2017. március 23. csütörtök Emőke
Hírek » Hitel

Ingyen is fixálhatod a hiteled: csak ennyi kell hozzá

Tavaly közel harmadával több lakáshitelt vettünk fel, mint 2015-ben, a CSOK változásai és a lakáspiac fellendülése miatt ráadásul ez a növekedés (ha nem is ilyen nagymértékben) folytatódhat. A lakáskölcsön felvétele viszont több évtizedes elköteleződést jelent, ezért Rajna Gábort, a K&H értékesítési igazgatóját kérdeztük arról, hogyan néz ki a felelős hitelfelvétel a gyakorlatban.

Mekkora felfutása volt az elmúlt években a lakáshiteleknek? Mekkora növekedést könyvelhetett el a lakáshitelek terén a K&H?

2016 első 10 hónapja alatt 397 milliárd forint lakáshitel került folyósításra Magyarországon, ez mintegy 31 százalékkal több, mint 2015 hasonló időszakában. Ebből a növekedésből a K&H is aktívan kivette a részét, azt mondhatjuk, hogy minden 5-6-ik új lakáshitelt mi folyósítottuk.

Mennyire volt ezzel párhuzamosan tapasztalható, hogy nem újították meg a betéteket, vagy esetleg egyenesen kivették a bent tartott pénzt?

Az alacsony kamatkörnyezet miatt sok ügyfél döntött úgy, hogy esetleg részben, vagy egészben előtörleszti a korábban felvett lakáshitelét, esetleg ingatlan befektetésre használja megtakarítását. Ezt sokan a betéteik teljes vagy részleges felhasználásával, a befektetéseink megszüntetésével tették meg. Ha azonban a betétek és befektetési alapok egészét nézzük, ott nem látunk jelentős elmozdulást, a megtakarítási hajlandóság a megszokott szinten áll.

Ha bemegy egy átlag ügyfél a bankba, hogy lakáshitelt szeretne, akkor elsősorban milyen terméket ajánlanak neki, változó kamatozású vagy fixált kölcsönt? Milyen arányban választják az olcsóbb, változó kamatozású terméket az ügyfelek?

Továbbra is azt tapasztaljuk, hogy az egyéves kamatozású lakáshiteleinket választják a legtöbben, az ügyfelek több, mint kétharmada. Ma már elérhető 3 százalékos éves kamat alatti lakáshitel is, de aki hosszabb időre szeretné fixálni a törlesztő részletét, azok számára a 3, vagy 5 évig fix kamatozású hitel is elérhető.

Maradjunk az előző példánál. Ha bemegyek egy bankfiókba, hogy lakáshitelt vegyek fel, akkor első körben milyen dokumentumokat érdemes magammal vinnem? Mire számíthatok, mennyi időt vesz el a tájékoztatás?

Az első alkalommal nincs szükség semmilyen speciális dokumentumra. Sőt, azt szoktuk javasolni, hogy nyugodtan indítsák el az érdeklődésüket a honlapunkon, aminek az az előnye, hogy szakértő kollégáink akkor hívják vissza az ügyfeleinket, amikor nekik a legmegfelelőbb.

Az első beszélgetés körülbelül 20-25 percet vesz igénybe, melynek során szakértőink feltérképezik

  • az ügyfél élethelyzetét,
  • lakáscélját,
  • pénzügyi lehetőségeit,
  • a jövedelmi helyzetet,
  • az esetlegesen fennálló egyéb kiadásokat,
  • hiteleket,
  • az ingatlanra vonatkozó feltételeket és
  • a lehetséges állami támogatásokról is szó esik.

Természetesen a törlesztőrészlet kalkulációja is megtörténik, valamint e-mailben el is küldjük az ügyfél számára a legfontosabb tudnivalókat. A beszélgetés végén, amennyiben az ügyfélnek is szimpatikus az ajánlatunk, kollégánk időpontot egyeztet abba a bankfiókunkba, ahol a továbbiakat szeretné intézni az ügyfél, így sorban állás nélkül haladhat tovább a hitel intézése a bankfiókban is.

Hogyan tájékoztatják az ügyfeleket a változó kamatozású kölcsönök kamatkockázatáról? Kiszámolják velük, hogy később ki tudják-e fizetni a törlesztőrészleteket?

A változó kamatozású vagy fix hitelek kiválasztása során több verziót is kiszámolunk ügyfeleink számára, ám a végső döntést nekik kell meghozniuk. A jelzáloghiteleknél négy féle kamatperiódussal állunk az ügyfeleink rendelkezésére (3 hónap, 1 év, 3 év, 5 év), de bármelyiket is válassza az ügyfél, a futamidő alatt ingyenesen tud kamatperiódust váltani nálunk.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Lappangó betegség: jól nézd meg, mit veszel a boltban
A címke mindent elárul a problémás élelmiszerekről.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Nyaralni indulsz? Ennyibe kerül a szállás egy éjszakára fejenként

Amikor utazni indulunk sokszor felvetődik a kérdés, hogy milyen szállást válasszunk, nagyjából mekkora árakkal kalkulálhatunk. Egy friss térkép szerint viszont nem kell tippelgetnünk akkor, ha Airbnb-t...
 

Tuti tipp: így többé nem esik le a ragtapasz

Ha neked is mindig gondot okoz az ujjadon lévő sebek leragasztása, akkor van egy jó hírem: egy szuperegyszerű trükköt kell csak bevetned és többé nem lesz gond azzal, hogy leesik a ragtapaszt. ...
NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

kert
03.23-04.20
Országos

Lidl

03.23-03.29
Országos

Aldi

03.23-03.29
Országos

Spar

03.23-03.29
Országos

Interspar

03.23-03.29
Országos

Auchan

03.23-04.12
Országos

Auchan

03.23-03.29
Országos

Lidl

deluxe
03.20-03.23
Országos

  Ajánlatunk