2020. szeptember 20. vasárnap Friderika

Kegyetlenül lesújtott 2018-ban az MNB: repkedtek a milliós bírságok


A Magyar Nemzeti Bank 2018-ban sem volt rest, és kérlelhetetlenül lecsapott azokra a piaci szereplőkre, akik nem megfelelően jártak el működésük során. Noha a 2018-as évben a jegybank kevésbé volt vérmes (vagy a piaci szereplők viselkedtek joban), mint 2017-ben, a tízmilliós bírságok azért így is repkedtek. Mutatjuk a 10 legnagyobbat.

A jegybank egyik feladata a piac felügyelete, és a szabálytalanul, vagy hiányosan eljáró pénzügyi intézmények figyelmeztése, esetleg szankcionálása. Egy ilyen szankció akár több tízmillió forintra is rúghat, de nagyobb kihágás esetén büntetőeljárást is vonhat maga után. 2018-ban számos olyan eset történt, ahol piaci szereplőknek milliós összegeket meghaladó bírságot kellett fizetniük - az MNB közleményeit szemlézve mutatuk ezek közül a 10 legnagyobb összegűt:

1.Allianz Hungária Biztosító Zrt. : 125 millió forint

2018-ban az egyetlen százmillió forintot meghaladó bírságot az Allianz Biztosító kapta október 17-én. Az MNB az Allianz belső kontrollrendszerének működése terén tárt fel kisebb hiányosságokat, az sok esetben funkciójával össze nem egyeztethető tevékenységet látott el. Emiatt sérült a kockázatkezelési és megfelelőségi (compliance) terület jogszabály által előírt függetlensége is.

2. Atlantic GAM S.A: 91 millió forint

Az MNB augusztusban csapott le az Atlanticra, mert a társaság engedély nélkül gyűjtött visszafizetendő pénzeszközöket. A társaság visszafizetési kötelezettség és - hetente 4-6 százalékos - hozam vállalása mellett üzletszerűen kínált befektetési lehetőséget többek között magyar ügyfeleknek. A jegybank emiatt büntetőfeljelentést is tett.

3. Erste bankcsoport: 79 millió forint

Egyes működési hiányosságok miatt büntette az MNB júniusban az Erste Bankot, az Erste Jelzálogbankot, az Erste Lakáslízinget és az Erste Lakástakarékpénztárt. Az MNB közlése szerint mulasztások voltak továbbá a bank szabályzat-felülvizsgálati, (hitelkeret-emeléshez kapcsolódó) hitelképesség vizsgálati, értékvesztés-képzési, ügyfélminősítési, fedezetnyilvántartási- és kezelési, illetőleg problémás ügykezelési gyakorlatában, valamint a vállalati hiteladminisztrációt és egyes fogyasztási hitelek szerződéses dokumentációját érintően.

4. Generali Biztosító Zrt. : 67,5 millió forint

A biztosítót elsősorban nyilvántartási, adatszolgáltatási, ügyféltájékoztatási, illetve a biztosítási szerződési feltételeket érintő - jogsértés miatt bírságolta a jegybank. A biztosító a vizsgált kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) termékeinél például nem tett maradéktalanul eleget az üzembentartó és a kötvénynyilvántartó szerv felé fennálló értesítési kötelezettségének, s a következő biztosítási időszak várható díjairól sem tájékoztatott megfelelően.

5.CIB Bank: 59,6 millió

Az MNB júniusban összesen 59,6 millió forint bírságot szabott ki a CIB Bankkal szemben adatszolgáltatási, informatikai, hitelkockázat-kezelési, tőkekövetelmény-számítási hiányosságok, valamint az informatikai és vállalatirányítási területet érintő ismételt jogsértések miatt. A jegybank saját bevallása szerint kiemelt súllyal szankcionálta a hitelintézet adatszolgáltatási hibáit, s a jövőben is kiemelt szigorral lép fel az e téren jogsértést elkövető piaci szereplőkkel szemben.

6. SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt: 53 millió forint

Erre a bírságra még februárban került sor. Az MNB közleménye szerint a SIGNAL Biztosító egyes élet- és nem életbiztosítási termékeivel, illetve csoportos biztosításaival összefüggő belső szabályozási, nyilvántartási, adatszolgáltatási, adatfeldolgozási és ellenőrzési rendszerei nem feleltek meg teljes körűen a jogszabályi előírásoknak. . Precedens értékű, hogy az MNB a 2017. január 1-ével hatályba lépett új etikus szabályozás megsértését is megállapította a biztosítónál.

Az MNB továbbá kötelezte a biztosítót, hogy az alapkezelés során kapott visszatérítést az ügyfeleknek elvonáscsökkentésként beszámítva juttassa vissza, és az általa felszámított bármely költséget úgy nevezze meg, hogy abból megállapítható legyen azok mögöttes célja és tartalma.

7. MagNet Bank: 47 millió forint

A jegybank vizsgálata során hiányosságokat tárt fel A MagNetnél többek között a hitelkockázat kezelése terén a hitelintézetnél a monitoring folyamatban, a fedezetek meglétével, értékelésével és érvényesíthetőségével kapcsolatos belső szabályozottság, eljárásrendek körében. A követeléseladások kapcsán hiányzott az azokra vonatkozó, kellő részletezettségű belső szabályozás, s nem állt rendelkezésre megfelelő - a kockázatok mértékének meghatározásához elengedhetetlen - ügyfélcsoport-képzési és ügyfélminősítési rendszer sem.

8. FxLoop Investment Kft.+egy magánszemély: 45,5 millió

Visszafizetendő pénzeszközök jogosulatlan gyűjtése miatt járt az MNB büntetése, a jegybank továbbá megtiltotta az engedély nélküli tevékenység folytatását. Az ügy kapcsán az MNB már tavaly figyelmeztette a fogyasztókat és büntetőfeljelentést is tett. Az FxLoop jelentős, 3 hónapos futamidőre akár 8-9 százalékos kamatot ígért ügyfeleinek a társaság számára általuk nyújtott kölcsönökről szóló szerződésekben. Az Sz. Tamás Péter által megkötött hasonló szerződések színlelt módon kamatmentesek voltak, ám ezeknél a visszafizetendő szerződéses összeg vagy már tartalmazta a kamatot is, vagy az ügyfelek szóban kaptak ígéretet a kamatfizetésre. A magánszemély és az FxLoop között az MNB összefonódásokat is feltárt.

9. CIB Bank

A CIB kétszeresen is felfért a dicsőségesnek nem nevezhető top10-es listára. Ebben az esetben a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény, a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB rendelet, valamint a fizetési számla váltásáról szóló kormányrendelet előírásainak megszegéséért járt a büntetés. Ha a két bírság összegét összeadjuk, akkor a CIB a második helyen szerepelt volna, még így is messze elmaradva az Allianz büntetésének mértékétől.

10. ACCESS Befektetési Alapkezelő: 24,5 millió

A 24,5 milliós büntetéssel az Access a tavalyi top10-es listára fel sem került volna. Ebben az esetben a befektetési döntések meghozatalát, a kezelt befektetési alapok egyes tranzakcióit, valamint a befektetési alapok kezelési szabályzatában foglaltak betartását érintő hiányosságok miatt járt a büntetés.

A fenti listán kívül persze egyéb milliós büntetéseket is kiszabott a jegybank, ezeket a weboldalukon találjuk meg. Az MNB tehát nem tétlenkedett idén sem, vélhetően jövőre sem fog. Precedensteremtő büntetésekre is sor került idén, remélhetőleg a jövőben is fennáll majd a csökkenő tendencia, és kevesebb visszaélés, hiányosság és egyéb szabálytalanságok miatt kell majd milliós büntetetéseket kiszabnia a jegybanknak.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

Tesco

Tanévkezdés
08.18-09.20
Országos

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.