11 °C Budapest

Ilyen az igazi rezsicsökkentés: ezekre mindenképp igényeld a lakásfelújítási támogatást

2021. március 16. 05:48

Nem csak a rezsicsekkeken érezhetjük meg, ha korszerűsítjük az ingatlanunkat: a Pénzcentrum által megkérdezett ingatlanpiaci szakértők elmondták, egy szigetelés, vagy ablakcsere akár 10-30 százalékot is dobhat az ingatlanunk értékén. Az új családtámogatások is nagyot lendíthetnek a korszerűsítéseken: akár több mint 100 ezer házat is korszerűsíthetnek felújítási hitelből, és a vissza nem térítendő lakásfelújítási támogatásokból.

Nem csak a rezsicsekkeken érződhet meg egy-egy kiadáscsökkentő felújítás: a Pénzcentrumnak nyilatkozó ingatlanpiaci szakemberek többek között arról beszéltek, hogy lakáseladáskor bőven is megtérülhet egy ablakcsere, vagy szigetelés.

Még mindig a fűtéskorszerűsítés áll a költségcsökkentést célzó felújítások sorában az első helyen, másodlagos helyet foglal el a hőszigetelés és a napelem

- számolt be az OTP Ingatlanpont, akik szerint amennyiben nem újépítésű házról, vagy lakásról van szó - amelyek esetében bár többször, legutóbb 2022. június 30-ára kitolták a szigorúbb energetikai megfelelősség határidejét, a gyakorlatban már többnyire megfelelően energiahatékonynak tekinthetők -, lényegében minden lakóingatlan típus kisebb-nagyobb fejlesztési lehetőségekkel bír, vagyis felújítással kedvezőbb energetikai besorolásba kerülhet.

Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője kifejtette, hogy ezek a beruházások külön-külön is jelentősen tudnak javítani az ingatlanunk minőségén, energiahatékonyságán és így közvetve emelik ingatlanuk árát, de ha műszakilag nézzük akkor mindegyik fejlesztése együttesen lenne optimális technikai szempontból. Hiába van modern fűtésünk, ha a hőszigetelés vagy a nyílászárók minősége nem megfelelő és ez fordítva is igaz. Elárulta, hogy a Duna House adatai szerint lenne hová fejlődni,

a hazai ingatlanállomány 70-75 százaléka szorulna valamilyen felújításra energetikai szempontból.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenképp olyan beruházást érdemes elvégezni, ami az ingatlan fenntartási vagy karbantartási költségeit csökkenti. Ha a rezsiszámla a felújítás után 10 havi ezer forinttal csökken, akkor az 10-15 év alatt 1,2-1,8 millió forinttal többet hagy az új tulajdonos zsebében, ami az ingatlan értékét is legalább ennyivel növeli.

A hazai ingatlanállomány nagy részénél a hőszigetelés ilyen típusú beruházás, de ennek az egyszerűbb, olcsóbb és technikailag könnyebben kivitelezhető "kistestvérével" a nyílászárók cseréjével is észrevehetően csökkenthető a havi fűtésdíj. Az áramszámlán kétféle módon lehet spórolni: mi magunk is megtermeltethetjük az ingatlanunkkal az áramot napelemek felszerelésével, de ez költséges beruházás, és az adminisztrációja sem egyszerű. Az áramfogyasztást megtakarító beruházások esetében "kistestvérként" a háztartási nagyfogyasztók cseréje funkcionálhat: az energiahatékonyabb hűtők, sütők beépítésére ráadásul állami támogatást is lehet igényelni.

Az Ingatlan.com tapasztalatai szerint az elmúlt években kiadott energetikai tanúsítványok alapján az adásvételek tárgyát képező ingatlanállomány 40 százaléka átlagos vagy annál rosszabb besorolású. Szinte nincs olyan otthon, ahol valamilyen felújítási munkának időről-időre ne lenne helye. A rendszeres időközönként elvégzett felújítások jelentősége azért is fontos, mert ezekkel nem csak az otthonunk életminősége javul, hanem az ingatlanunk értékét folyamatosan a top-on tarthatjuk.

Hitelből is mehet a rezsicsökkentés

A magyar ingatlanállomány energetikai fejlettségén jelentősen javíthat a felújítási támogatás, illetve az ahhoz kapcsolódó hitelkonstrukció.

Összességében pozitív hatást várunk az újfajta támogatástól és az ehhez kapcsolódó hitelkonstrukciótól, hiszen így azok is lehetőséget kapnak a fejlesztésre, akik nem feltétlen szeretnének új lakásba, házba költözni. A támogatás azonban nagyon széleskörű, ami természetesen jó a családoknak és bővíti a felhasználás lehetőségét, viszont például energetikai szempontból nem feltétlen jelent előrelépést ha új konyhabútort vesznek a támogatási összegből.

- foglalta össze Benedikt Károly. Ingatlanpiaci tapasztalatok alapján a nagyobb volumenű, jelentősebb költséggel járó felújításokba, korszerűsítésekbe nehezebben vágnak bele a családok, ezen a tendencián is javíthat a jelenlegi támogatás - tette hozzá a Duna House szakértője.

Balogh László szerint az új családtámogatás akár 100 ezer családot is felújításra sarkallhat a következő másfél évben

Egyértelmű lökést adhat az otthonfelújítási munkálatoknak a viszonylag nagylelkű állami támogatás, ami akár 3 millió forint vissza nem térítendő összeget is jelenthet.

Az OTP Ingatlanpontnál is hatalmas az igény a megjelenő támogatásokra, az érvényben lévő jogszabályok alapján a felújítási támogatás szinte minden estben kalkulációik részét képezi az ingatlanvásárlási szándékkal rendelkező érdeklődőknek, mivel a konstrukció előre kiszámítható alapot ad egy korszerűsítő beruházás megtérüléséhez.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Rengeteget bukhatunk is, ha korszerűtlen a ház

Az egyértelmű, hogy minél korszerűbb az ingatlanunk, annál többet ér, viszont a pontos számokat látva kijelenthető, hogy aki halogatja a felújítást, vagy nem tudja korszerűsíteni ingatlanát, az nem csak a magas rezsi miatt égeti a saját pénzét.

Érezhető különbség van a felújítandó és felújított ingatlanok értékében. Természetesen csak az azonos városban található ingatlanokat lehet egymással összehasonlítani, de a fővárosi példa igen beszédes: ingatlantípusonként 9-35 százalékos árkülönbség is lehet a felújítottak javára

- vázolta Balogh László. Kérdésünkre Benedikt Károly is megerősítette, hogy 10-15 százalékos különbség is lehet két minden másban azonos ingatlan között, ahol az egyik korszerűsítve van, a másik pedig nincsen.

Igaz nagyon sok összetevős a dolog, de azért kijelenthetjük hogy beleszámít az ingatlan árába a korábbi korszerűsítés és biztosan gyorsabban és magasabb áron értékesíthető az ingatlan. Igaz szintén ingatlanos tapasztalat, hogy akik felújítanak- korszerűsítenek, főleg családi házaknál, azok hosszabb távon gondolkoznak abban az ingatlanban, így kisebb arányban értékesítik később azokat.

Az OTP Ingatlanpontnál úgy látják, a vevői igények spektruma széles, egy ingatlan értékét nem csupán az állapota határozza meg, az ingatlant keresőknél, tapasztalataink szerint, fontosabb szempont az elhelyezkedés.

A vevők árérzékenyek, ezért inkább vásárolnak felújítandó ingatlant, amelyet saját elképzeléseik, ízlésük alapján alakítanak át. Ebben az esetben számítanak segítségünkre, az OTP Csoport stabil banki és tanácsadói hátterére, hogy minden finanszírozási lehetőséget ki tudjanak használni. De sokszor egy komolyabb átalakításra nincs ideje a vevőnek, figyelembe véve a szakemberhiányt is. Azt tapasztaljuk, hogy eladáskor nem mindig érvényesíthető az árban a felújításra fordított befektetés. A részben, vagy teljes körűen felújított ingatlanok gyakran túlárazottként jelennek meg a piacon, így lassabban értékesíthetők

- fejtették ki a szakértők. Mint írták, az említett árérzékenység miatt nagyobb a kereslet az olcsóbb ingatlanokra, amikre nyitottabbá válhatnak az ingatlankeresők az elérhető támogatásoknak köszönhetően is.

Ennek kapcsán Benedikt Károly arra hívta fel a figyelmet, hogy mivel a piacon lévő ingatlanok jelentős része korszerűtlen, így ezt a tényt már elfogadták a vevők és inkább belekalkulálják az árba a számukra szükséges felújítás költéségét. Ezzel például saját alkupozíciójukon javíthatnak, a szükségszerű korszerűsítésre szinte minden alkalommal hivatkoznak a vevők egy-egy ártárgyalás során.

Balogh László pedig elmondta, hogy az Ingatlan.com tapasztalatai szerint a vevők többsége olyan ingatlant keres, amivel már nem kell sokat bajlódni. 2020-ban és 2021-ben az ingatlan.com-on meghirdetett eladó lakóingatlanokra érkező érdeklődések több mint fele felújított, újszerű és jó állapotú ingatlanokra érkezett.

Elvileg kevés embert érhet meglepetésként, hogy a felújításra szoruló ingatlanokat nem lehet ugyanannyiért értékesíteni, mint a felújítottakat. Néhány tulajdonos azért mégis megpróbálja, hiszen egy ingatlant elég csak egyszer eladni. Ebből adódóan arányaiban lehet, hogy többet kell engedniük a kínálati árakból.

- mondta az Ingatlan.com szakértője. A felújítási támogatások bevezetése azonban piacképesebbé teheti ezeket a felújítandó ingatlanokat, mivel februárban például 16-17 százalékkal több - az adásvételi szerződések kötelező mellékletéül szolgáló - energiatanúsítvány készült a két legrosszabb kategóriába (II és JJ) eső ingatlanokra mint egy évvel ezelőtt. Ebből kirajzolódik egy olyan vevői stratégia is, hogy inkább az olcsóbban megszerezhető felújítandó ingatlanokat célozzák meg következő otthonként, és ezeket újítják fel testreszabva a család igényei szerint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm