21 °C Budapest

Hogyan szerezzünk pénzt a lakásvásárláshoz?

Pénzcentrum
2012. május 22. 05:28

Bár az elmúlt időszakban - elvileg- rövidült a hitelhez jutás ideje, jelenleg is 3-4 hetes átfutási idővel kell számolnunk, ráadásul jelentősebb összegeket kell fizetnünk a közjegyzőnek, az értékbecslőnek és persze a földhivatalnak is. Április elsejétől a hitelek árazása is megváltozott, az átláthatóság érdekében valamilyen referencia rátához kötött vagy több évre fixált kamatozású jelzáloghitel termékek között válogathatunk. Az új szabályozásnak köszönhetően némileg könnyebb lett a megfelelő lakáshitel kiválasztása - amiben most a Pénzcentrum.hu is segít.

A megfelelő lakás megtalálásában a Pénzcentrum.hu tegnapi cikke ad segítséget.

Az internet segítségével már mi magunk is egyre könnyebben tudjuk összehasonlítani a bankok hitelajánlatait. Az átlátható árazás megteremtését célzó törvényjavaslat értelmében a kezdeti időszakban kamat és egyéb kedvezmény nem adható az ügyfeleknek, a régebben így kalkulált THM-ek helyett ma már könnyebben összevethető hiteldíjakkal találkozunk a bankok kínálatában.

További fontos változás, hogy áprilistól a bankok a lakossági jelzáloghitel-szerződések megkötésekor kötelesek a kamatláb változását előre meghatározni. Az új jelzáloghitelek kamatát vagy referencia kamatláb változásához kell kötni (ebben az esetben az ügyfél által fizetendő kamatláb a referencia kamatlábból és a megadott kamatfelárból tevődik össze), vagy fix kamatozást kell alkalmazni (a kamat mértékét ekkor a kölcsönszerződésben meghatározott 3, 5 vagy 10 éves kamatperiódus alatt rögzítik, azaz a kamatláb az adott periódusra vonatkozóan fix). A referencia kamatláb forinthitel esetében a 3, 6 vagy 12 havi BUBOR, vagy a lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendeletben meghatározottak szerint az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által havi rendszerességgel közzétett 3 vagy 5 éves állampapír átlaghozam lehet. A kamatfelárat - vagyis a referencia kamaton felül fizetendő kamatrészt - a bank az ügyfél számára kedvezőtlenül csak akkor módosíthatja, ha az ügyfél egy havi törlesztőrészlettel 45 napot meghaladó fizetési késedelembe esik, vagy az ügyfél a fedezetül szolgáló ingatlanra kötött vagyonbiztosítást legalább két hónapon keresztül nem fizeti. Ezek a változások növelik a bizalmat a bankokban és a hitelekben egyaránt, az egyes kamatváltozások könnyebben lekövethetőek az ügyfelek számára is.

Amint kiválasztottuk a nekünk megfelelő hitelt, a bank egy fiókját felkeresve elindulhat a hiteligénylés. Az igényléskor ellenőrzi a bank a fedezetül felajánlott ingatlan tulajdoni és hitelezhetőségi állapotát, amihez szükség van a tulajdoni lapra. Ez után az értékbecslővel kell találkoznunk, aki átlagosan 30 ezer forintért megállapítja az ingatlan fedezeti értékét. Ennek és a jövedelemvizsgálatnak tudatában a bank elvégzi a személyre szabott kalkulációt, és megállapítja, hogy az igényelt hitelösszegre jogosultak vagyunk-e.. Érdemes felkészülni azonban arra, hogy alacsony jövedelem esetén sok esetben szükséges mozgósítani megtakarításainkat is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


Ezt követően kerül sor a szerződés aláírására a közjegyző díj befizetéssel együtt, ami általában a hitelérték 0,5 százaléka: 30 ezer forinttól akár 90 ezer forintig terjedhet. Az aláírt szerződéssel már mehetünk is a földhivatalba, ahol bejegyzik az új jelzálogot (ennek díja 12 600 forint). A bejegyzés megtörténtéről tájékozódva a bank lekéri a földhivatalból a tulajdoni lapot az ideiglenes széljegyzetre kerülés ellenőrzése miatt. Ez 3-4 000 forintba kerül nekünk tulajdoni laponként.

Ha minden rendben, már csak a pénz megérkezésére kell várnunk, aminek ugyancsak lehet díja: a folyósítási jutalék (más néven hitelkeret-beállítási jutalék) 80-120 ezer forintba is kerülhet. Érdemes tehát a hitelhez jutás költségeit pontosan kiszámítani, nehogy későn szembesüljünk ezekkel az összegekkel. Azt is érdemes megfontolni, hogy olyan bankot keressünk, aki ezeknek a költségeknek egy részét elengedi, utólag megtéríti, vagy a hitelösszegbe beépíti, hiszen így nem kell a folyósítás előtt a pénztárcánkat megterhelni ezekkel a díjakkal. A folyósított pénzhez lakásvásárlás esetén természetesen mi nem férhetünk hozzá, kérésünkre a megfelelő időpontban a lakás vagy ingatlan eladójához utalja a bankunk és költözhetünk is a kiszemelt új otthonunkba.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem