2020. augusztus 10. hétfő Lőrinc

Itt a CIB, K&H nagy dobása: ilyen kölcsönöket még nem nagyon láttál Magyarországon


Sokkalta egyszerűbbek lesznek a banki ügyfelek mindennapjai a digitalizációval, a rugalmasabb szabályozói környezettel. Ennek ékes példája, hogy novemberben több bank elindult a teljesen online hiteligényléssel, így akár a karosszékből is igényelhetsz akár 3 millió forint szabadon felhasználható személyi kölcsönt is.

Nagyban készülnek az újdonságok a bankok boszorkánykonyhájában és egyértelmű, hogy a digitális ügyintézés, a mobilbankolás, az egyszerűsített folyamatok vannak a fókuszban. A pénzintézetek szépen-csendben görgetik ki az újdonságokat, amelyek - bár elsőre talán fel sem tűnnek - alapjaiban változtatják meg a pénzügyi szokásainkat. Novemberben például újabb bankok csatlakoztak az online hitel-forradalomhoz, hogy legújabb megoldásaikkal a lakást se kelljen elhagynunk ahhoz, hogy felvehessünk egy szabad felhasználású személyi kölcsönt.

>>> A legolcsóbb kölcsönökért keresd fel kalkulátorunkat!

Teljesen online hitel, szinte mindenkinek

A hónap legnagyobb banki újdonsága kétségkívül az online hitelfelvétel elindulása volt több pénzintézetnél is

- mondta el a Pénzcentrumnak Veres Patrik, a Bank360 szakértője. Jelenleg három pénzintézetnél tudunk gyakorlatilag egy internetkapcsolattal rendelkező laptopról, papír nélkül, teljesen digitálisan hitelt felvenni anélkül, hogy el kellene mennünk egy bankfiókba vagy tennünk kéne egy tollvonást.

Az OTP Bank már jó ideje kínál teljesen online hitelfelvételi élményt. Elsőként a bank ügyfelei használhatták a szolgáltatást, amely az OTP netbankjában, az OTPDirektben érhető el. Itt mindössze 40 perc alatt végigmehetünk a folyamaton, amely során személyes és jövedelmi adatainkat kell megadnunk amellett, hogy a szükséges hitelösszeget és a vállalt futamidőt is beállítjuk. A pénzintézet a háttérben automatikusan elvégzi a KHR-ellenőrzést és jövedelmünk alapján kínál nekünk kölcsönt. Ha elfogadjuk az ajánlatot, akár már másnap a folyószámlánkon lehet a hitel. Az OTP az elmúlt hetekben megnyitotta szolgáltatását azon ügyfelek felé is, akiknek jövedelme nem OTP-s számlára érkezik, viszont rendelkeznek OTPDirekt szerződéssel.

A példa úgy fest ragadós, elsőként a Pénzcentrum számolt be róla, hogy a K&H Bank is hasonló elven kínálja az online személyi kölcsönöket. A mindössze néhány napja induló szolgáltatás abban különbözik a fentitől, hogy akár idegen bank ügyfeleként is felvehetjük a K&H kölcsönét, amely legfeljebb 3 millió forint lehet. A K&H jelenleg a Budapest Bank, Erste Bank, OTP Bank, MKB Bank, Raiffeisen Bank és UniCredit Bank ügyfeleit várja az online személyi kölcsön igényléssel. További eltérés, hogy a személyazonosítás videóchaten történik, tehát az eszköz kameráján keresztül kell egyeztetnünk az adatainkat egy hús-vér ügyintézővel. A folyamat így sem hosszabb egy óránál, a pénz pedig egy munkanapon belül a számlán van.

Szintén novemberben indította útjára új ügyfeleknek is az online hitelfelvételi élményt a CIB Bank, amely először mobilon tette lehetővé, hogy mindössze 7 perc alatt vegyenek fel a pénzintézet okostelefonon bankoló ügyfelei személyi kölcsönt. A CIB fizetés-átutalás nagyságától függően kínál különböző kamatkedvezményeket a weben, a hiteligénylés feltétele pedig új ügyfeleknek egy ingyenes folyószámla megnyitása és a hozzá tartozó bankszámla igénylése, így tehát a folyamat végén lesz egy CIB-es folyószámlánk, amelyre érkeztetnünk kell jövedelmet. A bankszámlát és a hozzá tartozó bankkártyát a bank az első évben díjmentesen biztosítja. Az azonosítás itt is videóchaten történik.

Részben online megoldást kínál a Cofidis is: a hitelintézet az azonosítást terelte át videós csatornára, azonban a nehézkes adminisztráció maradt. A szerződést papír alapon kell kitölteni, aláírni és eljuttatni a Cofidisnek.

Ennyi volt a bankfiókoknak?

Az első fecskék tehát megjöttek, és bizonyára a többi kereskedelmi bank is készül a saját online hitelezési folyamatával. A Bank360 szerint csak idő kérdése, hogy újabb és újabb pénzintézetek álljanak elő a sokkal egyszerűbb, rugalmasabb és kényelmesebb digitális folyamattal, amelyek egyelőre a személyi kölcsönök piacát tarolhatják le.

A szakportál információi szerint még az idén további bankok is elindulnak az új kölcsönigényléssel, így érdemes lesz odafigyelnie annak, aki személyi kölcsön felvételét fontolgatja, de ódzkodik a bankfiók látogatásától. Addig is érdemes alaposan megfontolni, hogy melyik pénzintézet nyújthatja számunkra a legjobb ajánlatot, amiben nagy segítség lehet a Pénzcentrum egyedi igényekre szabható kalkulátora.

Figyelem! Mivel a nem körültekintő hitelfelvétel komoly anyagi nehézséget okozhat az egész családra nézve, így nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a kockázatokkal. Ha például a pénzügyi teherbíró képességünknél az indokoltnál nagyobb hitelt veszünk fel, akkor megnő annak az esélye, hogy azt nem tudjuk maradéktalanul visszafizetni. Ennek esélye ráadásul annál valószínűbb, minél kisebb a jövedelmünk. Éppen ezért a Pénzcentrum NEM AJÁNLJA, hogy valaki kis jövedelemmel adósodjon el, annak ellenére sem, hogy a banki szabályozás ezt lehetővé teszi. További kockázatokért pedig ajánljuk figyelmedbe az MNB tájékoztatóját!
Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.