8 °C Budapest

Készülhetnek a devizahitelesek: így mentik meg őket ősszel

Pénzcentrum
2014. május 21. 11:32

A Kúria ősszel várható jogegységi döntése után állíthatja össze a kormány a devizahitelesek megsegítésére szánt, remélhetőleg végleges csomagot. A döntés a fizetőképes és bajban lévő ügyfeleket egyaránt érintheti, hogy miként, arról érdekes beszélgetés zajlott a Portfolio Hitelezés 2014 konferenciáján. Kiderült, hogy a legtöbben az árfolyamgát egyfajta végtelenített formáját támogatnák.

A Portfolio Hitelezés 2014 konferenciáján a végleges devizahiteles csomagról tartottak panelbeszélgetést. A meghívottak között voltak a követeléskezelők, egy bank és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) képviselője, a Nemzeti Eszközkezelő vezérigazgatója, illetve helyet foglalt egy érdekvédelmi szervezet elnöke is.

Csillag Tamás a Nemzeti Eszközkezelő vezérigazgatója felvezető előadásában arról beszélt, hogy milyen utat járt be eddig a Nemzeti Eszközkezelő. 19 ezer ingatlant fogadott be a vállalat, ami 80-90 ezer családnak oldja meg a lakhatást, ez nagyjából 60 milliárd forint kiváltott követelést jelent. A befogadott ingatlanok átlagos értéke közel 8 millió forint.

Eddig összesen 7694 ingatlant vásárolt meg az Eszközkezelő, amely nagyjából 27 milliárd forint kifizetését jelenti. A lakók számára az átlagos bérleti díj 9294 forint, ami jóval alacsonyabb, mint a hitelük törlesztőrészlete volt.

Siker vagy kudarc az árfolyamgát?

A konferencia résztvevőinek kétharmada szerint sikeres az árfolyamgát, annak ellenére, hogy az arra jogosultak mintegy egyharmada élt eddig ezzel a lehetőséggel. A közönség szerint a végtelenített árfolyamgát lenne a legjobb megoldás, mivel ennek esetében a korábbi gyűjtőszámla terheit az állam és a hitelintézetek állnák, azonban ez kétélű fegyver, mivel veszélyezheti a bankrendszer működését - mondta az Bencze Tamás, az NGM képviselője. Az árfolyamgát kiterjesztése a megoldás az ügyfeleknek Toman Róbert, a Raiffeisen Bank lakossági hitelezésért felelős vezetője szerint is, azonban a gyűjtőszámla felhalmozásokat óvatosan kell kezelni. A piac tisztulására van szükség, amiben állami "olcsó" hitel segíthetne, a Növekedési Hitelprogramhoz hasonlóan, vagy akár bankadó kedvezménnyel - tette hozzá.

Mi a fizetési problémák fő oka?

Bódizs Kornél, a MAKISZ (Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége) Jogi- és Etikai Bizottságának tagja szerint a fizetésképtelenség okai között szerepel a munkanélküliség, azonban a fő probléma az, hogy sokan azért nem fizetik a hitelüket, mert jobb kormányzati mentőcsomagra várnak, ami bizonytalan, hogy mikor érkezik meg, ha egyáltalán lesz átfogó megoldás. Az NGM képviselője szerint a forinthitelesek esetén is növekedésnek indult a nem fizető ügyfelek száma ugyan ilyen okból. Barabás Gyula a Széchenyi Hitelszövetség elnöke szerint viszont a fő probléma az, hogy nagyjából 600-700 ezer ember van bajban ma Magyarországon, akiknek az otthonuk van veszélyben a devizahitelek miatt.

Balról jobbra: Toman Róbert, Csillag Tamás, Bódizs Kornél, Bencze Tamás, Barabás Gyula, Palkó István


Mi a helyzet az ócsai lakóparkkal?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Barabás Gyula feltette a kérdést, hogy mi történik az ócsai "táborban". Az Eszközkezelő munkája ettől függetlenül fontos tevékenység az elnök szerint, de közel sem jelent megoldást. A Kúria és az Európai Bizottság döntése nem módosítja az Eszközkezelő munkáját, mivel ezek az emberek nem a hitel "fair" elszámolással volt a gond, hanem, hogy elveszítették a munkájukat, vagy más olyan élethelyzetbe kerültek, ami miatt nem tudták fizetni a hitelüket - mondta Csillag Tamás. Az ócsai lakópark ingatlanjaira most is tart a pályáztatás, így nagyjából 80 család kaphat otthont ezekben az ingatlanokban - tette hozzá.

Mi a legfontosabb teendő jelenleg?

A devizahitelesek ügyének nem kellett volna eljutnia a jogi herce-hurcáig, már "régen le kellett volna rendezni" ezeket - mondta Barabás Gyula. A halogatás miatt sok esetben odáig jutott az ügy, hogy a bankok és az emberek is rosszul jártak amiatt, hogy a kormányzatok nem tettek érdemleges lépéseket. Az államnak meg kellene keresnie az embereket és megkérdeznie arról, hogy mit szeretnének. Elmondása szerint egyébként a Széchenyi Hitelszövetség ritkán fordul a bírósághoz, de ha mégis, akkor rendszerint igazuk van, és meg is nyerik a pert.

"A legfontosabb, hogy tisztázva legyen a jogi helyzet, majd ennek függvényében el lehet dönteni, hogy be kell-e avatkozni gazdaságilag" - mondta Bencze Tamás a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) főosztályvezetője. Annak érdekében, hogy minél kevesebb beavatkozásra legyen szükség.

Ha úgy dönt a Kúria, hogy semmisek a szerződések, akkor az jobban sújtaná az adósokat mint a bankokat, mivel ebben az esetben egyben kellene kifizetniük a fennmaradó adósságukat - tudtuk meg Bódizs Kornéltól. A hitelek nemfizetése sok esetben a megváltóként várt mentőcsomag miatt következik be, de 3-4 hónap után már akkora elmaradás halmozódhat fel, ami kezelhetetlenné teszi a tartozást - tette hozzá.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 09:12
Ezentúl Havas Henrik a Megoldás Mozgalomhoz és Gattyán György milliárdoshoz közeli Frisshirek.hu-t t...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
Bankmonitor  |  2024. április 15. 12:48
Miért lenne szükségem életbiztosításra? Ha meghalok, mindenem a családé lesz, nekem akkor már nincs...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem