12 °C Budapest

Így spórolhatunk a babavárón a törlesztési moratórium alatt (x)

Pénzcentrum
2020. június 8. 05:00

A fizetési haladék igénybevétele a gyermekvállalókat is segíti.

A hiteltörlesztési moratórium mindenkinek nagy segítséget jelent, akinek március 18-án fennállt valamilyen kölcsöntartozása, így a nagy előnyt jelenthet a babaváró hitelt igénylők számára is. Akár nagyobb összeget is megspórolhatnak, ha élnek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kezdeményezésére bevezetett fizetési haladékkal. Mutatjuk, hogyan.

A koronavírus-járvány gazdaságot érintő negatív hatásának enyhítése érdekében lépett életbe az MNB kezdeményezésére a hiteltörlesztési moratórium. Ennek értelmében a 2020. március 18. éjfélig megkötött szerződésekre fizetési haladékot kapnak az adósok 2020. december 31-ig. A moratórium a hitelszerződésből, kölcsönszerződésből és pénzügyi lízingszerződésből eredő tőkefizetési, kamatfizetési, és díjfizetési kötelezettségek teljesítésére vonatkozik, tehát a babaváró hitelekre is.

Az MNB szakembereinek számítása szerint a legtöbb hitelkonstrukció esetében egyértelműen megéri élni a moratórium lehetőségével, de vajon igaz ez a babaváró hitelekre is?

Babavárók előnyben

A babaváró kölcsön egy speciális személyi hitel konstrukció, amelynél az adósok a futamidő első öt évében nem fizetnek ügyleti kamatot, és mivel a szerződések 2019. július 1. napjától köthetők, így jelenleg a legtöbb ilyen kölcsönnel rendelkező adós esetében irányadó. A havonta fizetendő törlesztőrészlet csak tőkét, valamint 0,5 % kezességvállalási díjat tartalmaz, tehát a kamattartozás növekedésével nem kell számolnunk, a moratórium lejártával. Jövő évtől a hitelünk futamideje majd annyival hosszabbodik, ahány hónapig éltünk a törlesztési halasztás lehetőségével.

Mi a helyzet a nagycsaládosokkal?

Amennyiben a házaspár a második vagy harmadik gyermek vállalását tervezi, és még nem kérte az első gyermek születéséhez kapcsolódó törlesztési szüneteltetést, akkor különösen megfontolandó a fizetési moratórium igénybevétele, hiszen így nagyobb összeget is megspórolhatnak. A gyermekvállalási támogatást ugyanis a fennálló kölcsöntartozás százalékában határozzák meg, a fizetési moratórium igénybevétele esetén pedig a tőketartozás nem csökken, vagyis magasabb összegű gyermekvállalási támogatás vehető igénybe.

Akiknek nem születik gyermekük a hitel első öt éve alatt, vissza kell fizetniük az addig kapott kamattámogatást), a fennálló tartozásuk pedig piaci kamatozású hitellé alakul át. Számukra a moratórium kihasználása többletkiadást fog okozni, mert az ezalatt be nem fizetett törlesztőrészletek összegével magasabb lesz az ötödik év végén fennálló tartozás.

Megtakarítást hoznak a babák

Amennyiben a babaváró kölcsönnél élünk a halasztás lehetőségével, a meg nem fizetett törlesztőrészletek összegét megtakaríthatjuk, vagy a jelenlegi helyzetben felmerülő kiadásokra, esetleg a későbbiekben akár a hitel előtörlesztésére is fordíthatjuk. A babaváró kölcsön esetében az előtörlesztés díjmentes, azonban amennyiben nem születik gyermek és a futamidő első öt évében a felvett kölcsön összegének 50 %-át elérő törlesztés történik, az előtörlesztett összegre vonatkozó kamattámogatást vissza kell fizetni.

 

 

 

(x)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm