11 °C Budapest

Így szakadtak be a kamatok a magyar bankokban: közeleg a fordulat?

2020. január 28. 05:45

Az elmúlt években hónapról hónapra érkeztek a hírek a rekord alacsony hitelkamatokról. Arról ugyanakkor kevesebb szó esik, hogy ez forintban mit jelent egy hitelfelvevőnek. A Bank360.hu hitelszakértői most utánaszámoltak, hogy mennyivel jár jobban az, aki most vesz fel olcsóbb hitelt az évekkel korábbi kamatszintekhez képest.

2020-ban is kitartanak a bankok az alacsony kamatok mellett, ami nem csak a megtakarításokra, de a hitelekre is nagy hatással van

- fogalmazta meg várakozádait a Pénzcentrum megkeresésére Veres Patrik, a Bank360 hitelszakértője.

A történelmi mélységben lévő kamatszint a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátora szerint januárban is igen kedvező lehetőségekkel kecsegtet mindazok számára, akiknek kölcsönre van szükségük és abból szeretnék céljaikat megvalósítani. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy például 1,5 millió forint fix kamatozással, nettó 250 000 forintos jövedelem érkeztetésével 7,82 százalékos THM mellett lehet a miénk januárban, ami 30 095 forintos törlesztőrészletet jelent 60 hónapos futamidővel számolva. A teljes visszafizetendő összeg így 1 805 700 forint, tehát a kölcsön díja 305 700 forint.

Nem volt mindig így

Persze az, hogy mennyivel kedvezőbbek most az ajánlatok, viszonyítás kérdése. Emlékeztetőül: évekkel korábban nem volt ritka az akár 20-25 százalékos teljes hiteldíj mutató sem. 2014-ben például a személyi hitelek átlagos hitelköltség mutatója 23 százalék volt, 2015-ben pedig 20,42 százalék. A csökkenés innentől kitartott: 2016-ban 16,69 százalék volt, egy évvel később már csak 15,14 százalék. Mostanra egészen 13,55 százalékig csökkent a hitelköltség mutató. Ahogy viszont a fenti kalkuláció alapján is láthattuk,

ha teljesítjük a banki feltételeket akkor jócskán lejjebb tudjuk küzdeni a költségeket és akár 7-8 százalék körüli THM-et is elérhetünk.

Havonta ezrek, évente százezrek

Az igazán fontos kérdés ugyanakkor mégiscsak az, hogy ez forintban mit jelent egy hiteligénylőnek. Nos, a már említett másfél millió forinttal és 60 hónapos futamidővel számolva

  • a 2014-ben felvett személyi hitel törlesztőrészlete az átlagos 23 százalékos THM-mel 42 286 forint lett volna,
  • a 2019-es átlag hitelköltségmutató (13,55%) szerint 34 553 forint,

Pénzre van szükséged? Kalkulátorunkban találhatsz olcsó megoldást a bajodra!

Számításaink szerint csak a törlesztőrészletek között van több mint 12 000 forint különbség, míg a teljes visszafizetendő összegben sokkal látványosabb az olcsósodás: aki a régi hitelt vette fel, az nagyjából 2 537 000 forintot fizet vissza, míg az olcsóbb finanszírozást választók csak 1 805 700 forintot, több mint 700 000 forinttal kevesebbet.

"Érdemes tehát elgondolkozni a hitelkiváltás lehetőségén akkor, ha évekkel korábban felvett személyi hitel terheit nyögjük még most is, hiszen nagy valószínűséggel egy friss hitellel kiváltva a régit csökkenthetjük a havi kiadásainkat, így mindenképpen érdemes áttanulmányozni 2020-ban is a bankok személyi kölcsön ajánlatait egy hitelkalkulátorral" - fűzte hozzá Veres Patrik

Címlapkép: Getty Images
Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem