2020. október 28. szerda Simon, Szimonetta

Kiderült, mitől pukkad ki a hitellufi: így úszahatod meg az adósságcsapdát


2015 mozgalmas év volt az MNB fogyasztóvédelmi központjában, a banki elszámolásnak köszönhetően, tavaly viszont már kevesebb kérelmet nyújtottak be hozzájuk. Ugyan kevesebb megkeresés érkezett a fogyasztóvédelemhez, azonban számos új szabályt bevezettek a megkeresések nyomán. De hogyan szűrjük ki, ha csőbe húznának minket?

A jogalkotás a változó problémákra aránylag lassan reagál, ezt az eltérést nekünk kell kitölteni fogyasztóvédelmi módszerrel

 - mondta Freisleben Vilmos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) fogyasztóvédelmi igazgatója. 2016-ban 302 fogyasztóvédelmi vizsgálat indult, és az esetek túlnyomó többségében, mintegy 273 esetben jogszabálysértést állapított meg a jegybank, emiatt pedig 258 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki.

A legtöbb vizsgálat még mindig a 2015-ös banki elszámolással kapcsolatos, számos kapcsolható ehhez. Mostanra már az elszámolási procedúra lezártnak tekinthető - tette hozzá Freisleben Vilmos.

Ugyan a legtöbb vizsgálat a hitelezéshez köthető, azonban egyéb trendek is megfigyelhetők:

  • A biztosítási termékeknél gyakran előfordul a félreértékesítés.
  • Az alacsony hozamkörnyezet miatt keresettebbek a kockázatosabb termékek.
  • A határon átnyúló szolgáltatások külön kockázati kategóriát jelentenek, ezzel kapcsolatban is tud a fogyasztóvédelmi központ segítséget nyújtani, ezekkel kapcsolatban érdemes az ügyfélszolgálatot felkeresni.
  • Az fintech cégekre is külön koncentrálhatnak a jövőben.

Tájékoztatással veszi fel a kesztyűt az MNB

Még mindig az utolsó harmadban szerepel Magyarország a pénzügyi ismeretek szempontjából az OECD kutatása szerint. Ugyan a pénzügyi tudatosságot már több csatornán keresztül közvetítik, azonban még messze vagyunk attól, hogy valóban a nekünk megfelelő szolgáltatót és terméket válasszuk ki.

Jellemzően az év elején fordulnak sokan a fogyasztóvédelemhez, 2015-ben például a banki elszámolás volt a sláger

- mondta Szabó József, Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ igazgatója. Ez azonban 2016-ra eltűnt, ami valószínűleg a folyamatos tájékoztatásnak köszönhető. A cél az, hogy még a hitel felvétele előtt keressék fel a fogyasztóvédelmet, ha bizonytalanok a termékkel kapcsolatban.

Mit javasol az MNB?

Hát ez így most nem oldható meg, de ők tudnak egy másik megoldást

 - legyen ez intő jel, amikor a pénzintézetekkel tárgyalnak az ügyfelek, ez ugyanis jellemzően káros a hitelfelvevőnek. Emellett érdemes hozzájárulni a KHR-lekérdezéshez is, ez ugyanis számos előnnyel jár.

A hitelezés során a jelenlegi kamatkörnyezet jelent veszélyt, emiatt célszerű lehet a változó kamatozású kölcsönök helyett a fix kamatozású termékeket keresni.

Nemcsak a lakáshitelek népszerűek, a fogyasztási hiteleket is egyre többen keresik. Ezeknél is érdemes odafigyelni, mert egy fogyasztási hitel is hosszútávú eladósodáshoz vezethet.

Az tapasztalható, hogy a bevásárlói kártyákra is oda kell figyelni, ezek ugyanis gyakran hitelkártyák. Ezt viszont nem minden esetben kommunikálnak megfelelően a szolgáltatók, emiatt pedig adósságspirálba kerülhet az ügyfél.

Mi a helyzet a biztosításokkal?

Az összes fogyasztóvédelmi beadvány negyede a biztosításokhoz köthető, jellemzően a csoportos biztosításokat vizsgálták. Ezeknél néhány változtatásra lenne szükség, amelyek hamarosan a jogszabályokban is megjelenhetnek.

Emellett a műszaki boltokban nyújtott kiterjesztett garancia vagy törésbiztosításnál is érdemes utánanézni, hogy pontosan milyen fedezetet kapunk a pénzünkért. Mivel ilyenkor sokan nem tájékozódnak, ezért később problémát jelenthet, ha nem tudjuk, pontosan mire fizetünk.

Az etikus életbiztosítás bevezetése sikertörténet

 - tette hozzá Szabó József. A koncepciónak köszönhetően egyszerűsödött a biztosítások szerkezete és a költségek is csökkentek, ezek egyaránt kedvezőek a fogyasztóknak.

Mi várható idén?

  • A zálogházak is fókuszba kerültek, ezekre kiemelt figyelmet fordít majd 2017-ben az MNB.
  • Most már tilos árubemutató során hitelt értékesíteni, azonban egyes cégek megpróbálják kijátszani a jogszabályokat, ezeket is kiemelten vizsgálják.
  • Tovább folyik a fair bank törvény alkalmazásának vizsgálata. Ezen belül a személyi kölcsönök megugrására is külön figyelmet fordítanak, az előzetes tájékoztatással próbálják elejét venni a személyi kölcsönök bedőlésének. Ennek része egyébként a törvénynek való megfelelés, a reklámok monitorozása is.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó