is elérhetünk hasonló, vagy akár alacsonyabb kezdeti költséget is, a CIB teljesen visszatéríti a díjakat, az Ersténél 12 600 forintra csökken a fizetendő a visszatérítés után.

Az általunk kalkulált legolcsóbb és legdrágább ajánlat között egyébként 2775 forint eltérés volt a havi törlesztőrészlet szempontjából, ez azt jelenti, hogy 10 százalékkal drágább is lehet a hitelünk.

Érdemes lehet fixálni

A változó kamatozású hitelek alacsony kamatai ugyan nagyon vonzóak, azonban egyre többen választják a fix kamatozású termékeket, ezek ugyanis kiszámíthatóbbak. Az egyik legnépszerűbb az öt évre rögzített kamat, egyre többen választják ezeket a kölcsönöket a megbízhatóságuk miatt. A fenti alapadatokkal számolva, öt évre rögzítve a legolcsóbb hitelt a K&H adja, a kölcsönnek 3,36 százalékos THM-je, 29 525 forintos törlesztőrészlete és 6 792 575 forint teljes visszafizetendő összege van (érdekesség, hogy az 5 évre fixált hitel olcsóbb, mint a 3 éves kamatperiódusú). Ez az ajánlat egyébként kiemelkedik a többi közül, a második legalacsonyabb THM-mel az Erste kecsegtet, náluk 4,64 százalékos a mutató.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Érdekes egyébként, hogy több banknál a kamattámogatott termék kedvezőbbnek bizonyul a piaci kamatozású hitelnél. Ennek oka az alacsony referenciahozam lehet, azonban arra érdemes figyelni, hogy ezek a termékek az 5 éves rögzítés után 12 hónapos kamatperiódusúak lesznek, míg a piaci kamatozású terméknek a teljes futamidő alatt 5 évente változhat a kamata.

Ezt ajánlja a profi

Korábban kérdeztünk profit is arról, hogy milyen kamatperiódusú hitelt ajánl, aki a 10 évre rögzített termékek mellett tette le a voksát. Persze kíváncsiak voltunk, hogy ennyiért milyen hitelt kapunk, a legolcsóbb ajánlat itt az MKB lakáshitele, amely 5,88 százalékos THM, 34 610 forintos törlesztőrészlet és 8 401 906 forint teljes visszafizetendő mellett érhető el (alacsony, 12 600 forintos kezdeti költségekkel). Emellett az Erste ajánlata is az olcsóbbak között található, 5,93 százalékos THM-mel vehetjük fel.

A hitelek többsége egyébként 6 és 7 százalékos THM között érhető el és csak néhány ajánlat mutatója haladja meg a 7 százalékot.

Végig fixálnál?

Persze lehetőség van arra is, hogy a hitelünk kamatát a teljes futamidőre fixáljuk. Ezt az UniCreditnél 6,99 százalékos THM-mel, 38 064 forintos törlesztőrészlet és 9 137 952 forintos teljes visszafizetendő mellett tehetjük meg. Ha viszont az OTP ajánlatát választjuk, akkor 9,5 százalékos lesz a THM-ünk, a havi részletek 44 412 forintosak, a teljes visszafizetendő összeg pedig 10 732 536 forint lesz.

Megéri fixálni?

Persze felmerül a kérdés, hogy vajon megéri-e fixálni a hitelt, hiszen ennek sokszor nem is kicsi felára van. A kockázatok felmérésében a banki tanácsadó is segít, azonban azt érdemes lehet kiemelni, hogy egyre többen választják a rögzített kamatozású termékeket. A könnyeb döntés érdekében mutatjuk, mennyibe kerül a fixálás a legolcsóbb ajánlatoknál:

  • Az öt évre fixálás felára mindössze 0,6 százalékponttal magasabb THM-mel jár. Ez 3151 forinttal magasabb törlesztőrészletet jelent, ami a teljes visszafiztetendőnél plusz 313 ezer forint megfizetésével jár.
  • Ha tíz évre fixálunk, az már jelentősebb összeg, 3,12 százalékponttal magasabb a THM így, a törlesztőrészlet 8236 forinttal magasabb, továbbá 1,9 millió forinttal többet fizethetünk vissza a banknak.
  • A legdrágább értelem szerűen a teljes futamidőre (20 évre) rögzítés, ez 4,23 százalékponttal magasabb THM-mel, 11 690 forinttal magasabb törlesztőrészlettel és 2,66 millió forinttal magasabb összeg visszafizetését eredményezi.

Arra persze nem árt figyelni, hogy míg a rögzítés alatt állandó a törlesztőrészlet, addig a változó kamatozású termékeknél nőhet (vagy csökkenhet) a havi részletünk. Emiatt viszont sokkal kiszámíthatóbbak a hosszú távon is változatlan törlesztőrészletet kínáló kölcsönök.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem