17 °C Budapest

Itt a behajtók legújabb trükkje: fogalma sem volt, mit ír alá

Pénzcentrum
2014. július 23. 11:15

Jogvédők szerint könnyen adósságcsapdába kerülhetnek azok a hitelfelvevők, akik nem olvassák el a szerződések apróbetűs részeit. Előfordulhat ugyanis, hogy majd évek múlva derül ki, hogy a havi törlesztőrészletnek gondolt befizetés csak a hitel állandó megújítási díja. De az adósok belefuthatnak a behajtók legújabb trükkjébe is: a valóságnál nagyobb tartozást elismerő nyilatkozatot más, hivatalos dokumentumnak álcázva íratják alá.

Számos elképesztő történetet hallott már egy kaposvári jogvédő az adósságcsapdába kerül ügyfelektől, akik többek között a legújabb trükkökre és a behajtó cégek tisztességtelen fellépésére szoktak panaszkodni. Például egy kaposvári nő még 2007-ben megújuló hitelt vett fel. A 200 ezer forintos kölcsönért cserébe havi hétezer forintos törlesztést vállalt, azonban évek múlva derült ki, hogy az összeg egy hitelkeret, a "törlesztés" pedig valójában a hitelkeret megújításának a díja volt - írja a Sonline.hu. Így a nő hiába fizetett folyamatosan, a törlesztést még csak el sem kezdte. Végül a bíróság tisztességtelennek ítélte meg a szerződést, és az eddigi törlesztések jóvá lettek írva az adósnak.

Miközben a kihelyezett hitelek összértéke az elmúlt években folyamatosan csökkent, az éven túli tartozások aránya két év alatt öt százalékkal, kilencről 14 százalékra nőtt a teljes hitelportfólión belül.


A már eladósodott ügyfelek is számos tisztességtelenséggel találkozhatnak, ugyanis a hitelek behajtására szakosodott cégek mindig újabb trükköket dobnak be, hogy megtévesszék az adósokat. Főleg a hitelbírálat nélkül meghirdetett (és akár közüzemi tartozással is felvehető) kölcsönökre jellemző, hogy különböző vállalkozásokat bíznak meg a pénzintézetek a behajtással. Ahogy a szerződés szerinti törlesztőrészlet elmarad, az adós adatai már át is szállnak a behajtóra, akik sokszor még a szomszédhoz is becsöngetnek, vagy megpróbálják rossz hírét kelteni a tartozónak.

Kamatemelés csalással

Sőt, Dombrovszky Nóra jogvédő már olyan esettel is találkozott, hogy a behajtó cég úgy igyekezett a tisztességtelen kamatemelést legalizálni, hogy válasznyomtatványnak álcázott tartozáselismerő nyilatkozatot tettek az adósok elé. Ha ezt aláírják, akkor a jogvédő szerint menthetetlen a helyzet. Amennyiben viszont nem ismerik el a tartozást, akkor jó eséllyel perre lehet menni.

KATTTINTS! Hiába fizetsz rendesen, a te hiteled is könnyen bedőlhet

De mi az a megújuló hitel?
Megújuló hiteleket elsősorban a gyorskölcsönök és személyi kölcsönök területéről lehetnek ismerősek. A befizetett törlesztőrészletekkel folyamatosan nő a visszafizetett tőkerész is. Amennyiben a hitel törlesztése közben ismét anyagi forrásra lenne szükség, akkor újabb szerződéskötés nélkül a visszafizetett tőkerészből ismét hitelhez juthatunk.


Követeléskezelés: kaotikus jogszabályi környezet

Új törvényben szabályozná az elsősorban banki, közüzemi és telekommunikációs követelések kezelésével, megvásárlásával foglalkozó hazai követeléskezelői piac tevékenységét a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége (MAKISZ). A szövetség július eleji sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint ez által nem csupán hatékonyabbá és átláthatóbbá válna a piac, hanem a fogyasztóvédelmi célok is sokkal jobban érvényesülnének - írja a Portfolio.hu

A szektor ugyanis ma számos krónikus betegséggel küzd: alacsony az ügyfelek pénzügyi tudatossága és együttműködő készsége, a belengetett adósmentő csomagok és illúziókat tápláló pénzügyi "szakértők" rontják a fizetési hajlandóságot, a követeléskezelők és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) között fennálló feszültség pedig adatkezelési anomáliákat tükröz. A legtöbb követeléskezelő "Isten tudja, milyen norma szerint működik" - mondta Nemes Ákos, a MAKISZ titkára, utalva a jellemzően kicsi, átláthatatlanul működő követeléskezelő cégekre.

A törvénytervezet szerint a követeléskezelés engedélyköteles lenne. A követeléskezelőket két csoportba sorolnák: minősített, valamint egyszerű követeléskezelők. A törvénytervezet magatartási szabályokat is tartalmaz, például az ügyfelekkel történő kapcsolatfelvételre vonatkozóan.

Mire figyeljünk?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Láthatjuk tehát a fenti példákból, hogy akár a hitel felvétele előtt, akár közben is számos olyan trükkel, "csapdával" találkozhatunk, amelyek többszörösére növelhetik tartozásunkat. A Pénzcentrum.hu ezért összegyűjtött néhány tippet, hogy mire érdemes figyelni a kölcsön felvétele előtt.

  • Készíts házi költségvetést, és vizsgáld meg, mennyi havi törlesztőrészletet tudnál kifizetni.

  • Hasonlítsd össze a hitelkínálatot, vizsgáld meg az összes költséget és az alapján dönts!

  • Légy elővigyázatos: nézd meg, milyen feltételekkel mondhatod fel majd a szerződést és hogy van-e lehetőséged elő- vagy végtörlesztésre!

  • Részletesen olvasd el az Általános Szerződési Feltételeket, Üzletszabályzatot. Ha valami nem világos, kérdezz rá!

  • A szerződést rágd át akár többször is, nagyon részletesen olvasd végig!

  • Ne bízz a kimagaslóan csábító ajánlatokban: ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, valószínűleg az is.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm