Így mehet mínuszba a bankszámlád: brutál kamattal hajtják majd be rajtad

2019. március 4. 11:02

A hihetetlenül olcsó személyi kölcsönök miatt kevés szó esik manapság egy régi kedvenc, a bankszámlákhoz kapcsolható folyószámlahitelekről. Megnéztük, hogy milyen konstrukcióban és mennyiért kínálják a bankok ezt a hitelfajtát.

Méregdrága, de bizonyos esetekben hasznos lehet még most, a szabad felhasználású személyi kölcsönök korában is a folyószámlahitel - állapítható meg a Bank360 lapunknak készített kimutatása alapján. De mi is ez a kölcsön? Nagy vonalakban egy átmeneti pénzhiány kezelésére szolgáló kölcsönről van szó: a folyószámlánkhoz előzetes hitelbírálat után a bank egy hitelkeretet is a rendelkezésünkre bocsát.

Azaz, ha bankszámlánkról elfogyott a pénz, “lemehetünk mínuszba" és tovább költhetünk a rendelkezésre álló hitelkeret határáig. A legtöbb pénzintézetnél aztán a felhasznált hitelösszeg után fizetjük a kamatot, viszont bármikor “visszatölthetjük" a keretünket, tehát egy beérkező jóváírásból, például a fizetésünkből először a tartozás csökken.

Nem olcsó mulatság

Sokszor írtuk már, hogy nagyon jó helyzetben van az, aki ma hitelt, például személyi kölcsönt akar felvenni, hiszen az egyszerű igénylés mellett hihetetlenül olcsó lett ez a hitelfajta a kamatok mélyrepülése miatt: a THM akár 8 százalék alá is mehet. Ugyanakkor nem ilyen rózsás a helyzet a cikkünk témájául választott folyószámlahiteleknél, amelyek átlagos hitelköltségmutatója 28,32 százalék volt a vizsgált pénzintézetektől származó információk alapján. Persze igen nagy a szórás a kifejezetten drága hitel árazásában:

a vizsgált pénzintézetek közül a legolcsóbb a Sberbank folyószámlahitele volt, itt a THM 23,49 százalék, míg a legdrágább ajánlat akár 37,6 százalékos THM-mel is futhat februárban.

De mekkora összegről van szó és hogyan juthatunk hozzá?

Mint minden hitel esetében, a felhasználást itt is hitelbírálat előzi meg a bank részéről, amely a személyi kölcsönökhöz hasonló: a bank megvizsgálja honnan, milyen munkából származik a jövedelmünk és mekkora az. Amennyiben sikeres a hitelbírálat, a hitelkeretünk az igazolt havi nettó jövedelmünk többszöröse lehet.

A vizsgált pénzintézeteknél legfeljebb a jövedelmünk háromszorosát kaphatjuk meg keretként, ugyanakkor a maximális hitelkeret sehol sem lehetett magasabb 2 millió forintnál, azaz hiába haladhatja meg a jövedelmünk többszöröse ezt az összeget, nem fogunk nagyobb hitelkeretet kapni. A hitelkeret minimuma persze lehet alacsonyabb. A vizsgálatból kiderült, hogy a legtöbb pénzintézet 50 000 forintban állapítja meg a hitelkeret minimumát, de például az OTP Banknál ez a keret 45 000 forint is lehet. A CIB Bank, MKB Bank és Budapest Bank viszont 100 000 forintnál húzza meg az alsó határt.

A folyószámla megléte egy további jellemző feltétel, azaz nem biztos, hogy egyből a számla megnyitása után tudunk igényelni ilyen hitelt. A legtöbb banknál minimum 3 hónapja rendelkeznünk kell vele, nagyobb hitelkeretnél pedig akár 6 vagy 12 hónap is lehet az előírás, plusz erre a számlára kell érkeznie a jövedelmnek legalább néhány hónapig. Megkerülhetjük némely banknál ezt az előírást, mivel lehetőség van bankszámlaváltás esetén a folyószámlahitel költöztetésére is például a Budapest Banknál, az Erste Banknál, Raiffeisennél vagy a K&H-nál.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

De mekkora jövedelemmel érdemes próbálkozni? Mivel jellemzően kisebb összegű hitelről van szó, a bankok megelégszenek alacsonyabb rendszeres jövedelemmel is. A már említett OTP-nél például 40 000 forintot kell igazolnunk, ha folyószámlahitelre van szükségünk. De itt is nagy a szórás: van, ahol 60 000, máshol 80 000 forintra van szükség, megint másik pénzintézet pedig minimálbérnek megfelelő jövedelmet vár el az ügyféltől.

Semmi sincs ingyen

Alapvetően a bankok felszámítanak kezelési költséget a folyószámlahitelhez, amely a hitelkeret 1, legfeljebb 2 százaléka évente, azonban egyes csomagoknál díjmentesen is igénybe vehetjük. Korábban nagy mumusa volt ennek a szolgáltatásnak a “rendelkezésre tartás díja", azaz pusztán azért fizettünk, mert nem nyúltunk hozzá a hitelhez. A Bank360 szerint azonban mára ettől eltekintenek a bankok, a vizsgált pénzintézeteknél sem számítanak fel ezért díjat.

Hasznos lehet, ha átmeneti a pénzhiány

A folyószámlahitel tipikusan az a hiteltermék, amelyet csak akkor érdemes használni, ha nagyon hamar vissza is tudjuk fizetni a kölcsönt. Jól jöhet arra az esetre, ha éppen nem tudjuk a közműszámlákat éppen befizetni, de már nem várhat tovább a tétel rendezése. Mindennapi kiadásokra azonban inkább hitelkártyát  érdemes használnunk (amennyiben kihasználjuk a kamatmentes időszakot), míg a nagyobb összegű kiadásokra egy személyi kölcsön jöhet jól, ha mindenképpen hitelhez kell nyúlnunk.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
MEDIA1  |  2024. április 24. 17:44
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 hazai médiafelületet elemezve megvizsgálta, hogy a...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm