16 °C Budapest

Kiadták a figyelmeztetést: újabb válság közeleg, ezek a családok lehetnek az első áldozatok

2019. október 15. 11:00

Egyre több jel mutat egy gazdasági recesszió felé, amely előbb vagy utóbb Magyarországot is elérheti. A háztartások ugyanakkor úsznak a hitelekben. Összegyűjtöttük, hogy milyen védekező lépéseket tehetünk, ha tartunk attól, hogy a következő válság során nem fogjuk tudni fizetni a törlesztőnket.

"Bár a magyar gazdasági mutatók kifejezetten jók, egyre több adat mutat afelé, hogy a hazai teljesítményre is nagy hatást gyakorló európai gazdasági növekedés befékezett" - hívta fel a Pénzcentrum figyelmét a Bank360 szakértője. Veres Patrik szerint nem véletlen, hogy a kormány és a jegybank is készül egy hamarosan érkező recesszióra, amely bizonyára

érinteni fogja a háztartásokat is, és ha nem vagyunk elég óvatosak, ismét kemény időszak elé nézhet a pénztárcánk.

Kifejezetten nagy veszélyben vannak ilyenkor azok, akiknek bizonytalan az állásuk, de fizetnek valamilyen hitelt, hiszen megvan az esélye, hogy az egyik napról a másikra elveszített munkahely miatt nincs miből fizetni a kölcsönt. Márpedig, ha három hónapot és a mindenkori minimálbért meghaladó elmaradásunk gyűlik össze, felkerülünk a KHR negatív adóslistájára, ezen a lejtőn pedig már nagyon nehéz megállni.

Érdemes tehát előre gondolkodni, most mutatunk néhány olyan lépést, amivel elejét vehetjük a közelgő viharnak és könnyebb helyzetet teremthetünk a stabil törlesztéshez

- szögezte le megkeresésünkre Veres Patrik.

KATTINTS! Hogyan láthatjuk előre a válságokat? Olvasd el ITT!

Legyen elegendő vésztartalékunk

A pénzügyi nehézségekre való felkészülés alapvető eleme, hogy rendelkezünk vésztartalékkal. Olyan azonnal bevethető összegről van szó, amelyhez egyszerűen nyúlhatunk például akkor, amikor elveszítjük a munkánkat, de valamiből fedezni kell a hitel törlesztőjét és a megélhetési költségeket. Érdemes lehetőségeink szerint legalább 3 havi kiadásnak megfelelő összeget félretenni, de aki nagyobb biztonságra törekszik az 6 vagy akár 12 hónapra elegendőt is összegyűjthet. Fontos, hogy ezt az összeget ne kössük le (legfeljebb nagyon rövid időre) és legyen hozzáférésünk bármikor, amikor vészhelyzet adódik. Tegyük el egy megtakarítási számlára vagy akár egy borítékba (utóbbi nem a legbiztonságosabb megoldás), amelyhez csak baj esetén nyúlunk, amikor már nem tudjuk miből fizetni a törlesztőnket.

Persze adódik a kérdés, hogy mégis hogyan tegyen félre az a család, ahol éppen, hogy kijönnek a hónap végére a fizetésből?

Akár már most elkezdhetünk lefaragni a kiadásokon: az olyan költséges szenvedélyek, mint például a dohányzás visszafogásával rengeteget spórolhatunk havonta (és még az egészségünknek is jót tesz), de akár bankszámlánk költségeit, illetve a mobil- vagy kábeltévé-szolgáltatónk ajánlatait is érdemes átnyálazni, hátha találunk kedvezőbb konstrukciót és fogunk néhány ezer forintot havonta. Tekintve, hogy nem ma-holnap fog beütni a krach, van időnk kialakítani a vésztartalékot rendszeres, kisebb összegű megtakarításokkal. Ha pedig már nem tudunk hova faragni a kiadásokon, de így is nehéz anyagi helyzetbe kerülünk a hó végén, próbáljuk meg a jövedelmünket növelni akár egy mellékállás, egy fizetésemelés vagy egy jobban fizető állás segítségével.

Adósságrendezés: cseréljük le a drága hitelt

Ha már szóba került a kedvezőbb internet- és mobilelőfizetések felkutatása: ugyanezt megtehetjük a meglévő hitelünkkel, legyen szó bármilyen kölcsönről. Fogjuk meg a meglévőt és váltsuk ki egy kedvezőbbel. Persze ezt csak úgy tehetjük meg, ha hitelképesek vagyunk és az új hitel törlesztőjével tudjuk terhelni a jövedelmünket, hiszen a folyamat során a régi hitelünket egy új hitelből fizetjük vissza és aztán az új kölcsön törlesztője marad. Miért jó ez a konstrukció?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • 2. Megszabadulhatunk a változó kamatozásból adódó kamatkockázattól: bár most történelmi mélységben vannak a kamatok, ez nem marad így mindig. Ha nekünk is változó kamatozású hitelünk van, és tartunk a törlesztőrészletünk emelkedésétől, váltsunk fix kamatozású hitelre az elkövetkezendő egy-két évben! Ezek a hitelek - bár kezdetben drágábbak - sokkal kevesebb fejfájást okoznak és könnyen tervezhetünk a visszafizetéssel.
  • 3. Ugyanakkora törlesztőrészletet vállalva, de alacsonyabb kamatozású kölcsönt választva a futamidőn rövidíthetünk, így akár még a nehezebb időszak beállta előtt letudhatjuk a hitel visszafizetését.

Akik családot terveznek, az egy gyermek után kamatmentes babaváró támogatást is felhasználhatják hitelkiváltásra, hiszen a feltételeket teljesítve a babaváró lesz a legkedvezőbb konstrukció a hitelek között.

Elő- és végtörlesztés

Ha nincsenek komoly anyagi problémáink, de aggódunk a jövőbeli helyzet miatt, hamarabb is visszafizethetjük a kölcsönt. Kifizethetjük a fennálló tartozást egy összegben, ha több pénz állt a házhoz, de egy nagyobb részt is előtörleszthetünk. A részleges előtörlesztés után eldönthetjük, hogy a futamidőt szeretnénk rövidíteni, vagy a törlesztőrészletet szeretnénk csökkenteni a megmaradt összeg alapján.

Ne feledjük, hogy az elő- és végtörlesztés csak bizonyos esetekben díjmentes, például a minősített fogyasztóbarát hiteleknél vagy 12 havonta egyszer, 200 000 forintig, egyébként az előtörlesztett összeg 0,5-2 százalékát kell kifizetnünk előtörlesztési díjként.

Azt is érdemes észben tartani, hogy ha túl hamar fizetjük vissza a hitelt, a bank esetleg megvonja tőlünk a hiteligényléskor adott kedvezményeket, mint például a közjegyzői vagy folyósítási díj átvállalása. Ezek gyakran százezer forintot meghaladó kedvezmények, így mindenképpen érdemes utánaszámolni, hogy megéri-e idő előtt előtörleszteni a hitelünket.

Hitelfedezeti biztosítás

A törlesztőrészleten felül fizetett kisebb havi díjért cserébe a hitelszerződés mellé köthetünk úgynevezett hitelfedezeti biztosítást. Ha biztosítva vagyunk, tartós munkanélküliség vagy egészségkárosodás esetén a biztosító átvállalja a törlesztőrészlet fizetését, súlyosabb és maradandó egészségkárosodás esetén pedig akár a hitel teljes összegét is visszafizetheti helyettünk. Több csomag közül választhatunk különböző szolgáltatásokkal, amelyek különböző káresetekkel szemben nyújtanak védelmet. A hitelfedezeti biztosításokkal alábbi cikkünkben foglalkoztunk részletesen:

Megéri előre gondolkozni

Persze akkor tehetünk igazán nagy szívességet a jövőbeli énünknek, ha már a hitelfelvétel előtt megfontoltan járunk el. Ha tartunk a kamatemelkedéstől, válasszunk inkább fix kamatozású hitelt, a legkedvezőbb konstrukciók felkutatásához pedig használjunk díjmentes online hitelkalkulátort, és ismerjük meg segítségével a választott kölcsön részleteit.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm