2020. augusztus 4. kedd Domonkos, Dominika

Így mehet mínuszba a bankszámlád: brutál kamattal hajtják majd be rajtad


A hihetetlenül olcsó személyi kölcsönök miatt kevés szó esik manapság egy régi kedvenc, a bankszámlákhoz kapcsolható folyószámlahitelekről. Megnéztük, hogy milyen konstrukcióban és mennyiért kínálják a bankok ezt a hitelfajtát.

Méregdrága, de bizonyos esetekben hasznos lehet még most, a szabad felhasználású személyi kölcsönök korában is a folyószámlahitel - állapítható meg a Bank360 lapunknak készített kimutatása alapján. De mi is ez a kölcsön? Nagy vonalakban egy átmeneti pénzhiány kezelésére szolgáló kölcsönről van szó: a folyószámlánkhoz előzetes hitelbírálat után a bank egy hitelkeretet is a rendelkezésünkre bocsát.

Azaz, ha bankszámlánkról elfogyott a pénz, “lemehetünk mínuszba" és tovább költhetünk a rendelkezésre álló hitelkeret határáig. A legtöbb pénzintézetnél aztán a felhasznált hitelösszeg után fizetjük a kamatot, viszont bármikor “visszatölthetjük" a keretünket, tehát egy beérkező jóváírásból, például a fizetésünkből először a tartozás csökken.

Nem olcsó mulatság

Sokszor írtuk már, hogy nagyon jó helyzetben van az, aki ma hitelt, például személyi kölcsönt akar felvenni, hiszen az egyszerű igénylés mellett hihetetlenül olcsó lett ez a hitelfajta a kamatok mélyrepülése miatt: a THM akár 8 százalék alá is mehet. Ugyanakkor nem ilyen rózsás a helyzet a cikkünk témájául választott folyószámlahiteleknél, amelyek átlagos hitelköltségmutatója 28,32 százalék volt a vizsgált pénzintézetektől származó információk alapján. Persze igen nagy a szórás a kifejezetten drága hitel árazásában:

a vizsgált pénzintézetek közül a legolcsóbb a Sberbank folyószámlahitele volt, itt a THM 23,49 százalék, míg a legdrágább ajánlat akár 37,6 százalékos THM-mel is futhat februárban.

De mekkora összegről van szó és hogyan juthatunk hozzá?

Mint minden hitel esetében, a felhasználást itt is hitelbírálat előzi meg a bank részéről, amely a személyi kölcsönökhöz hasonló: a bank megvizsgálja honnan, milyen munkából származik a jövedelmünk és mekkora az. Amennyiben sikeres a hitelbírálat, a hitelkeretünk az igazolt havi nettó jövedelmünk többszöröse lehet.

A vizsgált pénzintézeteknél legfeljebb a jövedelmünk háromszorosát kaphatjuk meg keretként, ugyanakkor a maximális hitelkeret sehol sem lehetett magasabb 2 millió forintnál, azaz hiába haladhatja meg a jövedelmünk többszöröse ezt az összeget, nem fogunk nagyobb hitelkeretet kapni. A hitelkeret minimuma persze lehet alacsonyabb. A vizsgálatból kiderült, hogy a legtöbb pénzintézet 50 000 forintban állapítja meg a hitelkeret minimumát, de például az OTP Banknál ez a keret 45 000 forint is lehet. A CIB Bank, MKB Bank és Budapest Bank viszont 100 000 forintnál húzza meg az alsó határt.

A folyószámla megléte egy további jellemző feltétel, azaz nem biztos, hogy egyből a számla megnyitása után tudunk igényelni ilyen hitelt. A legtöbb banknál minimum 3 hónapja rendelkeznünk kell vele, nagyobb hitelkeretnél pedig akár 6 vagy 12 hónap is lehet az előírás, plusz erre a számlára kell érkeznie a jövedelmnek legalább néhány hónapig. Megkerülhetjük némely banknál ezt az előírást, mivel lehetőség van bankszámlaváltás esetén a folyószámlahitel költöztetésére is például a Budapest Banknál, az Erste Banknál, Raiffeisennél vagy a K&H-nál.

De mekkora jövedelemmel érdemes próbálkozni? Mivel jellemzően kisebb összegű hitelről van szó, a bankok megelégszenek alacsonyabb rendszeres jövedelemmel is. A már említett OTP-nél például 40 000 forintot kell igazolnunk, ha folyószámlahitelre van szükségünk. De itt is nagy a szórás: van, ahol 60 000, máshol 80 000 forintra van szükség, megint másik pénzintézet pedig minimálbérnek megfelelő jövedelmet vár el az ügyféltől.

Semmi sincs ingyen

Alapvetően a bankok felszámítanak kezelési költséget a folyószámlahitelhez, amely a hitelkeret 1, legfeljebb 2 százaléka évente, azonban egyes csomagoknál díjmentesen is igénybe vehetjük. Korábban nagy mumusa volt ennek a szolgáltatásnak a “rendelkezésre tartás díja", azaz pusztán azért fizettünk, mert nem nyúltunk hozzá a hitelhez. A Bank360 szerint azonban mára ettől eltekintenek a bankok, a vizsgált pénzintézeteknél sem számítanak fel ezért díjat.

Hasznos lehet, ha átmeneti a pénzhiány

A folyószámlahitel tipikusan az a hiteltermék, amelyet csak akkor érdemes használni, ha nagyon hamar vissza is tudjuk fizetni a kölcsönt. Jól jöhet arra az esetre, ha éppen nem tudjuk a közműszámlákat éppen befizetni, de már nem várhat tovább a tétel rendezése. Mindennapi kiadásokra azonban inkább hitelkártyát  érdemes használnunk (amennyiben kihasználjuk a kamatmentes időszakot), míg a nagyobb összegű kiadásokra egy személyi kölcsön jöhet jól, ha mindenképpen hitelhez kell nyúlnunk.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

08.06-08.12
Országos

Aldi

08.06-08.12
Országos

Auchan

08.06-08.12
Országos

Spar

07.30-08.05
Országos

Interspar

07.30-08.05
Országos

Tesco

07.30-08.05
Országos

Lidl

07.30-08.05
Országos

Aldi

07.30-08.05
Országos