19 °C Budapest

Ide menekülnek a magyar családok a járvány elől: megjelentek a COVID-vándorok

2020. október 15. 14:45

A budapesti családosok vagy családot tervezők főleg az agglomerációban, a vidéki városok lakói pedig jellemzően a környező kisebb településeken kerestek maguknak új otthont 2020 első kilenc hónapjában. Az OTP Ingatlanpont értékesítőinek összegzéséből az is kiderül, hogy a koronavírus-járvány és a tavaszi karantén felgyorsította az elvándorlást.

A városi lakások iránti kereslet visszaesett, mert az érdeklődők egy kisebb lakás áráért már egy viszonylag jó műszaki állapotú családi házat is tudnak venni a környéken- ez volt a legjellemzőbb válasz, amit az OTP Ingatlanpont országos hálózatának 54 tagja adott a körükben végzett, a családos és családot tervező ügyfelek ingatlanvásárlási szokásait vizsgáló, nem reprezentatív kérdőíves felmérésben. Legyen szó Budapestről vagy az ország bármelyik nagyvárosáról.

Budapesti és agglomerációs helyzetkép a családi házak piacán

A felmérés adatai alapján a családosok Budapesten (ahol a 2020 első félévében eladott lakóingatlanok összesített átlagára a NAV tranzakciós adatai szerint a 670 ezer forintot közelítette, míg az átlagos ingatlanméret 50 négyzetméter volt) elsősorban a XVIII-XIX. kerületben, valamint Dél-Pesten keresték a legtöbb egyszintes, újépítésű családi házat. Az ezekben a körzetekben értékesített újházak átlagos ára 40 és 50 millió forint, átlagos mérete pedig 60-80 négyzetméter között volt. Ez gyakorlatilag megegyezik a délkeleti agglomerációs övezethez tartozóVecsésen, Üllőn és Gyálon rögzített adatokkal. Ennél a háztípusnál a vásárlók harmada vett igénybe lakáshitelt.

Az árak mozgása követi az emberek mozgását a fővárosi agglomerációban.  Miközben Budapesten már valamelyest lassul a drágulás, az elmúlt időszakban mindössze egyetlen közeli városban, Visegrádon regisztráltak enyhe, az alacsony tranzakciószám miatt hibahatáron belüli árcsökkenést, miközben 14 agglomerációs városban a 25 százalékot is meghaladta az áremelkedés mértéke 2018 és 2019 között

- mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Használt, egyszintes házak iránt Budakalászon, Szentendrén, Pomázon és Ürömön 40-50 millió forintosátlagárral és 60-80 négyzetméter közötti méret után volt nagy az érdeklődés. A hitelfelvételt igénylők aránya ebben a szegmensben már magasabb, 40 százalékos volt.

Többszintes, 50-60 négyzetméteres használt családi, valamint iker- és sorházat 30-40 millió forintért a legtöbb családos vásárló a XVII. kerületben, Gyálon, valamint Szentendrén keresett. Egy árkategóriával feljebb, 40 és 50 millió forint között Szentendrén, Leányfalun, Tahitótfaluban, valamint a Szentendrei-szigeten a 100-120 négyzetméteres limiten belül kerestek, míg Budakalászon, Ürömön és Pomázon a 60-80 négyzetméteres házak a népszerűek. Az idei adatok alapján a legolcsóbban a dél-pesti körzetben és a hozzá kapcsolódó agglomerációban lehet vásárolni, ahol 25-30 millióért keresik a 80-100 négyzetméteres ingatlanokat ebben a típusban. Lakáshitelt a családok 43 százaléka igényelt ennél a háztípusnál.

Vidékről még vidékebbre

A családos és a családalapításra készülő vásárlók körében vidéken is érvényesül a Budapesten tapasztalt tendencia: a városokból a környező kisebb településekre tolódott át a forgalom. Szegedet a kétarcúság jellemzi. Az OTP Ingatlanpont felmérése szerint a fiatalabb ügyfelek a városi panelt szívesen cserélik falusi "Kádár-kockára", kertes házra, elsősorban a gyerekek jobb életkörülményei miatt. Az idősebb, saját házban élő generáció tagjainak viszont egyre nagyobb teher a kertgondozás, ezért ők inkább a kisebb méretű városi lakásokat, garzonokat keresik.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A legnépszerűbbek a város 20 kilométeres körzetében fekvő települések, ahol a családosok, illetve családot tervezők jellemzően 16-20 millió forintért keresnek 100-120 négyzetméter közötti házakat. Szegeden pedig az idei évben eladott lakóingatlanok átlagárához (347 ezer Ft/nm) és méretéhez (56 nm) viszonyítva a családosok valamivel nagyobb és olcsóbb - 60-80 négyzetméter, 16-20 millió forint értékű -használt lakások iránt érdeklődnek. A helyi ingatlanpiac sajátossága, hogy az eladásra kínált ingatlanok között viszonylag sok a falusi turizmus céljaira alkalmas, apartmanhotellé alakítható épület, de ezek a magas (40 és 150 millió forint közötti) ár miatt nehezen kelnek el. Zalaegerszegen főleg a 20-25 millió forintos árkategóriában keresik a családok a 80-100 négyzetméteres használt házakat.

Pécsett a kertvárosi övezetekben épült használt, egyszintes, 60-100 négyzetméteres családi házak a legnépszerűbbek, az árak 10-25 millió forint között mozognak. A használt lakások megtorpanó piacán a 15-20 millió forintos sávban található - az első félévben eladott ingatlanok nagyságához hasonlóan - 50-60 négyzetméteres ingatlanok a leginkább keresettek a családosok körében. A Pécs környékén található kisebb települések, Kozármisleny, Pogány, Hosszúhetény, Egerág, Újpetre, Pécsudvard forgalmát az OTP Ingatlanpont értékesítőinek tapasztalata alapján a falusi CSOK pörgeti. A 100-120 négyzetméteres családi házak 20-25 millió forintért, a használt, 80-100 négyzetméteres lakások 10-15 millió forintért cserélnek gazdát.

Békéscsabán jellemzően két árkategóriában, az olcsóbb 10 és 15, illetve a városi átlagárat követő 25-30 millió forintos sávban keresik a 100-120 négyzetméteres használt családi házakat. A debreceni agglomerációban, ahol az átlag négyzetméterár a megyeszékhelyek között a legmagasabb, inkább a környező településeken, Hajdúböszörményben, Vámospércsen és Hajdúnánáson élénkült a kereslet, elsősorban a 10-25 millió forintért elérhető, 50-80 négyzetméteres használt ingatlanokat viszik a vásárlók. Kecskemétről, ahol az átlagos négyzetméterár meghaladja a 400 ezer forintot szinte özönlenek a családosoka tanyákra vagy a periférián lévő nagy kertes házakba, sokan önellátásra berendezkedve.

Az OTP Ingatlanpont helyi értékesítői arról számoltak be, hogy többen önerő nélkül vagy nagyon minimális önerővel próbálnak vásárolni, ezért a hitelfelvételi szigorítások alaposan megrostálják a vevőket. A városban és környékén a 60-80 négyzetméteres, 15-30 millió forintos házakra van komoly kereslet, a használt lakásoknál a 10-15 millió forintos sávban található 60-80 négyzetméteres ingatlanok a legnépszerűbbek. Miskolc környékén idén Martintelep és Szirma volt a legkedveltebb családos vásárlói célpont, ahol jellemzően 15-20 millió forintért kerestek 80-100 négyzetméteres lakóingatlanokat. Salgótarjánban, Gyöngyösön és Pápán egységesen azt tapasztalták az OTP Ingatlanpont értékesítői, hogy főleg a falusi CSOK mozgatja a környék kisebb településeinek piacát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm