Itt az MNB állásfoglalása: ekkortól zárolhatják a számlákat a bankok

Pénzcentrum2019. június 26. 14:01

2017 júniusa óta hatályos a pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni törvény (Pmt.) rendelkezése, miszerint a törvény hatálya alá eső intézményeknek legkésőbb máig teljeskörű ügyfél-átvilágítással kell rendelkezniük ügyfeleikről. A törvény módosításával a határidő 2019. október 31-re változott.

Az Országgyűlés héten elfogadott törvénymódosításával 2019. október 31-ig adott haladékot a Pmt. hatálya alá tartozó intézményeknek a teljeskörű ügyfélazonosítás elvégzésére. E határidő után a szolgáltatók nem teljesíthetik az érintett fogyasztók vagy vállalati ügyfelek megbízásait. Nem kezdeményezhetők tranzakciók egészen addig, amíg a hiányzó adatokat nem pótolják - közölte a jegybank.

A törvénymódosítás tájékoztatási kötelezettséget is előír a szolgáltatók számára. Azokat az ügyfeleket, akiknél a módosítás hatálybalépéséig nem végezték el az azonosítást, három munkanapon belül írásban, vagy a szerződésben meghatározott módon tájékoztatnia kell erről az intézménynek.

Az egyeztetési kötelezettség nem minden lakossági ügyfél esetében áll fenn. Azok a számlatulajdonosok lehetnek érintettek, akik 2017 júniusa előtt létesítettek ügyfélkapcsolatot és akikről a szolgáltatójuk nem szerezte be a hiányzó adatokat (pl. okmánymásolatuk nem áll rendelkezésre). A jogi személyeknek (vállalatok, egyéb szervezetek) mindenképpen szükséges az azonosítást elvégezniük, mert esetükben új adatokat kell rögzíteni: a tényleges tulajdonosokkal kapcsolatban további adatokat kell megadniuk, illetve nyilatkozniuk azok kiemelt közszereplői státuszáról.

Bár az utóbbi hetekben leginkább a hitelintézetek számlavezetési tevékenysége kapcsán esett szó az azonosítási kötelezettségről, nem csak a bankok érintettek. A Pmt. hatálya alá tartoznak még például a Magyarországon székhellyel, fiókteleppel vagy telephellyel rendelkező önkéntes egészség- és nyudíjpénztárak, befektetési szolgáltatók, valamint biztosítók is, utóbbiak életbiztosítási tevékenységük tekintetében.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az azonosításhoz szükséges adatok számos módon megadhatók. A személyes ügyintézésen túl postai vagy e-mailes megküldés, esetleg netbanki, vagy élő videós azonosítás is lehetséges. Arról, hogy egyes szolgáltatók milyen lehetőségeket fogadnak el, vagy részesítenek előnyben, a szolgáltatók honlapjain, telefonos ügyfélszolgálatain érdemes tájékozódni.

A határidő módosítása ugyan lehetőséget nyújt arra, hogy az ügyfelek elkerüljék a hosszas várakozást, azonban érdemes az ügyintézést nem az őszi utolsó pillanatra hagyni.

Címkék:
hitel, mnb, határidő, adategyeztetés, bankok, hitelintézeti törvény, ügyfél átvilágítás,