2020. augusztus 7. péntek Ibolya

Itt a bizonyíték: ezért fog még sokáig régi lakásban lakni a legtöbb magyar


A legtöbb lakáshitelt a magyarok használt lakás vásárlására veszik fel, az új lakások vásárlására felvett hitelek összege messze elmarad ettől. A felújításra, építésre felvett hitelek összege mégjobban elmarad a használt lakásokra felvett hitelek keresletétől, és a kamatok között is nagy különbséget láthatunk. Mindez azért lehetséges, mert a használt lakások olcsóbbak, mint az újak, emiatt pedig sokan veszik inkább azt. Az építésre és felújításra felvett hitelek összegéből az látszik, hogy nem újul meg kellőképp a magyar lakásállomány.

A minap beszámoltunk róla, hogy a lakáshitelek kamatai olyan alacsony szinten vannak, mint már rég voltak legutóbb. Az MNB legfrissebb adatai szerint 4,03 százalék volt az átlagos kamatszint, aminél csak kétszer volt alacsonyabb korábban: akkor 4,02 és 4,01 százalék volt az átlagos kamat.

Azt is bemutattuk, hogy a fix hitelek esetén történt a legnagyobb kamatcsökkenés, míg a változó hitelek kamata érdemben nem változott. A kereslet a 10 éves kamatperiódusú hitelek iránt volt a legnagyobb, de az 5 éves kamatperiódusú hitelek is népszerűbbek, mint tavalyelőtt év végén, bár a relatív súlyuk nem nőtt tovább. Összességében azonban meglehetősen nagy volt a kereslet a lakáshitelek iránt 2019 decemberében, ami annak fényében, hogy a decemberi adat rendszerint elmarad a többi hónaptól, különösen érdekes.

Hasonlítsd össze a bankok lakáshiteleit a Pénzcentrum kalkulátorában!

Érdemes azonban megnézni, hogy mire költik ezek a hiteleket a magyarok. A korábbi adatokból az látszott, hogy leginkább használt lakásokat vásárolnak belőlük, és ez most sincs másképpen. A 78,08 milliárdos teljes kihelyezésből 47,63 milliárdot tettek ki a használt lakás vásárlására felvett fix hitelek, a változók pedig a kategóriában csak 0,80 milliárd értékben keltek el.

Új lakásra ezzel szemben mindössze 15,26 milliárd forintnak megfelelő fix hitelt vettek fel a magyarok, a változók értéke pedig a kategórián belül mindössze 0,18 milliárd. Az építésnél mindössze 8,35 milliárd volt a kereslet a fix hitelekre, a felújításra pedig csak 2,69 milliárd fogyott. Egyéb céllal sem vettek fel túl sok lakáshitelt, összesen 3,16 milliárdot. Érdemes vetnünk egy pillantást a kamatokra is, a felhasználás célja szerinti bontásban:

Azt már bemutattuk, hogy a lakáshitelek átlagos kamata 4,03 százalék volt 2019 decemberben. A használt lakás céljára felvett hitelek átlagos kamata 4,07 százalék volt, ami a fix hiteleket illeti, a változóknál ugyanez 2,59 százalék volt. Az új lakásoknál 3,97 százalék az átlagos fix kamat, a változó pedig 3,07. Az építésre felvett hiteleknél a fix hitelek 4,03 százalékba kerülnek, a változó kamatozásúak pedig 3,21 százalékba.

A banki lakáshitelek kamatainak összehasonlításához használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Meglehetősen drágák a többi hitelhez képest az építés céljából felvett hitelek. 4,51 százalék az átlagos kamat a fixálás esetén, változó kamatozásnál ez 6,90, ami egészen elképesztően magas. Igaz, ezeknek az összege is rendkívül elenyésző.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.