8 °C Budapest

Kinek hiányzik a drága pereskedés? Így lehet egyszerűen rendezni a vitákat

2018. augusztus 24. 11:30

Bárkivel előfordulhat, hogy egy használt autó új tulajdonosaként hibát észlel a járműben, és kártérítést követel az eladótól. Szintén hétköznapi eset, hogy két szomszéd arról vitázik, hogy pontosan hol húzódik a telekhatár. Hazánkban az ilyen és számos más esetben ma már lehetséges, hogy a felek pereskedés nélkül állapodjanak meg. Ezt az úgynevezett egyezségi eljárás teszi lehetővé, amely egyszerűbb, olcsóbb és lényegesen gyorsabb, mintha az érintettek bírósághoz fordulnának.

Biztosan mindenki hallott már olyan használt autó vásárlásról, amikor utólag derült fény annak rejtett hibájára, a vásárló pedig kártérítést követelt. Legtöbben erről úgy vélekednek, hogy pont az ilyen helyzetek miatt érdemes szerződést kötni, és így van lehetőség bíróság előtt jogaink érvényesítésére is. De miért választanánk a költséges, évekig eltartó, bizonytalan kimenetelű pereskedést?

Így lehet gyorsan és békésen lezárni egy ügyet

Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyző Kamara (MOKK) elnöke a Pénzcentrumnak elmondta, hogy az egyezségi eljárás sokkal egyszerűbb és lényegesen gyorsabb, mintha a vitatkozó felek bírósághoz fordulnának. Éppen ezért egyre többen választják Magyarországon, ráadásul idén januártól már nemcsak a bíróságon, hanem közjegyző előtt is megköthető az egyezség polgári ügyekben.

Előfordulhat, hogy az adós nem tudja a teljes tartozását megfizetni, csak annak 80 százalékát, a hitelezőnek viszont garanciát jelent, hogy az egyezséget követően mégiscsak hozzájut a pénze jelentős részéhez, ráadásul gyorsan, egy végrehajtható végzéssel

- említette példaként a MOKK elnöke.

Az egyezségi eljárásban hozott végzés ugyanis lényegesen erősebb biztosítékot jelent a szintén önkéntességen alapuló mediációnál (közvetítői eljárás), mert ha valamelyik fél nem tartja be az egyezségben foglaltakat, akkor vele szemben közvetlen végrehajtásnak is helye lehet, legyen szó pénzkövetelésről vagy meghatározott cselekvésről.

Milyen vitáknál választható a közjegyző előtti egyezségi eljárás?

A pereskedés további hátránya, hogy a bíróság előtti eljárás során bizonyítást kell lefolytatni. Használt autó vásárlása esetén például bizonyítékokat kell felmutatni többek között a hiba okának keletkezési körülményeiről valamint a javítás valós költségeiről, így könnyen lehet, hogy a szakértői vizsgálat elvégzéséig az autó használhatatlan marad.

Az egyezségi eljárás keretében a hibát utólag felfedező vásárló előállhat olyan javaslattal, hogyha kedvezményt kap az autó árából, cserébe eláll minden további igényérvényesítéstől, akkor is, ha újabb hibára derül fény. Egy ilyen, az autóvásárláshoz kapcsolódó vita tipikus esete a közjegyző előtti egyezségi eljárásnak, amelynek eredményeképpen komoly garanciákhoz jut mindkét fél.

További példaként említhető, ha telekvásárlás esetén az egyik szomszéd - akár évek múltán - vitatni kezdi a telekhatár pontos helyét. Ekkor megállapodhatnak abban, hogy arrébb teszik a határt, egyezségüket pedig a közjegyző végzéssel jóváhagyja. A közjegyző végzésével jóváhagyott egyezség a bíróság által jóváhagyott egyezséggel azonos hatályú.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az eljárás akkor is szóba jöhet, ha az örökösök és a hagyatéki hitelező - akinek az örökhagyó tartozott -, vagy az örökösök egymást közt nem tudnak megállapodni a hagyatéki tárgyaláson. Ha nem akarnak pereskedni, lehetőségük van a vitájukat a közjegyző előtti egyezségi eljárásban rendezni.

Egyre több az egyezség, de nem mindig van rá lehetőség

Azzal, hogy peren kívüli egyezségi eljárást már közjegyző előtt is le lehet folytatni, növekedhet hazánkban a korábban évente 100-150-re tehető egyezségi ügyek száma. Mivel a közjegyzői irodák behálózzák az egész országot - nagyjából 20 kilométerenként található egy - ez a lehetőség mindenki számára egyszerűen hozzáférhető.

Alapvetően vagyonjogi ügyekben van lehetőség az eljárásra, akkor, ha annak tárgyáról a felek szabadon rendelkezhetnek. További feltétel, hogy legalább az egyik fél rendelkezzen belföldi lakóhellyel, illetve székhellyel

- hangsúlyozta Tóth Ádám.

Vannak azonban olyan helyzetek is, amikor nem lehet közjegyző előtt egyezséget kötni: többek között személyi állapotot érintő és egyéb családjogi tárgyú, végrehajtási, munkaügyi, állami vagyonnal kapcsolatos vagy olyan ügyben, amelyben külföldi anyagi jogot kell alkalmazni.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem