2020. április 2. csütörtök Áron

Kereskedelmi bankokkal egyeztetett az MNB: nem tetszik a túl nagy kamatemelkedés?

  • Portfolio
  • 2020. február 19. szerda 20:01

Az MNB szerdán egyeztetett a kereskedelmi bankokkal, állítólag a jegybank jelezte, hogy a bankközi kamatok emelkedése túlzott volt az utóbbi időszakban - értesült a Reuters két névtelen forrástól. Az MNB szerint csak egy szokványos kozultáció volt a mai, és nem látnak indokolatlan mozgásokat a bankközi piacon.

A váratlanul magasra ugrott magyar inflációs adat után, 340-es euróárfolyam körül Nagy Márton MNB-alelnök a múlt héten arról beszélt, hogy a jegybank kész bármilyen eszközt bevetni az inflációs cél elérése érdekében és a márciusi kamatdöntéskor majd akár léphetnek is.

Ezután gyorsan emelkedni kezdtek a bankközi kamatok, amire ráerősített az is, hogy a hétfői jegybanki forintlikviditás nyújtó swaptenderen további 50 milliárd forintos likviditásszűkítést hajtott végre. Ahogy arra rámutattunk, az MNB szép csendben kamatemelésbe kezdett, hiszen a swap-állomány mozgatásával a likviditásra tud hatni, az pedig a rövid pénzpiaci kamatokon keresztül a forintra és így az inflációra is  - számolt be a Portfolio.

A hírügynökség által ma közölt információk viszont arra mutatnak rá, hogy az MNB már kezdi kényelmetlenül nézni a bankközi piacon meglódult Bubor kamatokat, hiszen például a 3 hónapos futamidőre már elkezdte megközelíteni a 0,9 százalékos "irányadó" rátát, és egyes futamidőkre a határidős kamatmegállapodások (FRA-k) már némi kamatemelést áraztak a napokban a 0,9 százalékhoz képest is. 

A mai egyeztetés lényege, hogy az MNB túlzottnak tarthatja az elmúlt hét reakcióit, amelyet a piacok az inflációs adatra, illetve a jegybank szigorúbb hangvételű megszólalására adtak.

Kétségtelen, a 40-50 bázispontos kamatemelkedés a bankközi piacon rég látott esemény, és egyértelmű monetáris szigorításként hat, amivel párhuzamosan a forint árfolyama 1,5 százalékkal erősödött az euróval szemben.

Címlapkép: Getty Images

Mi az a koronavírus?

A 2019-nCoV (SARS-CoV-2) névre keresztelt vírus a koronavírusok közé tartozik. Ma "mindössze" 7 olyan koronavírusról tudunk, ami az embereknél is képes betegséget okozni - súlyosságukat tekintve nagyon változatos problémákkal: az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig. Aki nem tudná, ugyanez a vírustörzs (koronavírus) felelős a néhány éve feltűnt SARS-ért és MERS-ért. A vírus okozta megbetegedés hivatalos neve COVID-19.

Hogyan terjed a koronavírus?

A COVID-19 főként cseppfertőzéssel terjed, de a kutatók által az sem zárható ki, hogy a fertőzött széklettel való érintkezés során is megfertőződhetünk.

Kik kaphatják el a koronavírust?

Ahogy más, a légutakat érintő vírusfertőzést, úgy a koronavírust is gyakorlatilag bárki elkaphatja. Viszont erre is fogékonyabbak lehetnek a krónikus betegségekben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek, a kisgyerekek és az idősebbek. A betegség lefolyása náluk súlyosabb tünetekkel járhat, és a szövődmények is gyakoribbak.

A koronavírus tünetei

A koronvírus lappangási ideje a jelenlegi tudásunk alapján 2-14 nap. A tünetek súlyossága egyénenként nagyon eltérő lehet, vannak, akik kb. teljesen tünetmentesek, míg mások csak enyhe tüneteket tapasztalnak. Ez is hozzájárul a COVID-19 gyors terjedéséhez. A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez:

  • száraz köhögés
  • láz
  • gyengeség, fáradékonyság
  • légzési nehézségek
  • légszomj
  • hasmenés
  • torokfájás (ritkábban)
  • orrfolyás (ritkábban)

A COVID-19 okozta fertőzés az esetek nagyjából kb. 80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár együtt, míg a jelenelgi statisztikák szerint az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A koronavírus szövődménye tüdőgyulladás, akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS), szeptikus sokk, veseelégtelenség, végső esetben pedig halál is lehet. A kórházi kezelésre szorulók többsége a fertőzés előtt egészséges volt. A halálos áldozatok azonban azok közül kerültek ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük volt vagy idősebbek voltak.

Minden a koronavírusról a Pénzcentrum tematikus mellékletében - KATT!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Megszólalt a pesti elitgimnázium igazgatója: így megy náluk a digitális oktatás
Gadóné Kézdy Edit, a Deák Téri Evangélikus Gimnázium igazgatónője adott interjút a Pénzcentrumnak.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Tesco

04.02-04.06
Budapest

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

Aldi

03.01-04.05
Országos

Interspar

02.26-04.03
Országos

  Ajánlatunk