5 °C Budapest

Itt a CIB, K&H nagy dobása: ilyen kölcsönöket még nem nagyon láttál Magyarországon

2018. november 27. 10:30

Sokkalta egyszerűbbek lesznek a banki ügyfelek mindennapjai a digitalizációval, a rugalmasabb szabályozói környezettel. Ennek ékes példája, hogy novemberben több bank elindult a teljesen online hiteligényléssel, így akár a karosszékből is igényelhetsz akár 3 millió forint szabadon felhasználható személyi kölcsönt is.

Nagyban készülnek az újdonságok a bankok boszorkánykonyhájában és egyértelmű, hogy a digitális ügyintézés, a mobilbankolás, az egyszerűsített folyamatok vannak a fókuszban. A pénzintézetek szépen-csendben görgetik ki az újdonságokat, amelyek - bár elsőre talán fel sem tűnnek - alapjaiban változtatják meg a pénzügyi szokásainkat. Novemberben például újabb bankok csatlakoztak az online hitel-forradalomhoz, hogy legújabb megoldásaikkal a lakást se kelljen elhagynunk ahhoz, hogy felvehessünk egy szabad felhasználású személyi kölcsönt.

>>> A legolcsóbb kölcsönökért keresd fel kalkulátorunkat!

Teljesen online hitel, szinte mindenkinek

A hónap legnagyobb banki újdonsága kétségkívül az online hitelfelvétel elindulása volt több pénzintézetnél is

- mondta el a Pénzcentrumnak Veres Patrik, a Bank360 szakértője. Jelenleg három pénzintézetnél tudunk gyakorlatilag egy internetkapcsolattal rendelkező laptopról, papír nélkül, teljesen digitálisan hitelt felvenni anélkül, hogy el kellene mennünk egy bankfiókba vagy tennünk kéne egy tollvonást.

Az OTP Bank már jó ideje kínál teljesen online hitelfelvételi élményt. Elsőként a bank ügyfelei használhatták a szolgáltatást, amely az OTP netbankjában, az OTPDirektben érhető el. Itt mindössze 40 perc alatt végigmehetünk a folyamaton, amely során személyes és jövedelmi adatainkat kell megadnunk amellett, hogy a szükséges hitelösszeget és a vállalt futamidőt is beállítjuk. A pénzintézet a háttérben automatikusan elvégzi a KHR-ellenőrzést és jövedelmünk alapján kínál nekünk kölcsönt. Ha elfogadjuk az ajánlatot, akár már másnap a folyószámlánkon lehet a hitel. Az OTP az elmúlt hetekben megnyitotta szolgáltatását azon ügyfelek felé is, akiknek jövedelme nem OTP-s számlára érkezik, viszont rendelkeznek OTPDirekt szerződéssel.

A példa úgy fest ragadós, elsőként a Pénzcentrum számolt be róla, hogy a K&H Bank is hasonló elven kínálja az online személyi kölcsönöket. A mindössze néhány napja induló szolgáltatás abban különbözik a fentitől, hogy akár idegen bank ügyfeleként is felvehetjük a K&H kölcsönét, amely legfeljebb 3 millió forint lehet. A K&H jelenleg a Budapest Bank, Erste Bank, OTP Bank, MKB Bank, Raiffeisen Bank és UniCredit Bank ügyfeleit várja az online személyi kölcsön igényléssel. További eltérés, hogy a személyazonosítás videóchaten történik, tehát az eszköz kameráján keresztül kell egyeztetnünk az adatainkat egy hús-vér ügyintézővel. A folyamat így sem hosszabb egy óránál, a pénz pedig egy munkanapon belül a számlán van.

Szintén novemberben indította útjára új ügyfeleknek is az online hitelfelvételi élményt a CIB Bank, amely először mobilon tette lehetővé, hogy mindössze 7 perc alatt vegyenek fel a pénzintézet okostelefonon bankoló ügyfelei személyi kölcsönt. A CIB fizetés-átutalás nagyságától függően kínál különböző kamatkedvezményeket a weben, a hiteligénylés feltétele pedig új ügyfeleknek egy ingyenes folyószámla megnyitása és a hozzá tartozó bankszámla igénylése, így tehát a folyamat végén lesz egy CIB-es folyószámlánk, amelyre érkeztetnünk kell jövedelmet. A bankszámlát és a hozzá tartozó bankkártyát a bank az első évben díjmentesen biztosítja. Az azonosítás itt is videóchaten történik.

Részben online megoldást kínál a Cofidis is: a hitelintézet az azonosítást terelte át videós csatornára, azonban a nehézkes adminisztráció maradt. A szerződést papír alapon kell kitölteni, aláírni és eljuttatni a Cofidisnek.

Ennyi volt a bankfiókoknak?

Az első fecskék tehát megjöttek, és bizonyára a többi kereskedelmi bank is készül a saját online hitelezési folyamatával. A Bank360 szerint csak idő kérdése, hogy újabb és újabb pénzintézetek álljanak elő a sokkal egyszerűbb, rugalmasabb és kényelmesebb digitális folyamattal, amelyek egyelőre a személyi kölcsönök piacát tarolhatják le.

A szakportál információi szerint még az idén további bankok is elindulnak az új kölcsönigényléssel, így érdemes lesz odafigyelnie annak, aki személyi kölcsön felvételét fontolgatja, de ódzkodik a bankfiók látogatásától. Addig is érdemes alaposan megfontolni, hogy melyik pénzintézet nyújthatja számunkra a legjobb ajánlatot, amiben nagy segítség lehet a Pénzcentrum egyedi igényekre szabható kalkulátora.

Figyelem! Mivel a nem körültekintő hitelfelvétel komoly anyagi nehézséget okozhat az egész családra nézve, így nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a kockázatokkal. Ha például a pénzügyi teherbíró képességünknél az indokoltnál nagyobb hitelt veszünk fel, akkor megnő annak az esélye, hogy azt nem tudjuk maradéktalanul visszafizetni. Ennek esélye ráadásul annál valószínűbb, minél kisebb a jövedelmünk. Éppen ezért a Pénzcentrum NEM AJÁNLJA, hogy valaki kis jövedelemmel adósodjon el, annak ellenére sem, hogy a banki szabályozás ezt lehetővé teszi. További kockázatokért pedig ajánljuk figyelmedbe az MNB tájékoztatóját!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
Bankmonitor  |  2024. április 17. 16:56
Az új lakásfelújítási támogatás jóval többek számára elérhető, mint a korábbi otthonfelújítási progr...
MEDIA1  |  2024. április 17. 15:09
Korábban bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor köreiből származó pénzekből érkezett néhány évvel ezelőt...
Holdblog  |  2024. április 17. 08:21
Egyelőre nem utal válsághelyzetre a GDP 73 százalékára duzzadt költségvetési hiány, de a további ela...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem