2020. augusztus 5. szerda Krisztina

Így teszik ki az adósokat otthonaikból: kik járnak ezzel jól?


Kedden szűnt meg a kilakoltatási moratórium, ami a hitelüket nem fizető adósokat óvta meg az utcára kerüléstől. A moratórium azonban már nem él, így tömegével hajthatják be az egykori devizahitelesek tartozásait. Lehet, hogy akár már holnap utcára kerülnek az adósok?


Az utóbbi hónapokban a követeléskezelők elkezdtek jelzáloghitel tartozásokat vásárolni a bankoktól. Ennek oka, hogy március elseje óta már ezek a tartozások is behajthatók. A behajthatatlan követelések miatt nem volt jellemző, hogy jelzálogtartozások tulajdonost cseréltek, azonban ez beindulhat a következő időszakban. Azoknál az adósoknál, akik nem fizetik a tartozásukat hamarosan kopoghat a bírósági végrehajtó.

A követeléskezelők várhatóan egyre több ilyen ügyet vásárolnak, sőt előfordulhat, hogy a nagy nemzetközi befektetési alapok is érdeklődni fognak ezek iránt

- mondta a Pénzcentrum kérdésére Thummerer Péter, az EOS magyarországi vállalatainak ügyvezető igazgatója.

Mikor tehetik ki a devizahiteleseket az otthonukból?

Az egykori devizahiteles tartozások az árfolyam megugrása miatt az eredeti adósságnál nagyobbra híztak és a forintosítással ez rögzítésre is került.

Emiatt a követeléskezelők minden ilyen ügyet teljesen egyedi folyamattal dolgoznak fel, az adósoknak egyedi ajánlatot tesznek.

A követeléskezelő cégek egyébként minden esetben levélben keresik meg az adósokat, erre érdemes válaszolni a megadott határidőn belül levélben, vagy akár felkeresni a cég ügyfélszolgálatát.

Fontos, hogy az ügyfelek ne zárkózzanak el a kommunikációtól, mert ezzel elveszítik a lehetőségüket a személyre szabott ajánlattól és akár azonnal a behajtóhoz kerülhet az ügy

 - tette hozzá Thummerer Péter. Érdemes tehát felvenni a kapcsolatot, van ugyanis példa arra is, hogy három hét alatt sikerült közösen értékesíteni a jelzáloggal terhelt ingatlant közös értékesítés keretein belül. Ilyen esetben a követeléskezelő és az ügyfél is hozhat vevőt, aki megvásárolja az ingatlant.

A mostani lakáspiaci viszonyok között viszont ez nem nehéz, így nemcsak a tartozástól szabadulhatnak az adósok, hanem akár plusz pénz is maradhat a zsebükben. Ehhez persze jól értékesíthető ingatlan kell. Ha viszont a vevő kevesebbet ad a lakásért, mint a tartozás mértéke, akkor akár a megmaradt összeget a követeléskezelő el is engedheti. Lényeges, hogy a tartozás elismerésére van szükség ahhoz, hogy behajtható legyen az adósság. Ha az adós nem ismeri el a tartozást, akkor a bíróság fizetési meghagyást ad ki, amely rögzíti a behajtandó összeget és a behajtható lesz a tartozás.

Nem mindig sikerül megállapodni

Amikor a bírósági végrehajtó is bekapcsolódik a folyamatba, akkor már tőle függ, hogy mennyi idő alatt végzi el a behajtást. A behajtók elsősorban a bankszámlára tesznek inkasszót, amivel az adósság minden hónapban csökken egyfajta hitelként.

A meghatározott konstrukciókkal szemben viszont itt az adósnak nincs lehetősége arra, hogy meghatározza a törlesztőrészletet, a végrehajtó ugyanis maga dönt arról, hogy mekkora lesz az elvonás, természetesen annak figyelembe vételével, hogy ne lehetetlenítse el az adóst.

Ha az adósság a fenti módszerrel nem hajtható be belátható időn belül, akkor az ingóságok és az ingatlan értékesítése a következő lépés. Ezeket először számba veszi (felértékeli) a végrehajtó, majd eladja azokat. A gépjárműveken kívül egyébként általában kevés olyan ingóság van, amely a megfelelő áron értékesíthető, így kicsi az esély arra, hogy a ruhaneműket, bútorokat elviszi a behajtó.

A kommunikáció mindennél fontosabb

A kommunikáció és az együttműködés a leghatékonyabb módja annak, hogy közös megoldást találhassunk a törlesztésre. Amennyiben valaki nem reagál a megkeresésekre, elveszítheti esélyét egy esetleges részletfizetésre vagy akár engedményekre, és könnyen a végrehajtóhoz kerülhet az ügye.

Egyezkedni egyébként a végrehajtókkal is lehet, viszont náluk már sokkal kisebb a mozgástér, kevésbé jellemző az adósság elengedése.


Ha az ingóságok értékesítése és az inkasszó együttesen nem fedezi az adósságot, akkor kerülhet sor az ingatlan eladására. Ilyenkor először kilakoltatják a családot (ha még az ingatlanban laknak) és utána kezdenek neki az értékesítésnek. A piaci eladás helyett viszont árverésre kerül sor, ahol jellemzően valamivel a piaci ár alatt adják el a lakást, ha másért nem, akkor emiatt megéri még a követeléskezelővel megegyezni a közös értékesítésben.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

08.06-08.12
Országos

Aldi

08.06-08.12
Országos

Auchan

08.06-08.12
Országos

Interspar

08.06-08.12
Országos

Spar

08.06-08.12
Országos

Spar

07.30-08.05
Országos

Interspar

07.30-08.05
Országos

Tesco

07.30-08.05
Országos