Hiteltörlesztési moratórium közelebbről (x)

Pénzcentrum
2020. június 8. 05:00

MNB: nem nőhet a fix kamatozású hitelek törlesztőrészlete.

A kormányzat úgy alakította a 2020. december 31-ig érvényben lévő hiteltörlesztési moratórium irányelveit, hogy lakosság a legkedvezőbb feltételekkel tudjon átmenetileg mentesülni a hiteltörlesztés alól. Mit kell tudni a tőketartozásról, változó kamatokról és egyéb költségekről.

Tőke, kamat, egyéb járulékos díjak

A tőke a felvett hitelösszeg, a kamat pedig egy százalékos mutató, amely a hitel "árát" jelzi. A kamat mértékét a fennálló tőketartozás alapján határozzák meg, havi rendszerességgel szükséges fizetni a bank számára. A moratórium időszaka alatt a hitel-, kölcsön-, illetve pénzügyi lízingszerződésből eredő tőkét, kamatot, de még az egyéb díjakat sem kell megfizetni, hiszen a rendelkezés értelmében a halasztás valamennyi esetében él. A moratórium után onnan indul újra a törlesztési időszak, ahol abbamaradt, tehát a teljes futamidő meghosszabbodik a halasztás időtartamával.
Fontos, hogy MNB azt is hangsúlyozza, hogy a moratórium csak az érintett hitelszerződésekre terjed ki, azaz a hitelhez kapcsolódó egyéb, pl. biztosítási szerződések költségeire nem vonatkozik. A részletekről minden esetben szükséges a hitelintézettel egyeztetni.

Lehetséges az eredetileg választott futamidőhöz igazítani a törlesztőrészletet?

A moratórium minden 2020. március 18. élfélig kötött hitelszerződés, kölcsönszerződés és pénzügyi lízingszerződés keretében folyósított összegek esetén automatikusan lépett életbe. A moratórium lejártával annak hosszával megnyúlik a futamidő, amit még a törlesztési stop alatti kamatok is növelhetnek. A hosszabbítás célja, hogy a havi törlesztőrészlet változatlan maradjon. Ha viszont valaki a moratórium lejárta után nem szeretne hosszabb futamidőt, inkább vállalná a magasabb havi törlesztést, Lehetősége van ezt jelezni a hitelintézete felé. A bankok minden szükséges tájékoztatást megadnak ennek módjával kapcsolatban.

Felfüggesztés alatt változó kamatlábak

A hitelek törlesztőrészletének mértékét a hitelfelvételkor választott hitelkonstrukció határozza meg. A fix kamatozású hitelek esetén ugyanannyit kell fizetni a törlesztés teljes időszaka alatt a piaci kamat változásától függetlenül. A változó kamatozású hitelek esetén viszont a fizetendő összeg változik a kamatok alakulásával.

Az MNB tájékoztatása szerint a fizetési moratórium miatt nem nőhet fix kamatozású hitelek havi törlesztőrészlete a moratórium lezárulta után. Mértéke legfeljebb ugyanannyi lehet, mintha nem történt volna halasztás. Az időközben felhalmozódott kamatok a már említett módon futamidő hosszabbítással fizethetők meg. A változó kamatozású kölcsönök törlesztőrészlete viszont változhat, növekedhet vagy akár csökkenhet is. Az ilyen konstrukciók esetében a 2021. januártól várható törlesztőrészlet jelenleg nem kalkulálható.
Az irányadó kamatok miatti változás nincs összefüggésben a moratóriumról szóró rendelkezéssel, hanem a hitelfelvétel eredeti megállapodásának feltételei alapján történik. Viszont az MNB felhívja a figyelmet arra is, hogy az ügyfeleknek - e kockázat kiküszöbölése érdekében - a moratórium alatt is lehetősége van a változó kamatozású hiteleiket fix kamatozású konstrukcióra váltani. Ilyen termékek például a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek, amelyek a hitelintézeteknél elérhetők.

 

 

 

(x)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem