13 °C Budapest

Így vernek át észrevétlenül a csalók a neten: háromszorosára nőtt a visszaélések száma

2020. február 25. 10:38

Új internetes csalás terjed, az elmúlt két évben megtriplázták az így lopott összegeket a csalók. A trükk nagyon alattomosan simul bele a hétköznapi ügyviteli folyamatokba, szinte alig lehet kiszúrni mielőtt áldozatul esnél.

Kiemelten az online szolgáltatásokat nyújtó és azt promotáló, gyanútlan vállalkozásokat célozzák meg az átveréssel - írja a Usernet.hu. Első körben a csaló felveszi a kapcsolatot a vállalkozással és árajánlatot kér, majd az ajánlatot elfogadva a megegyezett előlegnél magasabb összeget fizet bankkártyás fizetéssel.

Másodízben a csaló(k) elnézést kérnek az önhibájukból elkövetett túlfizetés miatt, és megkérik az áldozataikat, hogy a kifizetett többletköltséget térítsék vissza a részükre, vagy egy harmadik fél részére. Innen adódik az egyik népszerű elnevezése a csalásnak: harmadik félnek történő fizetési csalás (Third Party Payout Scam).

Ennél a pontnál még nem tiszta, hol is van a trükk, ha a saját pénzüket kapják vissza a csalók. A magyarázat egyszerű: a csalók lopott bankkártya adatokkal vagy hamis csekkel fizették ki a díjat. Miután a bankkártya valós tulajdonosa felfedezi, hogy valaki megkárosította: azonnal jelzi a bankjának és az eredeti tranzakciót visszavonják és visszafordítják, vagyis a teljes fizetett összeg eltűnik a vállalkozás számlájáról, mintha meg sem történt volna. Így a lopás összege csak a cég számlájáról fog hiányozni, és jobb esetben nem pazaroltak az álmegrendelésre egyéb erőforrásokat.



Alig két év alatt az ilyen csalásokkal lopott összegek megtriplázódtak, és több mint 2 millió dollár értékben loptak így össze pénzeket. Nem úgy fest, hogy a tolvajok nyugdíjba terveznek menni, sőt, az elmúlt hónapokban tovább is fejlesztették trükkjüket, és már az online értékesítéssel foglalkozó vállalkozásokra is kiterjesztették módszerüket. Ezekben az esetekben a csalók úgy tesznek és viselkednek, mintha a megrendelt termékért/szolgáltatásért "véletlenül" többet fizettek volna például PayPal-on keresztül, mint a feltüntetett ár. Az állításukat hamis tranzakció igazolással/ fizetési nyugtával próbálják alátámasztani.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hogyan ismerhetem fel, ha megkörnyékeznek a csalók?

A weben végzett kutatások során sikerült pár jellegzetességet összeszedni, ami alapján könnyen beazonosíthatók ezek a csaló levelek:

  • Az ajánlatkérésben szereplő feladat nagyon egyszerűnek tűnik, nem igényel összetett szolgáltatásokat.
  • Már az ajánlatkérés elején közlik a költségvetésüket, ami a feladat volumenéhez képest túlzó.
  • Az ajánlatkérő rögzíti, hogy a feladat elvégzéshez szükséges anyagokat, képeket, szövegeket egy harmadik fél, általában egy külsős tanácsadó fogja biztosítani.
  • Az ajánlatkérő nagylelkűen előleg fizetését ajánlja fel, általában 50%-ot, még azelőtt, hogy a végösszegben és a határidőkben megegyeztetek volna.
  • Az ajánlatkérő csekkel szeretne fizetni, mivel éppen külföldön tartózkodik. Egyéb fizetési módokat (banki utalás, Paypal fizetés) különböző indokokkal hárít el.

Hogyan védekezhetek a túlfizetéses átverések ellen?

  • Amennyiben túlfizetés érkezik hozzád bankkártyás fizetésből: csakis arra a kártyára térítsd vissza a különbözetet, amiről a befizetés hozzád érkezett!
  • Soha ne küldj előzetes ellenőrzés és jogalap nélkül pénzt egyetlen ügyfelednek sem!
  • Mindig már ismert és biztonságos fizetési módszereket használj. Az új, még nem ismert partnerek esetében kerüld a banki átutalást, nemzetközi átutalást és az kripto valutával, például Bitcoin-al történő fizetést. Nagyon nehéz és ritka az ily módon történt kifizetések visszaszerzése csalás esetén is.
  • Ne küldd ki a terméket, vagy add át az elvégzett szolgáltatást mindaddig, míg az ellenérték meg nem érkezett a bankszámládra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem