12 °C Budapest

Itt vannak a friss részletek: ez alapján mégsem éri meg annyira az új felújítási hitel

2020. december 21. 14:02

A frissen bejelentett legújabb otthonfelújítási hitel már ismert részletei jócskán felforgatták, amit még szombaton gondoltunk a konstrukcióról. A maximalizált futamidő (10 év) miatt ugyanis mindenképp érdemes összehasonlítani az új hitelt, a piacon meglévő, legnépszerűbb konstrukciókkal. Kiváltképp azoknak, akiknek elsődlegesen az induló havi törlesztőrészlet a legfontosabb. 

Orbán Viktor még szombaton jelentette be, hogy új gazdaságvédelmi intézkedések érkeznek, amiknek egyik kiemelt eleme, hogy a jövőre induló otthonfelújítási program mellé, 2021 februárjától kedvezményes otthonfelújítási kölcsönt is lehet majd igényelni. Utóbbi részleteiről egyelőre még keveset tudni, de azért lassacskán kezd körvonalazódni a feltételrendszer. 

Novák Katalin például éppen ma, december 21-én tett közzé hivatalos Facebook oldalán egy videót, amiben elkezdte pontosítani, mégis mire számíthatnak azok, akik élnének az új, állami otthonfelújítási kölcsönnel. Ezek alapján kiderült többe között, hogy:

  • az otthonfelújítási kölcsön egy maximum 6 millió forintos, maximum 10 éves futamidejű, maximum 3%-os kamatozású kölcsön, bankban lehet majd igényelni.
  • A bankok vizsgálják meg, hogy egyébként jogosult-e az igénylő az otthonfelújítási támogatás igénybevételére (legalább egy gyermeket nevel háztartásában, van felújítási céljuk és legalább 1 éves tb-jogviszonyuk). Aki megfelel a hitelbírálat szempontjainak, megkapja a hitelt.
  • Amikor megkapta valaki a hitelt, és elkezdte a felújítást, menet közben gyűjtögetheti a számlákat, és aztán "egy egész évük van arra" (Novák Katalin), hogy ezt követően a Magyar Államkincstárnál igényeljék az otthonfelújítási támogatást is.
  • Ekkor még a Magyar Államkincstár is megvizsgálja, hogy az igénylő jogosult-e a felújítási támogatásra az adott pillanatban, vagyis két időpontban kell majd megfelelni a feltételeknek.
  • A felvett hitel tartozásösszege ennek a támogatásnak a beszámításával 3 millió forinttal csökken. A 10 éves futamidő fennmaradó részében kell ezt törleszteni, ebben az időszakban a legnagyobb összegű támogatás esetén ez 30 ezer forint körüli törlesztőrészletet jelent majd.

Számoljunk kicsit utána!

Az eddig tudottak alapján érdemes összevetni az új otthonfelújítási kölcsönt a piacon futó, most népszerű lakáshitelekkel, összevetni ezek előnyeit, hátrányait. A Bankmonitor elemzői a legújabb fejlemények kapcsán azt mondták a Pénzcentrumnak, hogy

a legfeljebb 10 éves futamidő döntően befolyásolja a konstrukció értékelését.

Az új hitel maximum kamatozása, mint feljebb írtuk, 3 százalék, addig a legkedvezőbb kamatozású felújítási célú lakáshitel fix kamattal 10 éves futamidőre 3,69%-on érhető el. A pénzügyi előny vagyis nem olyan jelentős egy lakáshitellel szemben, mint azt szombaton gondolni lehetett.

Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni arról, hogy a piaci kamatozású hiteleknél számos feltételt kell teljesíteni a legolcsóbb ajánlatért cserébe. (Ilyen lehet például a jövedelem érkeztetés, számlavezetés, aktív számlahasználat, kiegészítő biztosítások megkötése...). Míg az új felújítási hitel kamata legfeljebb 3% lehet, a kedvezmények onnan indulnak.

Fontos ugyanakkor azt is megjegyezni, hogy a felújítási hitel kapcsolódik a felújítási támogatáshoz, így azok tudják ezt a konstrukciót igényelni, akik teljesítik a felújítási támogatás feltételeit is. Piaci lakáshitelnél ilyen típusú speciális jogszabályi elvárások nincsenek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Futamidő hajsza

Azt is érdemes kiszámolni, hogyan alakulnak a futamidők a kölcsönök tekintetében. A Bankmonitor elemzői szerint az új otthonfelújítási kölcsön futamidő-korlátja miatt a havi törlesztőrészlet várhatóan magasabb lesz, mint a ma népszerű lakáshitelek esetében, hiszen azokat jellemzően hosszabb (20 éves) futamidőre igénylik.

A legjobb konstrukciójú lakáshitel megtalálásáért használd a Pénzcentrum Kalkulátorát!

Példaszámításunk szerint, 6 millió Ft hitel induló törlesztőrészlete 3% kamat és 10 éves futamidő esetén 57 936 Ft lenne. A teljes visszafizetendő összeg pedig: 6,95 millió Ft (támogatás betörlesztésével nem számolva). Ehhez képest egy ma népszerű lakáshitel-konstrukcióval számolva, 6 millió Ft hitel induló törlesztőrészelete 3,69% kamat (a jelenleg legnépszerűbb 10 éves kamatperiódus és 400 ezer Ft jövedelem esetén a legolcsóbb hitel) és 20 éves futamidő esetén havi 35 386 Ft törlesztőt eredményezne. A teljes visszafizetendő összeg: 8,49 millió Ft (támogatás betörlesztésével nem számolva).

Akár jobban járhat valaki egy piaci lakáshitellel, ha az induló törlesztőrészlet a legfontosabb

- emelték ki az összehasonlítás alapján a Bankmonitor elemzői. Mindezekkel kapcsolatban érdemes még azt is megemlíteni, hogy a kölcsönnel kapcsolatban a Portfolio úgy számol, az vélhetően jelzáloghitel lesz, vagyis jelzálogjogot kell majd bejegyezni a felújítandó lakásra. Ha pedig ez így lesz, az további szigorítást jelent majd. 

Persze fontos hangsúlyozni, hogy ezek még találgatások. Egyelőre nagyon keveset tudni az új otthonfelújítási-hitelkonstrukció pontos részleteiről. Ezeket ugyanis várhatóan, akár csak az otthonfelújítási-támogatás esetében, fokozatosan fogjuk megismerni jövő év februárjáig.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem