2020. szeptember 18. péntek Diána

Így szabadult a brutális hitelcsapdából Oszter Sándor


Csodával határos módon szabadult meg az adósságcsapdából Oszter Sándor, sikerült külön-megállapodást kötnie a bankkal, így megúszta, hogy elárverezzék a több százmilliót érő birtokát. A havi részletei egyébként nagy valószínűséggel meghaladták a félmillió forintot is, így nem csoda, hogy máshogy rendezte a tartozását a színész. De vajon segíthetett volna rajta a hamarosan bevezetésre kerülő magáncsőd?

Idegőrlő egy időszak volt, de mostanra végre sikerült mindent elsimítanom. Már nem árulom a vadászbirtokot, mert sikerült megmentenem

 - mondta a Blikknek Oszter Sándor.

Hát nem volt egyszerű menet. Előbb átváltottuk forint­alapúra a hitelemet, majd fedezetekkel fedeztem a tartozásaimat. Vannak erdőim, szántóim, birtokaim, és ezeket felajánlottam garanciaként a banknak, hogy megkapják a járandóságukat. Azaz rendeztem mindent

 - tette hozzá a színész.

Mekkora lehetett a színész törlesztőrészlete?

A jelzálogként bejegyzett tartozás egyébként 315 ezer svájci frank volt, ami a 256,47 forintos forintosítási árfolyammal számolva nagyjából 80 millió forintnak felel meg. Ez azt jelenti, hogy 20 éves futamidővel számolva a törlesztőrészletek 573 ezer forintra is rúghattak.

Ha viszont a futamidő csupán 10 év volt, akkor 888 ezer forintot is fizethetett havonta a banknak.

Nem csoda, hogy nem bírta fizetni a hatalmas terheket, viszont ebből a tartozásból mostanra 53 millió forint maradhatott, ezt pedig a színész a bankkal egyedi módon rendezte elmondása szerint.

Segíthetett volna a színészen a magáncsőd?

Szeptember elsejétől igényelhető a családi csődvédelem, ennek igénylése viszont szigorú feltételekhez kötött:

 • A magáncsőd csak 2 és 60 millió forintos tartozással igényelhető, ezt a feltételt valószínűleg teljesítette volna a színész.
 • Azt viszont nem tudta volna teljesíteni, hogy a tartozásnak meg kell haladnia a vagyon méretét, hiszen már a fedezetként szolgáló birtok értéke is többszöröse a tartozásnak.

Emellett a csődvédelem olyan feltételeket szabott volna a színésznek, amelyek valószínűleg elfogadhatatlanok lettek volna számára. Így például a birtoknál jóval kisebb lakásba kellett volna költöznie, ráadásul a jövedelméből is csak egy kisebb összeget tarthatott volna meg (kb. minimálbérnek megfelelő).

Ez a magáncsőd lényege

 • Adósságrendezési eljárást biztosít azzal a céllal, hogy a fizetési nehézségekkel küzdő magánszemélyek adóssága szabályozott keretek között rendeződjön, fizetőképességük helyreálljon. Banki és egyéb, pl. közüzemi tartozásokat is kezel a magáncsőd.
 • 2015. szeptember 1-jétől azok vehetik igénybe, akiknek a lakhatásuk van veszélyben (jellemzően nem fizető jelzáloghitelesek), 2016. október 1-jétől mások is beléphetnek.
 • Az veheti igénybe, akinek a tartozása 2 és 60 millió forint közötti, a tartozás a vagyon 100%-a és 200%-a között van, valamint legalább 500 ezer forintnyi legalább 90 napja lejárt tartozással rendelkezik.
 • A csődvédelem alapesetben 5, legfeljebb 7 éven keresztül tart. Ezen időszak alatt az adósnak nem kell számolnia végrehajtási, zálogtárgy-kényszerértékesítési és egyéb igényérvényesítésekkel, tetemes végrehajtói költségekkel, továbbá nem kell tartania kilakoltatástól.
 • Az adósságrendezési tervnek megfelelő alacsonyabb törlesztőrészletet kell fizetnie az adósnak úgy, hogy a hitelezők követelése előre rögzített arányban ("privilegizált hitelezők" esetén pl. 45%-ban) megtérüljön a végén. A maradék tartozást elengedik.
 • A csődvédelem időszaka alatt családi vagyonfelügyelő ellenőrzi az adós költéseit, amelynek szabadon felhasználható része fejenként nem lehet magasabb a legkisebb öregségi nyugdíj (jelenleg 28 500 forint) másfélszeresénél.
 • Az adósságrendezési tervet bíróságon kívüli megállapodással vagy bírósági eljárásban történő szavazással állíthatják össze a hitelezők az adóssal együttműködve, ennek sikertelensége esetén a bíróság dönthet. Bíróságon kívüli sikertelen egyezkedés esetén indul meg a bírósági adósságrendezési eljárás.
 • Ha az adós az ötéves adósságtörlesztési időszak alatt fegyelmezetten törleszt - és ha a hitelezők hozzájutottak a meghatározott minimális megtérüléshez -, a bíróság mentesítheti őt a fennmaradó adósságai megfizetése alól.
 • Külön szabályok határozzák meg, mely esetekben maradhat lakástulajdonában az adós, aki már az elején jelzi ezzel kapcsolatos elképzelését. Cél a lakhatás valamilyen biztosítása. A vagyon- vagy jövedelemeltitkolás kizárással jár.
 • A magáncsőd eljárások koordinálására és adminisztrációjára feláll a Családi Csődvédelmi Szolgálat, amely családi vagyonfelügyelőkkel mint kormánytisztviselőkkel látja el feladatát. E tisztség csak jogi vagy közgazdasági végzettséggel tölthető be, 2018-ig pedig közigazgatási vizsgát vagy jogi szakvizsgát is elvárnak tőlük.

>>> Lájkold a Pénzcentrum Facebook-oldalát, és nem maradsz le semmiről!


JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

Tesco

Tanévkezdés
08.18-09.20
Országos

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.