2020. szeptember 25. péntek Eufrozina, Kende

Ilyen lesz a devizahiteles csomag? Szivárognak a részletek


Nagy fejetlenséget lát a Magyarországon készülődő devizahiteles csomag körül Peter Attard Montalto, a Nomura londoni elemzője. Szerinte az árfolyamgát átalakítása a legvalószínűbb: ezt a gyűjtőszámla eltörlésével teheti meg a kormány.


A bankszektorral kapcsolatban a devizahiteles csomag, a nem teljesítő hitelek problémája és a bankszektor szerkezete a három legfontosabb ügy - véli Peter Attard Montalto, a Nomura pénzügyi csoport elemzője, aki a közelmúltban találkozott magyarországi döntéshozókkal.

A devizahiteles csomagról

A londoni elemző szerint a bankokkal folytatott tárgyalások megszakadása után több állami szerv is dolgozott a devizahiteles problémán, arra viszont alig tettek kísérletet, hogy koordinálják a különböző törekvéseket. Több helyi szereplő is a jövő hétre várja az Európai Bíróság döntését (holott csak az ún. főtanácsnoki indítvány várható február 12-én az árfolyamrés ügyében, amit az ítélet akár 3-4 hónap múlva követhet), ami jóval korábbi időpont az elemző által vártnál.

Montalto számára úgy tűnik, hogy a kormány centralizált jogi megoldást szeretne, és a szóba jövő lépések (köztük a referenciakamatozás alkalmazása a devizahitelek esetében) közül az árfolyamgát átalakítása tűnik a legegyszerűbbnek. Az igazságos megoldáshoz (vagyis hogy a forinthitelek szintjére csökkenjen a törlesztőrészlet) valószínűleg a gyűjtőszámla eltörlésére lenne szükség az elemző által Magyarországon hallottak szerint.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor kalkulátorunk szerint 60 hónapos futamidőre jelenleg az UniCredit Bank nyújtja a legjobb ajánlatot, náluk 42 099 forintos törlesztővel számolhatsz; míg az MKB Banknál 43 358 forintos törlesztőt ígér a 10,95%-os THM. Érdemes még megemlíteni a Cetelem, a K&H Bank, illetve a Raiffeisen Bank ajánlatát is, náluk a teljes futamidőre tekintve 11,28% és12,84% közötti THM-mel kalkulálhatsz. Ha kíváncsi vagy arra is, mennyit kell visszafizetni összesen a hazai bankoknak, ha 2 millió forintot veszel fel 60 hónapos futamidőre, akkor a kondíciókért és egyéb kedvezményekért kersd fel a Pénzcecntrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.24-09.30
Országos

Lidl

09.24-09.30
Országos

Auchan

09.24-09.30
Országos

Interspar

09.24-09.30
Országos

Spar

09.24-09.30
Országos

Tesco

09.24-09.30
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó