12 °C Budapest

Készülnek a járványhelyzetre a magyar bankok: minden ügyfelet és dolgozót érinthet

2020. március 9. 16:01

A Magyar Bankszövetség iránymutatást dolgozott ki gazdasági szolgáltatók, pénzintézetek számára "járványveszély és járványhelyzet kezelésére", hogy ezeknek az intézményeknek a működése a járvány súlyosbodása esetén is zökkenőmentes legyen. Ezzel kívánják elősegíteni, hogy a különböző szolgáltatást végző vállalkozások egységesen, összehangoltan és magas szinten készüljenek fel a lehetséges járványhelyzetekre. Szeretnék támogatni, hogy az ügyfelek és a társadalom tudatosan, a túlreagálások elkerülésével és mindig az adott járvány sajátosságaira tekintettel vegyenek részt a helyzet eredményes kezelésében. Mutatjuk a javaslataikat. 

A Bankszövetség által kidolgozott alapelvek szerint a koronavírus okozta járványhelyzet kezelésére a járvány megelőzésének, illetve terjedése korlátozásának elsőbbséget kell kapnia a pénzügyi intézmények, valamint a kiemelt jelentőségű gazdasági szolgáltatók működtetése során. A közegészségügyi és járványügyi követelmények elsődlegességének figyelembevétele mellett, a vállalkozások a járványveszély vagy a járványhelyzet körülményeihez igazodó módon járjanak el az általuk nyújtott szolgáltatások teljesítése során.

A javaslat szerint továbbá eltérő jogszabályi rendelkezés, illetve hatósági előírás hiányában a vállalkozások felelősek azért, hogy az ügyfelek részére nyújtott szolgáltatásaik korlátozására csak szükséges esetekben, arányos módon, illetve mértékben kerüljön sor. Felhíták a figyelmet, hogy a vállalkozások üzleti tevékenységük gyakorlása során, illetve azzal összefüggésben - a járványveszélyre, illetve az esetlegesen bekövetkező járványhelyzetre hivatkozással - 

nem hozhatnak olyan döntést, amely az ügyfelek közötti önkényes (egészségügyi ajánlásoktól független, diszkriminatív jellegű) megkülönböztetéssel járna, tiszteletben kell tartaniuk a természetes személy ügyfelek Alaptörvény szerinti méltóságát.

A vállalkozások ügyfeleik emberi, illetve személyiségi jogainak tiszteletben tartása mellett kötelesek gondoskodni szolgáltatásaik biztonságáról, így a banküzem közérdeknek megfelelő működéséről. Szervezeti, személyi és tárgyi feltételeiket ennek megfelelően - a fokozatosság elvét figyelembe véve - kell az új körülményekhez folyamatosan igazodva kialakítaniuk. A szolgáltatók annak érdekében, hogy tájékoztatási kötelezettségüknek eleget tudjanak tenni, folyamatosan együttműködnek a közegészségügyi és járványügyi hatóságokkal, valamint felügyeleti hatóságaikkal.

Fontos tovább, hogy a munkavállalókat megilleti annak a joga, hogy a "vállalkozások", mint munkáltatók gondoskodjanak az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkakörülményekről. A Munka Törvénykönyvének követelménye járványveszély és járványhelyzet időszakában is irányadónak minősül. A vállalkozások mindazonáltal a járványveszély és járványhelyzet okozta rendhagyó helyzetre tekintettel előírhatják, hogy a munkavállalók, illetve azok csoportja átmenetileg a munkaszerződéstől eltérő munkahelyen, illetve módon (lásd távmunka) végezzék feladataikat. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A munkavállalók a munkáltatói utasítást csak a törvényben meghatározott esetben, illetve okból tagadhatják meg, így mindenekelőtt, ha az utasítás teljesítése életüket, testi épségüket vagy egészségüket közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné.

A vállalkozások munkáltatóként figyelembe veszik munkavállalóik jogát a munkavégzés aktuális feltételeivel összefüggő korrekt (pontos és naprakész) tájékoztatáshoz. Kötelesek továbbá a munkáltatói utasítások kialakítása során a munkavállalói érdekeket figyelembe venni, a számukra legkevésbé hátrányos döntést hozni, ideértve akár időleges mentesítésüket munkavégzési kötelezettségük teljesítése alól, valamint gondoskodni a munkavállalókat esetlegesen ért hátrányok kompenzációjáról. 

Az előzőekben meghatározott általános elvek érvényesülése érdekében a vállalkozások szervezetenként - a Magyar Bankszövetség ajánlásainak önkéntes figyelembevétele alapján intézkedési tervet fogadhatnak el, melyet a járványveszély és járványhelyzet időszakában alkalmaznak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem