13 °C Budapest

Itt egy törlesztőzúzó hiteltrükk, amit szinte senki nem ismer: tutira működik

2020. február 3. 11:29

Szinte senki nem ismeri azt a hiteltrükköt, amivel akár egyszámjegyűvé is varázsolhatjuk a kétszámjegyű THM-ünket. A trükk teljesen legális, valóban tízezreket nyerhetünk rajta, és a kivitelezése is teljesen triviális. Természetesen a bank nem reklámozza a megoldást, de mi most pontosan megmutatjuk, hogy mennyire egyszerűen működik. Azt azonban érdemes megnézni a hitelszerződésben, hogy a mi konkrét hitelünkre is alkalmazhatjuk-e, mert szerepelhetnek bizonyos kitételek, amelyek értelmetlenné teszik a húzást. Ha azonban nincsenek ilyenek, akkor bomba megoldás lehet.

Személyi kölcsönökért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Egyre nő a személyi kölcsönök átlagos hitelösszege: míg korábban ez leginkább a kis összegű kölcsönök konstrukciója volt, ma már a tipikus hitelösszeg 1,5-2 millió forintnak számít. Természetesen még mindig sokan vannak, akik ennél kisebb összegben veszik fel a hitelt, számukra rossz hír azonban, hogy a hitel kamata ebben az esetben sokkal magasabb, mintha nagy összegben vették volna fel - az eltérés jelentős. Nézzük csak meg, mennyire:

Az UniCredit például 10,62 százalékkal kínálja a személyi kölcsönt, ha kis összegben vesszük fel, és 6,74 százalékkal, ha 3 millió forintot igénylünk. Az MKB 10,29 százalékos THM-mel adja az 500 ezer forintot, és 9 százalékkal a 3 milliót. A Cetelem 15,05 százalékkal támad 500 ezernél, és 9,47 százalékkal, ha 3 milliót veszünk fel. Az Erste 16,59 százalékkal kínálja az 500 ezret, és a 3 milliót 12,05-tel. Az OTP-nél is jelentős mérséklést láthatunk: az 500 ezres összeget 21,05 százalékkal vehetjük fel, a 3 milliót 16,3 százalékkal. A különbségek tehát jelentősek, de sokkal nagyobbak egy nagyobb hitelösszeg esetén:

Ha egymilliót igénylünk, akkor AzOTP21,05 százalékos THM-mel kínálja a hitelt, ha 5 milliót, akkor 14,00 százalékra esik a THM. A Budapest Bankis kb. 2,3 százalékos THM-mel kér kevesebbet, ha 1 millió forint helyett 5 milliót veszünk fel. AzErsteis jelentősen kevesebb THM-et számol fel: 1,4 százalék helyett 16,6-ot. AzMKB9,52 százalék helyett 8,89-es THM-mel odaadja a pénzt. A többi ajanlátnál is észrevehetőek a különbségek, így például azUniCreditnél, bár aCIB nem ad kamatkedvezményt a nagyobb hitelösszegre.

Miért számít ez?

Elsőre érthetetlennek tűnik, hogy ennek az összehasonlításnak mi értelme van, hiszen ha nekem 1 millió forintra van szükségem, akkor mi értelme 5 milliót felvennem? A válasz az, hogy az alacsony kamat miatt:

Ha csak a szerződésben nincs olyan kitétel, hogy előtörlesztés esetén elveszítem a kamatkedvezményt, akkor a nagyobb hitelösszeg felvétele és előtörlesztése után a fennmaradó összeg a kisebb kamattal kamatozik tovább.

Nézzük meg számszerűen. Ha példuál 300 ezer forintra van szükségünk, akkor a fenti ajánlatok átlagos kamata 14,42 százalék, a 3 milliónak viszont 10,12 százalék. Így ha felveszem a 3 milliót, és azonnal előtörlesztek 2,5 milliót, akkor még a 25 ezres előtörlesztési díjjal (1 százalék) is nyerek az egész ügyleten körülbelül 35 ezer forintot a teljes futamidő alatt.

Még nagyobb a különbség akkor, ha nagyobb az összeg. Ha egymillióra van szükségünk, de 5 milliót veszünk fel, majd előtörlesztünk 4 millió forintot, akkor a 22 ezres törlesztőnk helyett 21 ezer forint lesz az, és nem 12,46 százalékkal kamatozik a hitelünk, hanem 6,61-el, és még a 40 ezres előtörlesztős mellett is közel 30 ezret nyerünk ezzel.

A hirdetmények nem zárják ki ennek a trükknek a lehetőséget. Természetesen minden esetben nézzük meg, hogy mi szerepel az adott személyi kölcsön megkötött szerződésben, mert a bank különféle módon büntetheti az előtörlesztést, akár a kamatkedvezmény megvonásával.

Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 10:52
HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem