11 °C Budapest

Így nőhetnek óriássá a magyar kisvállalkozások: ha nem esnek orra közben

2018. november 28. 12:02

A növekedő hitelfelvételi kedv a kisvállalkozásokat is elérte. Hasít az Erste Bank áprilisban, kisvállalkozások részére bevezetett hitele is. A pénzintézet az 550 ezer kisvállalkozásból több mint 50 ezernek vezet már számlát, az évé végére pedig megduplázza kisvállalkozói hitelállományát. Noha a hitelihelyezés nő, a bank szerint a piaci hitelportfólió jellemzően egészséges. A kisvállalkozások bár szívesen vesznek fel hitelt, negatív mérleg esetén nem számíthatnak pozitív elbírálásra.

  • Ha érdekel a digitalizáció, az internet és a kkv-k világa, vagy
  • te is vállalkozó vagy, és kéne egy-két ötlet, hogy miképpen növelhetnéd bevételeidet az export piacokon, esetleg
  • szeretnél új, inspiráló, hozzád hasonló emberekkel megismerkedni,

akkor gyere el december 13-án a Marriott Hotelbe a Portfolio, "ÚT AZ EXPORT PIACOK FELÉ - Digitális fejlesztési programok KKV-k részére"  rendezvényére, ahol a szektor legjobb szakértőivel is találkozhatsz. A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, melyet ide kattintva tudsz megtenni.

A hitelfelvételi láz a kisvállalkozási szektort is elérte. Az Erste Bank szabad felhasználású, fedezet nélküli hitelét áprilisban vezette be, a hitelkihelyezés azóta túl van a 10 milliárdon. A termék úgy néz ki, mint egy kisvállalkozói személyi hitel - mondta el sajtótájékoztatóján Erdei Zsuzsa, az Erste kisvállalkozási üzletágának vezetője. Mindez azt jelenti, hogy a felhasználásához semmilyen kötöttség nem társul. A felvételhez csak a vállalat pénzügyeinek kell rendben lenni.

A termékkel együtt sok változást vezettek be a bankban is - ezek közül jelentős például az adminisztratív rendszerek átalakítása. A bank célja az ügyfélelégedettség elérése, hallhattuk. Az igényléssel egy kisvállalat akár több hitelterméket is igénybe vehet - éven belüli és éven túli konstrukciót is. Az éven túli hitel 10 éves futamidővel bír. 

A kisvállalkozások hiteléhségére remek példa, hogy az Erste a nevezett terméket a 6 hónapja vezette be, azóta túl van a 10 milliárdos hitelezésen. Az új hitelvolumenük megháromszorozódott, a szerződött hitelállomány 85 százalékkal volt magasabb, amely év végére duplázódni fog. 

A piacon is lendület van a vállalkozüói hitelek tekintetében - az Erste esetében a növekedés viszont a 22 százalékos piaci átlag felett van. Ennek előfeltétele egy nagy invesztíció végrehajtása volt. Az elektronikus adatbázisban szereplő adatokat mi lekérjük, ezzel megspóroljuk az ügyfeleknek, hogy dokumentumokat hozzanak be. Ha pozitív adós, akkor akár dokumentumot sem kell behozni, emiatt 10 nap alatt tudunk folyósítani, de volt, amit 3 napon belül sikerült. A beérkezett hitelek kétharmadát jóváhagytuk. Budapesten folyósított hitelek aránya 30%-a, volumen szerint 40, a többi vidék. Ez egészséges arány

 - mondta el Erdei Zsuzsa.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A portfólió megoszlásáról is szó esett. A kisvállalati szegmens megítélése összességében kockázatosnak számít, Erdei azonban tapasztalatai alapján megbízhatónak tartja őket, a portfólió minősége sem romlott elmondásuk szerint. Az átlag hitelösszeg 12 millió forint az éven belülire és éven túlira egyaránt. Az Erste a hiteltermékkel csak 300 millió forint alatti cégek hitelezését vállalja. A tapasztalatok alapján megéri hitelt felvenni - a finanszírozott cégek esetén nagyobb a növekedési dinamika. Így a jól átgondolt hitelfelvétel a kisvállalati létből való kilépést is jelentheti. Nagyon fontos azonban a vállalat pénzügyi stabilitása. 

Kiderült az is, hogy 850 darab új hitelt helyeztek ki, az átlag futamidő 6-7 év körül van. A startupok is a bank célkeresztjében vannak - kisebb összegben. Előfordul ugyanakkor, hogy egy-egy vállalat kérelme elutasításra kerül. Legfőbb problémák Erdei elmondása szerint a kapcsolt vállalkozások helyzetéből adódik, de a negatív mérlegű cégeket sem szívesen finanszírozzák. A hitel felvételéhez üzleti tervet sem kérnek, de egy lezárt évet mindenképpen. A portfólióban előfordulnak 2-3 éves működésű vállalatok is, de jellemzően ennél idősebb cégek teszik ki a portfólió nagy részét.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem