2020. július 10. péntek Amália

Itt a behajtók legújabb trükkje: fogalma sem volt, mit ír alá

  • Pénzcentrum.hu
  • 2014. július 23. szerda 11:15

Jogvédők szerint könnyen adósságcsapdába kerülhetnek azok a hitelfelvevők, akik nem olvassák el a szerződések apróbetűs részeit. Előfordulhat ugyanis, hogy majd évek múlva derül ki, hogy a havi törlesztőrészletnek gondolt befizetés csak a hitel állandó megújítási díja. De az adósok belefuthatnak a behajtók legújabb trükkjébe is: a valóságnál nagyobb tartozást elismerő nyilatkozatot más, hivatalos dokumentumnak álcázva íratják alá.


Számos elképesztő történetet hallott már egy kaposvári jogvédő az adósságcsapdába kerül ügyfelektől, akik többek között a legújabb trükkökre és a behajtó cégek tisztességtelen fellépésére szoktak panaszkodni. Például egy kaposvári nő még 2007-ben megújuló hitelt vett fel. A 200 ezer forintos kölcsönért cserébe havi hétezer forintos törlesztést vállalt, azonban évek múlva derült ki, hogy az összeg egy hitelkeret, a "törlesztés" pedig valójában a hitelkeret megújításának a díja volt - írja a Sonline.hu. Így a nő hiába fizetett folyamatosan, a törlesztést még csak el sem kezdte. Végül a bíróság tisztességtelennek ítélte meg a szerződést, és az eddigi törlesztések jóvá lettek írva az adósnak.


Miközben a kihelyezett hitelek összértéke az elmúlt években folyamatosan csökkent, az éven túli tartozások aránya két év alatt öt százalékkal, kilencről 14 százalékra nőtt a teljes hitelportfólión belül.


A már eladósodott ügyfelek is számos tisztességtelenséggel találkozhatnak, ugyanis a hitelek behajtására szakosodott cégek mindig újabb trükköket dobnak be, hogy megtévesszék az adósokat. Főleg a hitelbírálat nélkül meghirdetett (és akár közüzemi tartozással is felvehető) kölcsönökre jellemző, hogy különböző vállalkozásokat bíznak meg a pénzintézetek a behajtással. Ahogy a szerződés szerinti törlesztőrészlet elmarad, az adós adatai már át is szállnak a behajtóra, akik sokszor még a szomszédhoz is becsöngetnek, vagy megpróbálják rossz hírét kelteni a tartozónak.


Kamatemelés csalással

Sőt, Dombrovszky Nóra jogvédő már olyan esettel is találkozott, hogy a behajtó cég úgy igyekezett a tisztességtelen kamatemelést legalizálni, hogy válasznyomtatványnak álcázott tartozáselismerő nyilatkozatot tettek az adósok elé. Ha ezt aláírják, akkor a jogvédő szerint menthetetlen a helyzet. Amennyiben viszont nem ismerik el a tartozást, akkor jó eséllyel perre lehet menni.

KATTTINTS! Hiába fizetsz rendesen, a te hiteled is könnyen bedőlhet

De mi az a megújuló hitel?
Megújuló hiteleket elsősorban a gyorskölcsönök és személyi kölcsönök területéről lehetnek ismerősek. A befizetett törlesztőrészletekkel folyamatosan nő a visszafizetett tőkerész is. Amennyiben a hitel törlesztése közben ismét anyagi forrásra lenne szükség, akkor újabb szerződéskötés nélkül a visszafizetett tőkerészből ismét hitelhez juthatunk.


Követeléskezelés: kaotikus jogszabályi környezet


Új törvényben szabályozná az elsősorban banki, közüzemi és telekommunikációs követelések kezelésével, megvásárlásával foglalkozó hazai követeléskezelői piac tevékenységét a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége (MAKISZ). A szövetség július eleji sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint ez által nem csupán hatékonyabbá és átláthatóbbá válna a piac, hanem a fogyasztóvédelmi célok is sokkal jobban érvényesülnének - írja a Portfolio.hu

A szektor ugyanis ma számos krónikus betegséggel küzd: alacsony az ügyfelek pénzügyi tudatossága és együttműködő készsége, a belengetett adósmentő csomagok és illúziókat tápláló pénzügyi "szakértők" rontják a fizetési hajlandóságot, a követeléskezelők és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) között fennálló feszültség pedig adatkezelési anomáliákat tükröz. A legtöbb követeléskezelő "Isten tudja, milyen norma szerint működik" - mondta Nemes Ákos, a MAKISZ titkára, utalva a jellemzően kicsi, átláthatatlanul működő követeléskezelő cégekre.

A törvénytervezet szerint a követeléskezelés engedélyköteles lenne. A követeléskezelőket két csoportba sorolnák: minősített, valamint egyszerű követeléskezelők. A törvénytervezet magatartási szabályokat is tartalmaz, például az ügyfelekkel történő kapcsolatfelvételre vonatkozóan.

Mire figyeljünk?

Láthatjuk tehát a fenti példákból, hogy akár a hitel felvétele előtt, akár közben is számos olyan trükkel, "csapdával" találkozhatunk, amelyek többszörösére növelhetik tartozásunkat. A Pénzcentrum.hu ezért összegyűjtött néhány tippet, hogy mire érdemes figyelni a kölcsön felvétele előtt.

  • Készíts házi költségvetést, és vizsgáld meg, mennyi havi törlesztőrészletet tudnál kifizetni.

  • Hasonlítsd össze a hitelkínálatot, vizsgáld meg az összes költséget és az alapján dönts!

  • Légy elővigyázatos: nézd meg, milyen feltételekkel mondhatod fel majd a szerződést és hogy van-e lehetőséged elő- vagy végtörlesztésre!

  • Részletesen olvasd el az Általános Szerződési Feltételeket, Üzletszabályzatot. Ha valami nem világos, kérdezz rá!

  • A szerződést rágd át akár többször is, nagyon részletesen olvasd végig!

  • Ne bízz a kimagaslóan csábító ajánlatokban: ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, valószínűleg az is.

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk