2020. július 4. szombat Ulrik

Így teszik tönkre a pénzügyek a párkapcsolatokat: egyre nagyobb a probléma

  • 2020. február 13. csütörtök 19:02

A pénzügyi problémákkal egyedül is nehéz szembenézni, de még nagyobb gond, hogy a családi életet is befolyásolják. Sok párkapcsolatban feszültségeket okoznak a pénzügyek, a válaszok alapján különösen a nők aggódnak a megélhetés miatt.

A nők mintegy 29 százaléka ért egyet azzal az állítással, hogy a pénzügyek negatívan befolyásolják kapcsolatukat - derült ki az Intrum 24 európai országot vizsgáló 2019-es Európai Fogyasztói Fizetési Jelentéséből. A férfiaknak ezzel szemben csak 22 százaléka értett egyet ezzel az állítással.

A magyar válaszadók kicsivel az európai átlag alatt feleltek igennel erre a kérdésre: a magyar férfiak 17 és a nők 24 százaléka. Az egyes országok közül Csehországban okozzák a legtöbb párkapcsolati feszültséget a pénzügyek (42 százalék), őket követik a görögök (39 százalék) és a lettek, míg a legkevesebben Olaszországban és Dániában (9 és 10 százalék) érzik úgy, hogy a pénzügyi aggodalmak hatással vannak a kapcsolataikra.

Nemi egyenlőtlenségek

A nemek közötti különbségben szerepet játszhat, hogy több férfi, mint nő válaszolta azt, hogy "egészen biztos benne", hogy időben be tudja fizetni a háztartási számlákat (41 - 39 százalék). Annak ellenére, hogy a nők nagyobb része (75 százalék) kezeli prioritásként a számlabefizetést, mint a férfiaké (67 százalék). Az Eurostat adatai szerint egyébként az európai munkaerőpiacon ma is lényegesen magasabb a férfiak aránya az aktív keresők között, ami szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy a nők a aggódnak jobban a pénzügyeik miatt.

Az Intrum felméréséből kiderült az is, hogy a nők között többen vannak, akik nem szívesen beszélnek a pénzügyekről a párjukkal (24 százalék), mint a férfiak között (22 százalék). Ez az arány kiugróan magas Romániában, itt a válaszadók (nők és férfiak) 76 százaléka nem beszél szívesen a közös pénzügyekről, az arány Csehországban a második (42 százalék), Észtországban a harmadik (36 százalék) legmagasabb.

A kutatás arra is rámutatott, hogy főként a szülők kapcsolatát befolyásolják negatívan a pénzügyek: a szülők 32 százaléka válaszolt így, míg a gyermektelen pároknak csak 21 százaléka számolt be pénzügyi feszültségekről.

"A 2019-es ECPR egyik fő megállapítása, hogy az európai fogyasztók tavaly növekvő stresszt tapasztaltak a pénzügyeik miatt" - mondta Deszpot Károly, az Intrum üzletfejlesztési és sales igazgatója.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Felmondási hullám a magyar munkahelyeken: ez már a poszt-covid szindróma?
Sokan, az eddig elégedettnek, stabilnak hitt emberek közül egyik napról a másikra mondanak fel munkahelyükön, teljesen meggondolatlanul.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk