16 °C Budapest

Itt a hitelmoratórium-kalkulátor: pontosan ennyivel fogsz tovább és többet fizetni

2020. március 31. 15:00

Elkészült az első kalkulátor, amivel néhány másodperc alatt kiderül, hogy mennyivel nyúlik meg a futamidő és mennyivel változik a hitelünk visszafizetendő összege a moratórium miatt.

Nagy segítség a bajba került hiteleseknek a koronavírus-járvány miatti átmeneti törlesztési hitelmoratórium, aminek elsődleges célja, hogy a veszélyhelyzet idejére fizetési könnyítést adjon a hitelfelvevőknek, és ezt az összeget a mindennapi szükségleteikre fordíthassák. A moratórium lényege, hogy 2020. március 19. és december 31. között az adósoknak nem kell megfizetniük a törlesztőrészleteiket. Az így összegyűlt nem megfizetett kamatokat az adósok 2021. január 1. után fogják egyenlő részletekben megfizetni oly módon, hogy a törlesztőrészletük nem fog változni a moratórium előtti összeghez képest, hanem a futamidő fog növekedni. A hosszabb futamidő miatt viszont a kamatfizetési kötelezettség növekedni fog. A Bank360.hu kalkulátorával könnyedén kiszámolhatjuk, hogy meddig és mennyivel kell az eredeti szerződéshez képest tovább, és többet fizetni most, ha szüneteltetjük az év végéig a kölcsönünk törlesztését.

A kalkulátor megmutatja, hogy mennyi kamat gyűlik fel a szünet alatt, és ez végül milyen hosszú futamidő alatt oszlik el úgy, hogy ne emelkedjen a törlesztőrészlet az eredetihez képest. Ehhez csak meg kell adnunk, hogy melyik banknál milyen típusú hitelt vettünk fel, mekkora a fennálló tőketartozásunk, a hátralevő futamidő és a hitel kamata. A folyamat rövid, az adatok ismeretében kevesebb, mint egy perc alatt kiszámolhatjuk az új futamidőt és a teljes visszafizetendő összeget.

A szakportál annak is utánajárt, hogy mit jelent a moratórium például egy 3 millió forintos személyi kölcsön fizetésénél, illetve egy 10 millió forintos jelzáloghitel és egy 99 millió forintos vállalati hitel esetében, amennyiben azok annuitás szerint ütemezett hitelek. A példakalkulációban látható számok azt feltételezik, hogy az ügyfél törlesztésének felfüggesztése 2020. március 19-én megkezdődött (ekkor indult a moratórium) és az annuitás számítás ütemezése évente 12 egyenlő részletben történik. 

A kalkulációban vegyünk figyelembe a pénz időértékét is, azaz a moratórium kérése esetén a törlesztőrészletek összegét már 2020-ban fel tudjuk használni, de a futamidő hosszabbítása okán keletkezett plusz kamatokat majd csak az elkövetkezendő években kell megfizetni.

A fentiek alapján tehát érdemes időt szánni arra, hogy döntsünk a moratóriumról. Ha kérni akarjuk, akkor nincsen teendőnk, mert a rendelet szerint a bankok ezt automatikusan, kérés nélkül beállítják. Ha úgy döntünk, hogy mégis fizetjük a kölcsönt, azaz nem kérjük, akkor azt jeleznünk kell a bankoknak, amit mindenhol megtehetünk telefonon vagy netbankon keresztül, de azonnal jelezhetünk a kalkuláció után is a Bank360.hu-n keresztül. Az alábbi szempontok segíthetnek még a döntésben:

Kérjük a moratóriumot

  • Ha anyagi problémák merültek fel vagy merülhetnek fel december 31-ig, mert fizetés nélküli szabadságra küldtek vagy elveszítettük a munkánkat, mindenképpen érdemes élnünk a moratóriummal, hiszen addig sem fáj a fejünk a törlesztőrészletek miatt. Így nem kerül fel a hitelünk a nem teljesítő hitelek közé, mi pedig nem szerepelünk a KHR negatív adóslistáján, ami egyébként évekre elvághatna minket a hitelfelvételtől.
  • Ha valami olyan célra tudjuk befektetni a moratórium alatt nem fizetett összegeket, amivel kompenzálni tudjuk a jövőbeni plusz kamatok összegét.
  • Ha még nem tudjuk, hogy képesek leszünk-e fizetni a törlesztőrészletünket a jövőben, akkor éljünk a moratórium lehetőségével, de tegyük félre minden hónapban a moratóriumnak megfelelő összeget. Ha pénzügyi nehézségeink adódnak akkor lesz hova nyúlni, ha pedig sikerül megtakarítanunk a törlesztőrészleteket, akkor annak összegével elő is törleszthetjük hitelünket, így elkerüljük a moratórium utáni futamidő hosszabbítást.

Lemondhatjuk a moratóriumot

  • Ha nem okoz gondot a járvány idején a törlesztőrészlet fizetése, folytassuk a törlesztést, hiszen így nem drágul meg a hitelünk és nem kell hosszabb ideig fizetnünk a kölcsönt az eredeti futamidőhöz képest. Fontos, hogy amennyiben szeretnénk folytatni a törlesztést, mindenképpen jeleznünk kell ezt a banknak telefonon vagy a netbankon keresztül, de akár a Bank360.hu kalkulátorán keresztül is néhány kattintással. Ne aggódjunk: ha kértük a törlesztés folytatását, de végül mégis anyagi problémáink adódnak, az év végéig bármikor újra kérhetjük a törlesztés szüneteltetését.

Ezek a leggyakoribb kérdések a törlesztési moratóriumról

A Bank360.hu szakértőihez is folyamatosan érkeznek megkeresések a törlesztési moratóriummal kapcsolatban, ezek közül összefoglalták a hat leggyakrabban elhangzó kérdést:

1. Hogyan kell eljárnom, hogy tovább tudjam törleszteni a hitelemet?

A bankok többsége folyamatosan tájékoztatja a weboldalán és az internetbankon keresztül az ügyfeleket a moratóriummal kapcsolatos információkról. Ez néhány bank esetében azt jelenti, hogy a türelmet kérnek, amíg kidolgozzák a folyamatát a moratóriumról történő lemondásnak, míg másoknál ezt már meg lehet tenni az internetbankban vagy telefonon keresztül.

2. Tudom-e igényelni később a moratóriumot, ha mégis szükségem lenne rá?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Igen. Ha valaki most lemond a moratórium lehetőségéről, mert biztosnak látja a hiteltörlesztést, később dönthet másképp, ha megváltoznak a körülmények. Ezt úgy tudja megtenni, hogy visszavonja a korábban tett nyilatkozatot. Erre a rendelet szerint 2020. december 31-ig lehetősége van minden adósnak.

3. Hogyan tudom kiszámolni, hogy mennyivel nő a hitelnél a teljes visszafizetendő összeg?

A fentebb bemutatott kalkulátor segítségével ez kiszámolható, ahogyan az is, hogy a moratórium idején összegyűlt kamat miatt mennyivel hosszabb futamidőre számíthatunk.

4. Érvényes-e a moratórium azokra az adósokra, akiknek a tartozása már követeléskezelőnél van?

Nem, rájuk ez az intézkedés nem vonatkozik.

5. A babaváró hiteleseknek kell-e fizetniük a moratórium ideje alatt a kezességvállalási díjat?

A babaváró hitellel együtt fizetendő kezességvállalási díj a rendeletben leírtak szerint a moratórium fennállásának időtartama alatt elengedésre kerül.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem