12 °C Budapest

Itt már kérheted az árfolyamrögzítést: friss lista

Pénzcentrum
2012. május 2. 17:32

Mától a nem közszférában dolgozó devizahitelesek is kérhetik az új árfolyamrögzítést. Az nagyobb bankok közül az OTP, MKB, Erste, CIB és az FHB Bank követve a Bankszövetség ajánlását és befogadják a nem közszolga devizahiteles ügyfeleik árfolyamrögzítési kérelmét is, bár fennakadás esetén a közszolgák igényei élveznek elsőbbséget. Friss: A K&H Bank május 7-től fogadja be a nem közszférában dolgozók árfolyamrögzítési kérelmét.

Az Erste Banknál a lakáshitelesek is kérhetik az árfolyamrögzítést. A szabadfelhasználású jelzáloghitelesek pedig 2012.08.01-től igényelhetik. A banknál, ha valaki május 15-ig szerződik, ezt közokiratba foglalja a közjegyző és az okiratot behozza a bankba május 15-ig, akkor már akár júniusi törlesztőrészletet az árfolyamrögzítéskori árfolyamon fizetheti az ügyfél.

A CIB Bank is tartja magát a Bankszövetség ajánlásához, ennek megfelelően májustól befogadja a nem közszférában dolgozó hitelfelvevők árfolyamrögzítés iránti kérelmeit is. Az egyre növekvő érdeklődésre tekintettel ugyanakkor felhívja minden ügyfele figyelmét, hogy igényléseik benyújtását megelőzően mindenképpen egyeztessenek és foglaljanak előzetesen időpontot a bankfiókba. Az előzetes bejelentkezések miatt májusra már egészen sok időpont foglalt, így mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy ellenőrizze, hogy a kiválasztott fiókban milyen szabad időpontok állnak rendelkezésre. Mint ahogy a Pénzcentrum.hu kérdésére elmondták: az időpontfoglalásra azért van szükség, mert a kérelem benyújtása időigényes folyamat, és mind az árfolyamgátra jelentkező, mind a szokásos napi banki forgalmat alkotó ügyfelek számára egyaránt kényelmesebb, ha a várakozási időt csökkentve, egyeztetett és ütemezett módon kerül sor minden ügyfél kiszolgálására. Ezt azonban csak előzetes időpontegyeztetéssel tudják biztosítani.

Az elmúlt időszakban tapasztalt mérsékelt érdeklődése miatt az OTP Bank is a kitűzött határidőnél korábban befogadja a nem közszférában dolgozó, árfolyamgátra jogosult ügyfelei kérelmét. A lakáscélú jelzáloghitellel már május 2-ától, a szabadfelhasználású jelzáloghiteleseknek pedig az eredetileg tervezett szeptember 1. helyett már augusztus 1-jétől lehetősége nyílik az új típusú árfolyamgát igénylésére. A CIB-hez hasonlóan az OTP is arra kéri érintett devizahiteles ügyfeleit, hogy - a Bankszövetségi ajánlásban foglaltaknak megfelelően - előzetesen egyeztessenek időpontot a hitelt folyósító bankfiókjukkal. Amennyiben olyan mértékben megnő az érdeklődés, hogy a közszférában dolgozó ügyfelek kiszolgálása nem tud zökkenőmentesen megtörténni, az OTP Bank felfüggeszti a nem közszférás ügyfelek kérelmeinek befogadását, és ismételten a jogszabályban meghatározott határidők alapján ütemezi az igények átvételét. Kérdésünkre végül elmondták, hogy a jövőben is kiegyenlített forgalomra számít az OTP Bank az új határidők mellett is. Összesen körülbelül 110 ezer deviza alapú ingatlanhiteles ügyfél felel meg a gyűjtőszámlahitel feltételeinek.

Az MKB Bank is befogadja a nem közszférában dolgozók gyűjtőszámlahitel-igényléseit. A kérelmek feldolgozása során a közszférában dolgozók igényléseit helyezik előtérbe, de minden esetben tájékoztatjuk az ügyfeleket a várható feldolgozási időről. A befogadott kérelmek esetében a jogszabályi feltételek ellenőrzését, valamint a szerződések előkészítését a bank a törvényben, illetve rendeletben előírt határidőn belül végzi el, és a nem közszférában dolgozók esetén is törekszik a jogszabályban előírt szerződéskötési határidő betartására. A rögzített árfolyamon történő törlesztés legkorábban a gyűjtőszámla hitelszerződés megkötését követő 2. elszámolási napon kezdődhet meg, ezt az időpontot szintén a vonatkozó jogszabály rögzíti. A gyakorlatban tehát egy mai napon közjegyző előtt kötött gyűjtőszámlahitel-szerződés alapján várhatóan június-júliusban kezdődik a rögzített árfolyamon történő törlesztés. .

Az FHB Banknál is a közszférás ügyfeleken kívül mától már a lakáscélú hitellel, valamint lakáscélú pénzügyi lízinggel rendelkezőis igényelhetik az árfolyamrögzítést. A nem közszférás ügyfelek esetén a banknak lehetőség szerint a kérelem benyújtásától számított 60 napon belül kell szerződést kötnie az ügyféllel. A szerződés alapján készített egyoldalú tartozáselismerő okirat bankhoz történő benyújtását követő 2. esedékességi napon kezdődhet az árfolyamrögzítés.

Friss: A K&H Bank a nem közszférában dolgozó lakáscélú devizakölcsönnel rendelkező ügyfelei május 7-től, azaz mától nyújthatják be igénylésüket. Abban az esetben, ha az ügyfél a lakáscélú kölcsönéhez igényel árfolyamgátat és rendelkezik olyan nem lakáscélú kölcsönnel is, amelyhez szintén szeretne árfolyamrögzítést igénybe venni, akkor a kérelem egyidejűleg a nem lakáscélú kölcsönre is befogadható.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Budapest Bank egyelőre továbbra is csak a közalkalmazottak igényeit fogadja be, de vizsgáljuk annak lehetőségét, hogy a lakáscélú devizakölcsönnel rendelkező ügyfelek gyűjtőszámla-igényeit már június 1. előtt is befogadja. Jelenleg azonban a kapacitásuk teljes mértékben lekötik a közalkalmazottak igényeinek határidőre történő feldolgozása, mivel az utóbbi napokban jelentősen megnőtt az igénylések száma - mondta el a bank szóvivője kérdésünkre.

>> Számold ki te is, árfolyamrögzítés kalkulátor! <<

Amennyiben más banktól is választ kapunk kérdéseinkre azonnal bővítjük a cikkünket, de egyelőre biztosan csak azt tudjuk állítani, hogy a nagyobb bankok közül csak a fenti ötnél lehetséges az árfolyamrögzítés a nem közszférában dolgozó lakáshiteleseknek. Amennyiben kedves olvasóink fennakadást vagy bármilyen más problémát tapasztalnak az új árfolyamrögzítés kapcsán kérjük, írja meg a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mailcímre. 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 16:59
Hosszan tartó súlyos betegség után érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm