1 °C Budapest

Kétségbeesett szélmalomharc: így kutatják a megfizethető albérletet a magyarok

2019. június 26. 11:00

Az albérletbe költözők többsége a családon és baráti kapcsolatokon keresztül, valamint az ingatlanhirdetési portálok segítségével keres és talál magának lakást. Budapesten a legtöbben a XIII., a XI. és a XIV. kerületben keresnek albérletet, ebben a három városrészben 7-10 százalékkal 140-165 ezer forintra nőttek az átlagos bérleti díjak. Továbbra is az V. kerület a legdrágább budapesti városrész 215 ezer forintos átlagos bérleti díjjal, igaz, ez 2 százalékos csökkenést jelent éves szinten. A megyeszékhelyek közül Debrecenben 11 százalékkal 110 ezer forintra, Székesfehérváron 21 százalékkal 120 ezer forintra nőtt a bérleti díj, ezzel szemben Pécsen olcsóbbak lettek az albérletek.

Akik bérelt lakásba költöznének elsősorban a családi és az ismerősi körben néznek körül. Ha így nem találnak, akkor pedig az interneten, azon belül is elsősorban ingatlanhirdetési portálokon keresnek lakást - derül ki az igatlan.com elemzéséből, amely a KSH legfrisseb albérletpiaci összefoglalóját dolgozta fel, egyben ismertette kínálati piac a legfrissebb, júniusi albérletárait.

Az albérletkeresők közel kétharmada - 60 százaléka - felkeresi az ingatlanhirdetési portálokat, hogy tájékozódjanak az aktuális piaci helyzetről és jelentős részük ezen a csatornán keresztül találja meg a számára megfelelő kiadó lakást. Bár az internet szerepe jelentős, a közösségi média súlya az albérletkeresések esetében alacsony, mindössze 10 százalékos. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője közölte:

Abból, hogy elsőként a családban és baráti kapcsolatokon keresnek albérletet az érintettek az látható, hogy a bizalom az egyik legfontosabb tényező a bérleti piacon. Az ingatlanhirdetési portáloknak pedig egyre nagyobb szerep jut a tájékozódásban a kiadó lakások felkutatásában.

Népszerű kerületek, emelkedő bérleti díjak

Az ingatlan.com elemzése szerint a budapesti kerületek közül a legtöbben a XIII.-ban, a XI.-ben és a XIV.-ben keresnek bérelhető lakást. Az egy hirdetésre jutó érdeklődők száma viszont külső kerületekben, azaz a XVII.-ben, a XXI.-ben és a XX.-ban a legmagasabb. Balogh László szerint a külső kerületek egyre népszerűbbek, mert a belső kerületeknél alacsonyabb átlagosan havi 120 ezer bérleti díjat biztosítanak, így a peremkerületi kiadó lakások is rendkívül kapósnak számítanak.

Albérlet helyett inkább saját lakást vennél? Válogass a finanszírozások között a Pénzcentrum kalkulátorában!

A legdrágább budapesti városrész továbbra is az V. kerület, ahol júniusban 215 ezer forint az átlagos bérleti díj, ez egyébként 2 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól. A XIII. kerületben 160 ezer forintot kell fizetni havonta, ami 7 százalékos drágulást jelent éves szinten, a XI. kerületben az átlagos bérleti díj 10 százalékkal 165 ezer forintra nőtt. A XIV. kerületben 8 százalékkal 140 ezer forintra emelkedett ez az összeg.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Fehérváron jelentős drágulás, Szegeden stagnálás, Pécsen csökkenés

Az ingatlan.com elemzése szerint a megyeszékhelyek közül Debrecenben 11 százalékkal 110 ezer forintra, Győrben 8 százalékkal 108 ezer forintra, Székesfehérváron 21 százalékkal 120 ezer forintra nőtt az átlagos bérleti díj.

Szegeden nem történt változás, 95 ezer forintért adják az albérleteket, Pécsen pedig 10 százalékkal 90 ezer forintra csökkent az átlagos havi bérleti díj.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Holdblog  |  2024. március 18. 06:18
A 2023-as év egyik fontos meglepetése a diszkont kereskedők gyenge forgalma volt. Ezt a jelenséget v...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm