2 °C Budapest

Így teszik tönkre a pénzügyek a párkapcsolatokat: egyre nagyobb a probléma

Pénzcentrum
2020. február 13. 19:02

A pénzügyi problémákkal egyedül is nehéz szembenézni, de még nagyobb gond, hogy a családi életet is befolyásolják. Sok párkapcsolatban feszültségeket okoznak a pénzügyek, a válaszok alapján különösen a nők aggódnak a megélhetés miatt.

A nők mintegy 29 százaléka ért egyet azzal az állítással, hogy a pénzügyek negatívan befolyásolják kapcsolatukat - derült ki az Intrum 24 európai országot vizsgáló 2019-es Európai Fogyasztói Fizetési Jelentéséből. A férfiaknak ezzel szemben csak 22 százaléka értett egyet ezzel az állítással.

A magyar válaszadók kicsivel az európai átlag alatt feleltek igennel erre a kérdésre: a magyar férfiak 17 és a nők 24 százaléka. Az egyes országok közül Csehországban okozzák a legtöbb párkapcsolati feszültséget a pénzügyek (42 százalék), őket követik a görögök (39 százalék) és a lettek, míg a legkevesebben Olaszországban és Dániában (9 és 10 százalék) érzik úgy, hogy a pénzügyi aggodalmak hatással vannak a kapcsolataikra.

Nemi egyenlőtlenségek

A nemek közötti különbségben szerepet játszhat, hogy több férfi, mint nő válaszolta azt, hogy "egészen biztos benne", hogy időben be tudja fizetni a háztartási számlákat (41 - 39 százalék). Annak ellenére, hogy a nők nagyobb része (75 százalék) kezeli prioritásként a számlabefizetést, mint a férfiaké (67 százalék). Az Eurostat adatai szerint egyébként az európai munkaerőpiacon ma is lényegesen magasabb a férfiak aránya az aktív keresők között, ami szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy a nők a aggódnak jobban a pénzügyeik miatt.

Az Intrum felméréséből kiderült az is, hogy a nők között többen vannak, akik nem szívesen beszélnek a pénzügyekről a párjukkal (24 százalék), mint a férfiak között (22 százalék). Ez az arány kiugróan magas Romániában, itt a válaszadók (nők és férfiak) 76 százaléka nem beszél szívesen a közös pénzügyekről, az arány Csehországban a második (42 százalék), Észtországban a harmadik (36 százalék) legmagasabb.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kutatás arra is rámutatott, hogy főként a szülők kapcsolatát befolyásolják negatívan a pénzügyek: a szülők 32 százaléka válaszolt így, míg a gyermektelen pároknak csak 21 százaléka számolt be pénzügyi feszültségekről.

"A 2019-es ECPR egyik fő megállapítása, hogy az európai fogyasztók tavaly növekvő stresszt tapasztaltak a pénzügyeik miatt" - mondta Deszpot Károly, az Intrum üzletfejlesztési és sales igazgatója.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm