15 °C Budapest

Így oldja meg hó végi pénzügyi gondját a legtöbb magyar: brutálsokan vannak

2019. augusztus 2. 12:01

A személyi hitelek súlya nőtt a legnagyobb mértékben a fogyasztási hitelek állományán belül, de még mindig elmaradnak a szabad felhasználású jelzáloghitelektől. Ez azért érdekes, mert ebből a hitelből már szinte egyáltalán nem vesznek fel a magyarok. A folyószámlahitelek és hitelkártya-tartozások súlya az állományon belül, ráadásul még csökkent is némileg az év folyamán. Mindenesetre a magyarok láthatóan sokat vesznek fel a fogyasztási hitelekből, pedig ezek nem számítanak olcsó kölcsönöknek, és ez látszik az átlagkamatokon is.

Hasonlítsd össze a személyi hiteleket a Pénzcentrum kalkulátorában!

A magyarok nagyon nagy hányadának lehet a hónap végén pénzügyi gondja, legalábbis erre enged következtetni az a tény, hogy 2019. júniusában a fogyasztási hitelek együttesen jelentős mértékben nőttek. Az folyószámlahitel szerződések összege például 304,6 milliárd volt 2019. júniusában.Ez nagyon nagy összeg, még úgy is, hogy ebből 129 milliárd hitelkártya-tartozás volt. Csak összehasonlításképp: szabad felhasználású jelzáloghitelből 6,8 milliárdot, személyi hitelből pedig 47 milliárdot vett fel a lakosság ugyanebben a hónapban.

A folyószámlahitel technikailag annyit jelent, hogy a folyószámláról több pénzt költhetünk, mint amennyi rajta van, a következő beérkező jövedelemből pedig automatikusan kiegyenlítjük a tartozást. A 304 milliárdról azonban tudni kell, hogy ez vélhetően szerződéses összeg, azaz amennyiben valaki a folyószámlájához beállít 400-500 ezer forint hitelkeretet, még nem biztos, hogy le is hívja azt. Az azonban így is beszédes, hogy milyen sokan adnak lehetőséget maguknak erre a vészmegoldásra, mégha nem is feltétlenül hívják le.

Ismét felhívjuk a figyelmet, ezen belül a kamatozó hitelkártya 128 millió forintos súlyt tett ki. A működési elv azonban ugyanaz, ezért is sorolhatja a jegybank statisztikailag egy kategória alá a kettőt (hozzátesszük, a hitelkártya helyes használatával valójában pénzt is spórolhatunk ahelyett, hogy eladósodnánk. Erről itt írtunk bővebben).

Azt tudni kell, hogy a folyószámlahitelek nem olcsóak. A kamatozó bankkártyákkal együtt az átlagkamat 2019. júniusában 19,53 százalék volt, a hitelkártyáknak külön pedig 24,24 százalék - és ez nagyon nem kevés. Tegnap megírtuk, hogy a személyi hitelek átlagkamata ugyanebben a hónapban 13,10 százalék volt (és azt is bemutattuk, hogy kis kutatással könnyen lehet ennél olcsóbb személyi hitelt is találni).

A legolcsóbb a szabad felhasználású jelzáloghitel, ennek átlagkamata 6,15 százalék. Az év folyamán a legnagyobb mozgást az áruhitelek átlagkamata mutatta be, ennek oka minden bizonnyal a különféle akciókban keresendő.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Találj olcsó személyi hitelt a Pénzcentrum kalkulátorában!

Meglepő tendenciákat láthatunk, ha vetünk egy pillantást az állományra. Arról már fentebb szóltunk, hogy a szabad felhasználású jelzáloghitelek iránti kereslet elhanyagolható, ennek ellenére még mindig ezek teszik ki a fogyasztási hitelek állományának legnagyobb részét (957 milliárd). Egyre jön viszont fel a személyi hitel, ami rövidesen átveszi majd az első helyet, most 804 milliárdon áll. A szintén jelentéktelen mennyiségű áruhitel ellenére az állomány 214 milliárdon áll, a kamatozó hitelkártyatartozások állománya 145 milliárd, a folyószámlahitelek együtt pedig 278 milliárdot tesznek ki - ez is arról árulkodik, hogy a 300 milliós hitelkeretnek csak kis részét hívják le az ügyfelek.

Mindenesetre egészen elképesztő, hogy csecsemőtől aggastyánig minden magyarra átlagosan 30 ezer forint folyószámlahitel-tartozás jut.

Látható, hogy a fogyasztási hitelek állománya együttesen milyen szépen nőtt az elmúlt évben - és ennek várhatóan nem most lesz vége. A júliusban indult babaváró például egészen biztosan meg fogja dobni ezt a statisztikát.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem