11 °C Budapest

Itt tartunk: sokan a zaciból pótolnák ki a felújítási támogatás önerejét

2021. január 20. 14:27

Kiszélesíti az Otthonfelújítási Támogatást igénybe vevők körét a zálogkölcsön. Sokaknak okoz gondot, hogy a maximum 50%-os támogatást csak utólag, a munkák kifizetését követően lehet igényelni. Január első felének tapasztalatai alapján többen, akiknek nincs elegendő pénzük a felújításra, és nem akarnak vagy tudnak banki hitelt igénybe venni, zálogkölcsönből tervezik a munkálatok előfinanszírozását - mutat rá a BÁV Zálog.

A BÁV Zálog országos fiókhálózatában már január első napjaiban voltak olyan érdeklődők, akik az Otthonfelújítási Támogatás kapcsán a költségeket részben zálogkölcsönből szeretnék előfinanszírozni. Ahogy korábban a kormány bejelentette, év elejétől elindítottak egy új támogatási formát a lakásfelújításba kezdők számára. Ennek részeként a gyermeket nevelő ingatlantulajdonosok a munka- és alapanyagköltségeik felét - maximum 3 millió forintot - utólag visszakaphatják.

A zálogkölcsön kiszélesíti az igénylők körét. Olyanok számára is megteremti a lehetőséget a támogatás igénybevételére, akik ugyan jogosultak lennének, de nincs elegendő pénzük a felújítás elvégzésére. Leginkább olyan ügyfelek érdeklődtek eddig a fiókokban, akik az utólag visszakapott támogatás összegét nem tudják vagy nem akarják banki hitelből megelőlegezni

- mondta el Dandé Imre, a BÁV Zálog igazgatója. Önerőre ugyanis mindenképpen szükség van, hiszen a munka teljes költségét előre ki kell fizetni, és csak a felújítás befejezése után igényelhető a támogatás. A fiókokban arra számítanak, hogy ismét életbe lép a már jól ismert családon belüli segítségnyújtás. Hiszen például a fűtési rendszer vagy a bojler váratlan meghibásodása esetén is gyakran nyúlnak családi vagyontárgyakhoz, jellemzően aranyékszerekhez, amelyeket néhány hónapon belül ki is váltanak.

A zálogkölcsön ráadásul gyorsabb pénzhez jutást biztosít, mint a banki hitelek. Ez pedig a felújítást tervezők és már végzők számára is előnyt jelenhet. A koronavírus járvány ellenére ugyanis változatlanul kapacitáshiány van az építőipari piacon, így továbbra sem egyszerű a megfelelő, szabad erőforrásokkal rendelkező munkaerőt találni. Ilyen vállalkozókkal pedig rendszerint akkor lehet szerződést kötni, ha munkák egy részére vagy egészére a szükséges tőke rendelkezésére áll és a projektet azonnal el lehet indítani.

"A záloghitelezésben nem számít újdonságnak az építkezés, felújítás váratlan költségeire, vagy a mindig a legrosszabb időpontban meghibásodó háztartási eszközök cseréjére felvett kölcsön. Sok vállalkozó tart már aranytömböt, hogy egy késedelmes fizetés esetén ennek segítségével fedezze a béreket vagy az anyagköltséget. Az is mindennapos, hogy a zálogkölcsön segítségével használnak ki egy jó üzleti lehetőséget és a várt nyereségre számítva fizessék ki előre a költségeket a zálogkölcsönből. Minden ilyen élethelyzet sajátossága, hogy a bevétel csak később érkezik meg, így egy átmeneti időszakot kell pénzügyileg áthidalni. Legyen szó egy nyílászáró cseréjéről vagy egy teljes ház felújításáról, az előfinanszírozásra jó megoldást lehet a zálogkölcsön. Ráadásul a zálogtárgy elvesztésétől sem kell félni, hiszen a támogatás utalása után, az is kiváltható, elhúzódó munkák esetén pedig bármeddig hosszabbítható" - fűzte hozzá az előzőekhez a zálogigazgató.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm