Így oldja meg hó végi pénzügyi gondját a legtöbb magyar: brutálsokan vannak

Pénzcentrum2019. augusztus 2. 12:01

A személyi hitelek súlya nőtt a legnagyobb mértékben a fogyasztási hitelek állományán belül, de még mindig elmaradnak a szabad felhasználású jelzáloghitelektől. Ez azért érdekes, mert ebből a hitelből már szinte egyáltalán nem vesznek fel a magyarok. A folyószámlahitelek és hitelkártya-tartozások súlya az állományon belül, ráadásul még csökkent is némileg az év folyamán. Mindenesetre a magyarok láthatóan sokat vesznek fel a fogyasztási hitelekből, pedig ezek nem számítanak olcsó kölcsönöknek, és ez látszik az átlagkamatokon is.

Hasonlítsd össze a személyi hiteleket a Pénzcentrum kalkulátorában!

A magyarok nagyon nagy hányadának lehet a hónap végén pénzügyi gondja, legalábbis erre enged következtetni az a tény, hogy 2019. júniusában a fogyasztási hitelek együttesen jelentős mértékben nőttek. Az folyószámlahitel szerződések összege például 304,6 milliárd volt 2019. júniusában.Ez nagyon nagy összeg, még úgy is, hogy ebből 129 milliárd hitelkártya-tartozás volt. Csak összehasonlításképp: szabad felhasználású jelzáloghitelből 6,8 milliárdot, személyi hitelből pedig 47 milliárdot vett fel a lakosság ugyanebben a hónapban.

Loading...

A folyószámlahitel technikailag annyit jelent, hogy a folyószámláról több pénzt költhetünk, mint amennyi rajta van, a következő beérkező jövedelemből pedig automatikusan kiegyenlítjük a tartozást. A 304 milliárdról azonban tudni kell, hogy ez vélhetően szerződéses összeg, azaz amennyiben valaki a folyószámlájához beállít 400-500 ezer forint hitelkeretet, még nem biztos, hogy le is hívja azt. Az azonban így is beszédes, hogy milyen sokan adnak lehetőséget maguknak erre a vészmegoldásra, mégha nem is feltétlenül hívják le.

Ismét felhívjuk a figyelmet, ezen belül a kamatozó hitelkártya 128 millió forintos súlyt tett ki. A működési elv azonban ugyanaz, ezért is sorolhatja a jegybank statisztikailag egy kategória alá a kettőt (hozzátesszük, a hitelkártya helyes használatával valójában pénzt is spórolhatunk ahelyett, hogy eladósodnánk. Erről itt írtunk bővebben).

Loading...

Azt tudni kell, hogy a folyószámlahitelek nem olcsóak. A kamatozó bankkártyákkal együtt az átlagkamat 2019. júniusában 19,53 százalék volt, a hitelkártyáknak külön pedig 24,24 százalék - és ez nagyon nem kevés. Tegnap megírtuk, hogy a személyi hitelek átlagkamata ugyanebben a hónapban 13,10 százalék volt (és azt is bemutattuk, hogy kis kutatással könnyen lehet ennél olcsóbb személyi hitelt is találni).

Loading...

A legolcsóbb a szabad felhasználású jelzáloghitel, ennek átlagkamata 6,15 százalék. Az év folyamán a legnagyobb mozgást az áruhitelek átlagkamata mutatta be, ennek oka minden bizonnyal a különféle akciókban keresendő.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Találj olcsó személyi hitelt a Pénzcentrum kalkulátorában!

Meglepő tendenciákat láthatunk, ha vetünk egy pillantást az állományra. Arról már fentebb szóltunk, hogy a szabad felhasználású jelzáloghitelek iránti kereslet elhanyagolható, ennek ellenére még mindig ezek teszik ki a fogyasztási hitelek állományának legnagyobb részét (957 milliárd). Egyre jön viszont fel a személyi hitel, ami rövidesen átveszi majd az első helyet, most 804 milliárdon áll. A szintén jelentéktelen mennyiségű áruhitel ellenére az állomány 214 milliárdon áll, a kamatozó hitelkártyatartozások állománya 145 milliárd, a folyószámlahitelek együtt pedig 278 milliárdot tesznek ki - ez is arról árulkodik, hogy a 300 milliós hitelkeretnek csak kis részét hívják le az ügyfelek.

Mindenesetre egészen elképesztő, hogy csecsemőtől aggastyánig minden magyarra átlagosan 30 ezer forint folyószámlahitel-tartozás jut.

Látható, hogy a fogyasztási hitelek állománya együttesen milyen szépen nőtt az elmúlt évben - és ennek várhatóan nem most lesz vége. A júliusban indult babaváró például egészen biztosan meg fogja dobni ezt a statisztikát.

Címkék:
hitel, pénz, lakáshitel, hitelkártya, folyószámlahitel, kölcsön, személyi hitel,