2020. szeptember 18. péntek Diána

Jöhet a gólyahitel? Sosem volt még ilyen kedvező a hallgatói kölcsön


A Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója szerint tartós maradhat a Diákhitel1 kamata, a jelenleg nagyon kedvező, 2 százalék alatti értéken. A stratégia továbbra is az óvatosság és a piaci kamatmozgások termékre gyakorolt hatásának porlasztása. További konstrukciók kerülhetnek továbbá bevezetésre, mint a felnőttképzések finanszírozása folyósított kölcsön, vagy a gólyehitel.

Történelmi mélyponton, 1,99 százalékon van a Diákhitel1 kamata, de kérdéses, hogy meddig maradhat ott - írja a Világgazdaság Magyar Péterrel készült interjújában. A vezérigazgató elmondta, hogy jó néhány szemeszterre így maradhat a kamat. Közkeletű tévedés, hogy a Diákhitel Központ állami forrásból gazdálkodik: valójában a piacról finanszírozza magát. A diákhitel kamata így három tényezőből tevődik össze, ebből a legfontosabb a forrásköltség. Korábban kötvényeket bocsátottak ki, jelenleg pedig uniós fejlesztési intézményektől és a Magyar Fejlesztési Banktól, valamint kereskedelmi bankoktól vesznek fel hiteleket. 

A diákhitelkamatok másik összetevője a kockázati prémium, ez most gyakorlatilag nullán van, mivel a gazdasági növekedésnek, a béremelkedéseknek és persze az alacsonyabb kamatoknak köszönhetően 1 százalék köré csökkent a nem teljesítő hiteleink korábban sem túl magas aránya. 

A harmadik elem pedig a működési költség, amelyet jelentősen csökkent, hogy a személyes megjelenés nélküli digitális ügyintézéssel jelentős munkaerőt lehet megspórolni. Ma már minden második diák a felsőoktatási Neptun rendszeren keresztül, Ügyfélkapu segítségével, elektronikusan igényli a diákhitelt - mondta el Magyar Péter. Arról is beszélt, hogy további csökkenésre van esély, viszont inkább a kamat tartósan alacsonyan tartása a cél. 

A legutóbbi, júliusi kamatdöntésünkkel a lélektani 2 százalék alá, a történelmi mélypontra csökkentettük a szabad felhasználású Diákhitel1 kamatát. Meglehet, most is volt lehetőség néhány bázisponttal nagyobb csökkentésre, de igazgatóságunk a középtávú kamatcélokat figyelembe véve biztonsági döntést hozott. A 2 százalék alá csúszó hitelkamat egy olyan lélektani határon van, ahol már hívószóként működhet. A most betárolt tartalék pedig egy esetleges piaci kamatemelkedésnél lehetővé teszi, hogy a diákhitel kamata csak később kövesse a trendet. 

- mondta a vezérigazgató, és hozzátette, hogy nem látni semmiféle drasztikus kamatemelkedésre esélyt a piacon, amely ha mégis bekövetkezne, még mindig bármikor elő- és végtörleszthetők a hiteleik minden további költség nélkül.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

Tesco

Tanévkezdés
08.18-09.20
Országos

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.