2020. szeptember 22. kedd Móric

Ingyen is fixálhatod a hiteled: csak ennyi kell hozzá


Tavaly közel harmadával több lakáshitelt vettünk fel, mint 2015-ben, a CSOK változásai és a lakáspiac fellendülése miatt ráadásul ez a növekedés (ha nem is ilyen nagymértékben) folytatódhat. A lakáskölcsön felvétele viszont több évtizedes elköteleződést jelent, ezért Rajna Gábort, a K&H értékesítési igazgatóját kérdeztük arról, hogyan néz ki a felelős hitelfelvétel a gyakorlatban.

Mekkora felfutása volt az elmúlt években a lakáshiteleknek? Mekkora növekedést könyvelhetett el a lakáshitelek terén a K&H?

2016 első 10 hónapja alatt 397 milliárd forint lakáshitel került folyósításra Magyarországon, ez mintegy 31 százalékkal több, mint 2015 hasonló időszakában. Ebből a növekedésből a K&H is aktívan kivette a részét, azt mondhatjuk, hogy minden 5-6-ik új lakáshitelt mi folyósítottuk.

Mennyire volt ezzel párhuzamosan tapasztalható, hogy nem újították meg a betéteket, vagy esetleg egyenesen kivették a bent tartott pénzt?

Az alacsony kamatkörnyezet miatt sok ügyfél döntött úgy, hogy esetleg részben, vagy egészben előtörleszti a korábban felvett lakáshitelét, esetleg ingatlan befektetésre használja megtakarítását. Ezt sokan a betéteik teljes vagy részleges felhasználásával, a befektetéseink megszüntetésével tették meg. Ha azonban a betétek és befektetési alapok egészét nézzük, ott nem látunk jelentős elmozdulást, a megtakarítási hajlandóság a megszokott szinten áll.

Ha bemegy egy átlag ügyfél a bankba, hogy lakáshitelt szeretne, akkor elsősorban milyen terméket ajánlanak neki, változó kamatozású vagy fixált kölcsönt? Milyen arányban választják az olcsóbb, változó kamatozású terméket az ügyfelek?

Továbbra is azt tapasztaljuk, hogy az egyéves kamatozású lakáshiteleinket választják a legtöbben, az ügyfelek több, mint kétharmada. Ma már elérhető 3 százalékos éves kamat alatti lakáshitel is, de aki hosszabb időre szeretné fixálni a törlesztő részletét, azok számára a 3, vagy 5 évig fix kamatozású hitel is elérhető.

Maradjunk az előző példánál. Ha bemegyek egy bankfiókba, hogy lakáshitelt vegyek fel, akkor első körben milyen dokumentumokat érdemes magammal vinnem? Mire számíthatok, mennyi időt vesz el a tájékoztatás?

Az első alkalommal nincs szükség semmilyen speciális dokumentumra. Sőt, azt szoktuk javasolni, hogy nyugodtan indítsák el az érdeklődésüket a honlapunkon, aminek az az előnye, hogy szakértő kollégáink akkor hívják vissza az ügyfeleinket, amikor nekik a legmegfelelőbb.

Az első beszélgetés körülbelül 20-25 percet vesz igénybe, melynek során szakértőink feltérképezik

  • az ügyfél élethelyzetét,
  • lakáscélját,
  • pénzügyi lehetőségeit,
  • a jövedelmi helyzetet,
  • az esetlegesen fennálló egyéb kiadásokat,
  • hiteleket,
  • az ingatlanra vonatkozó feltételeket és
  • a lehetséges állami támogatásokról is szó esik.

Természetesen a törlesztőrészlet kalkulációja is megtörténik, valamint e-mailben el is küldjük az ügyfél számára a legfontosabb tudnivalókat. A beszélgetés végén, amennyiben az ügyfélnek is szimpatikus az ajánlatunk, kollégánk időpontot egyeztet abba a bankfiókunkba, ahol a továbbiakat szeretné intézni az ügyfél, így sorban állás nélkül haladhat tovább a hitel intézése a bankfiókban is.

Hogyan tájékoztatják az ügyfeleket a változó kamatozású kölcsönök kamatkockázatáról? Kiszámolják velük, hogy később ki tudják-e fizetni a törlesztőrészleteket?

A változó kamatozású vagy fix hitelek kiválasztása során több verziót is kiszámolunk ügyfeleink számára, ám a végső döntést nekik kell meghozniuk. A jelzáloghiteleknél négy féle kamatperiódussal állunk az ügyfeleink rendelkezésére (3 hónap, 1 év, 3 év, 5 év), de bármelyiket is válassza az ügyfél, a futamidő alatt ingyenesen tud kamatperiódust váltani nálunk.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó