9 °C Budapest

Készpénzben fog fürdeni az ország, ha így folytatjuk

2016. március 18. 18:43

Egyetlen év alatt negyedével nőtt a magyar kártyákkal bonyolított fizetési forgalom, és több mint ötödével többször fizettünk a plasztikunkkal a boltokban vagy az internetes elfogadóhelyeken. Elég jól hangzik, ugye? Csak az a baj, hogy közben mindig több készpénzt is veszünk fel a bankkártyánkkal, ezért összességében csak csigalassúsággal araszolunk egy átláthatóbb, nemzetgazdasági szinten akár még költséghatékonyabban is működni képes pénzforgalmi rendszer felé. Ugyanis még mindig közel kétszer több készpénzt veszünk fel a bankkártyánkkal, mint amennyit elköltünk vele.

Megjelentek az MNB friss, tavalyi utolsó negyedévre vonatkozó adatai a hazai pénzforgalom állapotáról, amelyből kiderül, hogy:
Éves alapon kicsit több mint negyedével, 25,3 százalékkal nőtt a hazai kibocsátású bankkártyákkal bonyolított fizetési forgalom, a kártyás vásárlások darabszáma pedig 21 százalékkal emelkedett.

Egy kicsit hosszabb távra kitekintve is az látszik, hogy a magyarok egyre többet és többet fizetnek a plasztikjukkal, hiszen öt év alatt több mint 2-szeresére nőtt a kártyás fizetések értéke és darabszáma is. Egy főre 2015-ben havi 3,6 darab, összesen közel 27 ezer forintnyi kártyás vásárlás jutott Magyarországon. Összesen közel 430 millió darab tranzakciót hajtottunk végre 3205 milliárd forint értékben.

A kártyás fizetési forgalom alakulásának dinamikáját azonban mindig ahhoz képest érdemes értékelni, hogy mindeközben készpénzzel, esetleg más készpénz-helyettesítő eszközökkel mennyit fizetnek az emberek, hogyan alakulnak az arányok.

A plasztikokkal a tavalyi utolsó negyedévben 4,2 százalékkal több pénzt vettünk fel, mint az egy évvel korábbi azonos időszakban, mindeközben a készpénzfelvételek darabszáma minimálisan csökkent.

A fentiekből adódik a kártyás vásárlások és a készpénzfelvételek értékének aránya, amely a kártyás fizetések javára ugyan folyamatosan javul, de azért még így is 1,9-szer több készpénzt veszünk fel a plasztikokról, mint amennyit költünk velük.

Ha ahogyan az MNB tervezi, az azonnali átutalást is bevezetik pár éven belül Magyarországon, akkor ez az elektronikus fizetési forma is megjelenhet akár a bolti fizetéseknél, vagyis a készpénz helyettesítője is lehet ezen a fronton is. Addig minden esetre marad főleg a számlák befizetésére, cégek közötti elszámolásra, egymástól távol lévő személyek közötti fizetésre vagy éppen nagyobb összeg mozgatására különösen alkalmas elektronikus pénzküldési módozat. A forint átutalások összértéke 4 százalékkal, darabszáma 2 százalékkal emelkedett éves alapon.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2014 negyedik negyedévéhez viszonyítva 9 százalékkal nőtt a csoportos beszedések értéke 2015 negyedik negyedévére, a darabszámot tekintve ugyanakkor csak 3 százalékos volt a bővülés. Tavaly egész évben még mindig csak 67,7 millió darab csoportos beszedésre került sor egész évben, vagyis háztartásonként nagyjából havi 1,4 ilyen tranzakciót bonyolítottak. Ebből arra lehet következtetni, hogy valószínűleg sok az olyan háztartás, ahol a rendszeres befizetéseket leginkább sárga csekken (készpénzzel) vagy átutalással fizetik be.

De ezek mellett a tipikusan rendszeres beszedéseket bonyolító szolgáltatókat (telekom cégek, közmű-szolgáltatók stb.) egy helyre gyűjtő szolgáltatók (pl. Díjnet, vagy az épp most ide beolvadó Távszámla) is sok ügyfelet vonzanak, ezeknél pedig a tranzakciónként tulajdonképpen ingyenes kártyás fizetési módot is lehet használni.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 08:37
Egyre kevesebbet költenek médiára a magyarországi nagy hirdetők az árbevételük arányában. Amíg példá...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 08:26
A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a tel...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 07:30
Még mindig a változó kamatozású állampapírokkal érhető el a legmagasabb hozam a lakossági állampapír...
Holdblog  |  2024. április 24. 06:03
Megválasztása óta keveset beszélt Argentína új elnöke a dollárra való átállásról, pedig a lépésnek k...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem