11 °C Budapest

Itt vannak az új személyi hitelek: így oldották meg a bankok a THM-limitet

2020. március 30. 13:45

Két bank tette közzé új személyi kölcsön termékeit: ezeknél az MNB tájékoztatásának megfelelően az 5,9 százalékos THM plafon csak 2020 végéig maradna, vagyis jövő januártól már nem a kedvezményes érték szerint törleszthetik az ügyfelek a felvett kölcsönt.

A kormány 2020. március 19-től maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját, 5,9 százalékban (jegybanki alapkamat + 5 százalékpont). A törlesztési moratórium mellett ez volt a legnagyobb bankszektort érintő változás a kormány részéről, hiszen a bankok számára ez a fogyasztási hitelek (személyi kölcsön, áruhitel, hitelkártya és folyószámlahitel) értékesítésének a felfüggesztését jelentette. A bankok ezután az új szabályozás szerint kezdték el kidolgozni az új termékeket - írja a Bank360.

Március 24-én Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke arról beszélt, hogy a kedvezményes, 5,9 százalékos teljes hiteldíj mutató nem a teljes futamidőre szólna, hanem csak év végéig, vagyis január egytől már nem biztos, hogy a kedvezményes hitelkamat mellett fognak tudni törleszteni azok, akik a következő 9 hónapban igényelnek személyi kölcsönt.

A bankok már ennek megfelelően számolnak

Az MNB bejelentését követően nem kellett sokat várni az első hitelajánlatokra: a Bank360.hu információi szerint már az Erste Bank és a K&H Bank is különböző kamattal számol december 31. előtt és után.

Tehát tegyük fel, hogy 3 millió forint személyi kölcsönt szeretnénk felvenni 60 hónapos futamidővel. Ebben az esetben az 5,9 százalékos THM mindkét banknál csak az első 9 hónapra vonatkozik, utána ennél magasabb kamattal kell számolunk, ami azt jelenti, hogy a havi törlesztőrészlet is emelkedni fog.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Erste Bank személyi kölcsönét 57 650 forintos havi törlesztőrészlettel kezdjük el fizetni, ha még idén nyújtjuk be az igénylést. 2021. januártól a kamat az igazolt nettó jövedelem függvényében fog emelkedni, 10,99-17,99 százalékra. Az elérhető legkedvezőbb kamathoz nettó 250 000 forint felett kell keresnünk: ebben az esetben a THM 11,56 százalék lesz, a havi törlesztőrészlet pedig 64 112 forintra nő. A teljes visszafizetendő összeg a futamidő végén 3 788 558 forint lesz.

A K&H Banknál a legkedvezőbb ajánlathoz nettó 300 000 forintos jövedelmet kell igazolni. 2020. végéig a THM plafon miatt a havi törlesztőrészlet 57 706 forint. A kamatláb ezután 7,49 százalékra a változik, a THM pedig 8,10 százalék lesz - ez az érték 2021. januártól a futamidő végéig fix. A havi törlesztőrészlet így 60 100 forintra nő, a teljes visszafizetendő összeg pedig 3 635 580 forint lesz.

A rendelet szerint a törlesztési moratórium kizárólag a 2020. március 18. éjfélig fennálló tartozásokra vonatkozik, így az ezen dátum után igényelt hitelekre nem.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm