7 °C Budapest

Így szabadulhatsz meg 2,5 év alatt a hiteledtől: neki sikerült

2019. május 16. 16:30

Egy átlagos magyar 7 és fél évig fizeti vissza a diákhitelét, holott létezik egy olyan egyszerű módszer, melynek segítségével sokkal gyorsabban megszabadulhatsz a nyomasztó tehertől.

A Diákhitelt jellemzően a 18-25 éves korosztály veszi igénybe, Magyarországon jelenleg (a márciusi adatok szerint) valamivel több, mint 26 ezer szerződés van érvényben, és elmondható, hogy az érintett adósok igen fegyelmezett törlesztők, eddig már közel kétszázezren fizették vissza a diákhitelüket, átlagosan hét és fél év alatt - számolt be korábban a Magyar Hírlap.

Persze nem mindenkinek tart közel egy évtizedig a törlesztés, léteznek módszerek, melyekkel sokkal rövidebb idő alatt is letudható a tartozás. Jennifer Chan, kanadai jogász elmondása szerint két és fél év alatt visszafizette diákhitelének teljes összegét, mind az 50 ezer dollárt (ez 14 és fél millió forintnak felel meg) - számolt be az NBCNews. A fiatal lány 2015-ben diplomázott, és akkor tudatosult benne, hogy ha vissza akarja fizetni záros határidőn belül ezt a rengeteg pénzt, akkor drasztikus döntést kell hoznia. Éppen ezért úgy határozott, hogy 

életmódot vált, és onnantól kezdve a minimalizmus határozta meg a mindennapjait, azaz visszafogta a fogyasztását.

A legtöbb felhalmozott értékét, például az autóját eladta, és alacsony szinten tartotta a kiadásait. Az autója eladásával ugyan csak nagyjából ezer dollárhoz jutott (290 ezer forint), ám onnantól kezdve rengeteg pénzt takarított meg, hiszen nem költött sem benzinre, sem parkolásra. 

A bevételének nagyjából az 50-60 százalékából élt egy egyszerű 1 hálószobás lakásban a vőlegényével, akivel 50-50 százalékban osztoztak a bérleti díjon. Legtöbbször ő főzött, étterembe csak ritkán jártak, ezzel is rengeteg pénzt spóroltak meg. 

A kiadásait hat kategóriába osztotta: albérlet, költőpénz, háziállat, közlekedés, mobiltelefon, közmű és előfizetések. Ezenkívül a megtakarításait is automatizálta, három csoportra osztva őket: rövid távú, vésztartalék és nyugdíjmegtakarítások: "Így nem kellett sokat agyalnom, mit hova tegyek" - mondta el a lapnak. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ám ahelyett, hogy egy applikációra támaszkodott volna, minden este rászánt 5 percet, hogy átnézze az aznapi költéseit és feljegyezze azokat - elmondása szerint így könnyebb volt nyomon követni, hová ment el aznap a pénze és ez segítette abban, hogy sokkal tudatosabb legyen.

Ezek után minden hónap végén leült egy csésze kávé mellé, és tüzetesen átvizsgálta kiadásait. És ez a kis szeánsz segített neki rendezni pénzügyeit, hiszen ekkor végezte el a szükséges kiigazításokat a büdzsében. Havonta a fizetésének nagyjából a 25-40 százalékával törlesztette az adósságát.

Ha ilyen szorosan figyelemmel kíséred a saját költéseidet, egyszerűen nincs más választásod, mint szembesülni minden egyes idegesítő, felesleges kiadásoddal. Pontosan látni fogod, hol folyik el a pénzed.

Ennek a szoros megfigyelésnek hála Jennifer 2018 nyarára megszabadult a diákhitelétől, ami fantasztikusan jó érzéssel töltötte el. Azóta a saját maga által felépített szisztémával már az esküvőjére spórol, ami jövőre lesz esedékes. Számára a minimalizmus életformává vált, és nem áldozatként éli meg.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm