2020. október 27. kedd Szabina

Horror árak a pesti ingatlanpiacon: itt egymillió forint a négyzetméter


Nincs lényegi változás a budapesti új építésű lakások darabszámában, az induló projektek terén azonban egy év alatt 15 százalékos visszaesést mutatott ki az Otthon Centrum legfrissebb tanulmánya. A fővárosban az idei évben egymillió forintos lélektani ár fölé kúszott az új építésű lakások átlagos négyzetméterára, ami éves szinten 6,5 százalékos emelkedést jelent.

Budapesten jelenleg 468 beruházás van folyamatban, ezekben 34 ezer lakás épül, bár 38 százalékuk még nem érhető el a vásárlók számára - derült ki az Otthon Centrum harmadik negyedévet összegző elemzéséből. Az online hirdetett új építésű lakásprojektekben a beruházók 6.040 lakást kínáltak megvételre, amely az épülő és tervezett lakásállomány 17,9 százaléka. Egy évvel ezelőtt ez az arány valamivel magasabb volt (20,7 százalék).

A tavalyi adatokhoz képest nagyjából ugyanannyi projekt van a megvalósítás különböző szakaszában (+0,4 százalék), az épülő és tervezett lakások száma is majdnem megegyezik az egy évvel ezelőtti számmal, csak 137 darabbal csökkent (-0,4 százalék). Az induló projektek száma azonban érezhetően csökkent 2020 harmadik negyedévben, mivel csak 47 új beruházás kivitelezése kezdődött el, ami az egy évvel ezelőtti 55-höz képest 15 százalékos csökkenés, derült ki az Otthon Centrum elemzéséből.

A budai és pesti projektek átlagos lakásszáma lényegében megegyezik, előbbinél 72, míg a pesti oldalon 73 lakás épül egy projektben a tanulmány szerint. A kiegyenlítődés pedig figyelemre méltó változást mutat: a korábbi felmérések idején jóval nagyobb volt a különbség a Duna két partja között. Ma azonban már Budára is jellemzőek a nagyobb lakásszámú projektek, ez alól egyedül a külső pesti kerületek jelentenek kivételt, ott nem nőtt a lakásszám, ezek továbbra is elmaradnak a belső kerületek számaitól.

A főváros sztárja megingathatatlanul a XIII. kerület, itt indult a legtöbb program, jelenleg 81 beruházásban hirdetnek eladó lakásokat, ami egymagában a fővárosi társasházi projektek 17,3 százalékát jelenti. A beruházások száma alapján a budai oldalon a XI. kerület emelkedik ki (59 projekttel), de erős a felhozatal Óbudán is, a III. kerületben (47 projekt). A pesti oldalon Zugló (33), Ferencváros (31), Józsefváros (29) a sorrend a projektszámok terén.

A tanulmány az árak változásáról is beszámolt: az új építésű lakások fajlagos átlagára Budapesten 1.045.000 Ft/m2 volt, ami éves szinten 6,5 százalékos növekedésnek felel meg. A legmagasabb fajlagos átlagár az I., II., V. és a XII. kerületben jellemző, ahol 1,5 millió Ft/m2 feletti árszint az irányadó. A másik véglet az eladásra kínált új lakásoknál a XXIII. kerületben volt, ahol 643 ezer Ft/m2 körüli ár a jellemző, míg a többi külső pesti kerület árfekvése 680-850 ezer Ft/négyzetméter között húzódik. Ugyancsak megfigyelhető, hogy a fővárosi projektek többségében hatalmas szórás alakult ki, a helyszín és a beépített anyagok függvényében 500.000-3 millió Ft/négyzetméter között igen széles sávban kínálják a vállalkozók az új lakásokat.

Címlapkép: Getty Images

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó