Ketyeg az óra: rengeteget spórolhatsz most ezekkel a kölcsönökkel

Pénzcentrum2020. július 20. 05:35

Pénztárcán is érezhető lépés volt az alapkamat 15 bázispontos csökkenése, hiszen így a THM-plafonos személyi kölcsönök is olcsóbbá váltak. Mutatjuk, hogy mennyivel kerül kevesebbe így a kölcsön.

Mint arról a Pénzcentrumon is beszámoltunk, július óta már legfeljebb csak 5,75 százalékos THM-mel vehetünk fel fogyasztási hiteleket, így személyi kölcsönöket is. Ez 15 bázispontos csökkenés júniushoz képest, amikor még 5,9 százalék volt a maximálisan kiszabható THM.

Ez azt jelenti például, hogy aki júniusban akart szabad felhasználású személyi hitelt felvenni, de valamiért kivárt néhány napot vagy hetet, most olcsóbban juthat ehhez a kölcsönhöz. Legalábbis 2020-ban alacsonyabb lesz a hitel kamata, hiszen mint arra számos alkalommal felhívtuk a figyelmet, a kedvezményes kamatot csak az idei évre garantálja az állam.

FONTOS! A legtöbb bank - élve a hatályos jogszabályok adta lehetőséggel - kizárólag az idei évben biztosítja a kedvezményes kamatot. Azaz a kamat 2021-től emelkedik, emiatt pedig megugrik a törlesztőrészlet is.

De mennyit is jelent ez a 15 bázispont? És az, ha egy hónappal később veszünk fel hitelt? Na és kell-e aggódnia annak, aki korábban vette fel a hitelét, még 5,9 százalékos THM mellett. Számolgassunk picit. Ehhez a Pénzcentrum Személyi Kölcsön Kalkulátorát használjuk és összevetjük, törlesztőrészlet és visszafizetendő összeg alapján, hogy:

  • a júliusban felvett, legfeljebb 5,75 százalék THM-ű hitelt,
  • az egy hónappal korábban felvett, legfeljebb 5,9 százalék THM-űt,
  • az egy hónappal később, augusztusban felvettet szintén legfeljebb 5,75 százalékos THM-ű kölcsönt,
  • és a hagyományos, THM-plafon nélküli változatot

Ahogy azt láthatjuk, a kamatok miatt szinte alig van különbség az ajánlatok között, mindössze néhány száz forint eltérés látható. Az is látszik ugyanakkor, hogy nagyon fontos az időzítés. "Minél hamarabb használja ki valaki a THM-plafont, annál jobban jár: a teljes visszafizetendő összegre vetítve közel 4 000 forinttal kerül többe a kölcsön, ha július helyett augusztusban veszünk fel kölcsönt és eggyel kevesebb kedvezményes hónap marad. Az óra ugyanis ketyeg és csak év végéig tart a THM-plafon" - fogalmazott a Pénzcentrum megkeresésére Veres Patrik, a Bank360 hitelszakértője, aki kérésünkre mintapéldán is szimulálta az eltérést.

 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A bankok ajánlatait egyébként mi magunk is összehasonlíthatjuk egy személyre szabott kalkulációval a Pénzcentrum Személyi Kölcsön Klkulátorával. Ezt azért is éremes megetenni, mert a THM magasabb nem, alacsonyabb viszont lehet az idei év végéig, mint 5,75 százalék.

Inkább a 2020 utáni időszak a fontos

A nagy ugrás inkább a kedvezményes időszak után tapasztalható. Ha például 2021. januárban igényünk kölcsönt és nem júliusban, nagyjából 22 000 forinttal kell többet kifizetnünk feltételezve, hogy addig nem változnak a kondíciók. Ugyanakkor bankonként eltér, hogy mekkora lesz egy személyi kölcsön THM-e a THM-plafon megszűnése után és akár még nagyobb lehet a különbség, ami nagyobb törlesztőrészletet és teljes visszafizetendő összeget jelent. Érdemes tehát megvizsgálni az igénylés előtt, hogy mekkora lesz majd 2021-től a THM, amiben segítségünkre lehet egy kalkulátor is.

Címkék:
hitel, személyi kölcsön, kölcsön, személyi hitel, személyi kölcsön kalkulátor,