2018. július 21. szombat Dániel, Daniella

Hitelt hitelre halmoz a magyar mulatós legenda: "Nem tudok spórolni."


Mostanra havi szinten 400 ezer forintot kell fizetni Mc Hawernek különböző bankoknak hiteltörlesztésként. Az eladósodás mértéke azonban nem tántorította el a mulatós legendát abban, hogy továbbra is folytassa költekező életvitelét, mondván, már gyerekkora óta nem tud bánni a pénzzel. Bár a zenész esete kirívó, sokaknak lehetnek gondjai a költekezéssel. Ráadásul úgy, hogy pontosan nem is tudja, miért folyik ki kezei közül a pénz.  Pedig a pénzzel való rossz bánásmód jelei, még ha nem annyira szembetűnőek, felismerhetők és kezelhetők. 

Havonta 400 ezer forintot fizet különböző bankoknak hiteltörlesztésként Mc Hawer. Az elszálló hitelei ellenére azonban most egy új járgányt is vásárolt a mulatós legenda, amit személyes megegyezés alapján részletekben fizet ki a régi tulajának.

Nagyon szeretném láttatni, hogy lehet feljebb jutni egyre inkább. Ez is a cél. Megszorításokkal próbálom ösztönözni magam arra, hogy mindig menjek feljebb, még ha épp a határmezsgyén mozgok is anyagilag

- mondta el Mc Hawer a TV2 műsorában, aki azt is beismeri, hogy képtelen arra, hogy tartogassa a pénzét, és ráadásul ez már gyerekkorában sem volt másképp. A zenész ugyanis már akkor, a locsolkodásból gyűjtött összes pénzét is azonnal elverte.

Nekem égeti a pénz a zsebemet gyerekkorom óta. Muszáj költenem, nekem az okoz örömet. Én nem tudok spórolni

- folytatta Mc Hawer, aki elmondta azt is, hogy szerencsére nyáron bőséggel vannak fellépések, amivel fedezni tudja a kiadásait.

Ma már szinte minden hitelintézet kínál hitelkiváltásra fordítható kölcsönt, bizonyos feltételeknek viszont kell megfelelnünk az alacsonyabb kamatért. Ilyen feltétel lehet például a bankváltás vagy a magas, jellemzően nettó 250 ezer forint feletti fizetés. Fenti példánknál maradva tegyük fel, hogy meglévő hitelünkből 1,5 millió forint maradt még hátra és nem akarunk bankot váltani, ráadásul a fizetésünk sem kiemelkedően magas. Milyen lehetőségeink vannak?

Ha megnézzük a Pénzcentrum kalkulátorának ajánlatait, egyből kiderül, hogy ekkora összeget, 36 hónapra, már 8,17 százalékos THM-mel is felvehetünk a Cib Bank konstrukciójával így 46 920 forintos havi fixszel számolhatunk. Érdemes megemlíteni még a Raiffeisen Bank ajánlatát is is, ők 49 073 forintos törlesztőt ígérnek 12,73 százalékos THM-mel. Az Erste adósságrendezésre kínált kölcsönével 49 457 forintos törlesztővel (THM 13,21%) mehetünk neki a 3 éves futamidőnek. Mindezek mellett van találhatunk még Budapest Bankos ajánlatot 16,20, és Cofidises ajánlatot 16,35 százalékos THM-mel is. További bankok ajánlataiért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Soha nem így kezdődik

Bár a zenész esetében az eladósodás mértéke magas, ő mégis azt állítja, hogy tisztában van azzal, hogy "vele van a hiba", de mégsem képes ez ellen tenni. Sokan lehetnek ugyanakkor olyanok, akik bár nem tudják, hogy hogyan, de hónap végére mindig kiürítik a kasszát, pedig ez kerestük alapján nem lenne indokolt. Közöttük még többen lehetnek azok, akik azt gondolják, "nekem bizony nincsenek rossz anyagi berögződéseim", a pénz viszont mégis elúszik.

Fontos azonban tisztázni, a rossz pénzügyi szokásoknak mindig vannak tünetei, amiket ha felismer az ember, orvosolhatja őket. Sok (negatív) szokás ugyanis annyira mindennapossá válhat egy idő után, hogy már fel sem figyelünk rá, pedig lehet, hogy éppen ezek közül néhány vezet el odáig, hogy hónap végén már csak a strigulázás megy fizetésnapig. Úgyhogy most szakértők nyomán mutatunk 5 olyan tünetet, ami azt jelzi, hogy rosszul bánsz a pénzzel, de megmutatjuk azt is, miként módosíthatsz ezeken a szokásokon úgy, hogy ne legyen csőd a vége.

1. tünet: Adósságba esel

Nem kell feltétlenül óriási adósságokat felhalmozni azért, hogy az anyagiak ne menjenek flottul. Sokszor elég, ha csak alkalmanként fut ki az ember a keretből. Ha te is azt veszed észre, hogy egy-egy "szükségtelen" költekezést áruhitelből vagy nem jól megválasztott személyi kölcsönből fedeztél, akkor itt az ideje annak, hogy elgondolkodj. Vajon tényleg szükséged volt arra a valamire, ami adósságba hajszolt?

Ha a válasz nem, akkor első feladatod azt, hogy újratervezd a saját vagy háztartásod teljes költségvetését, és egy rendszeres költségcsökkentési tervet készíts. Azaz szűrj ki minden olyan többletköltséget, ami csak a pénzt viszi, de valós hasznot nem jelent a számodra. Lehet, hogy az is elég, ha 200 tévé csatorna helyett csak 60-at fogsz, mert úgysem tévézel annyit vagy a gigászi internetsebességről egy alacsonyabb csomagra váltasz, mert úgyis csak levelezésre és böngészésre használod a netet. Ne feledd, hosszú távon az ördög, az ilyen kis dolgokban lakozik.

2. tünet: Elfelejtesz megtakarítani

Annak, ha nem takarékoskodsz hosszú távon bizony drága következményei lesznek. Nem elég, hogy egy-egy váratlan pillanatban nem lesz vésztartalékod, amihez nyúlhatnál, de még a lehetőségét is elveszted annak, hogy összegyűjts mondjuk egy olyan alapot, amit például magas hozamok reményében a jövőben befektess.

A megtakarítás rendkívül fontos, kiváltképp a mai világban. Úgyhogy, amikor csak teheted és amennyit csak tudsz mindenképp tegyél félre. Kezdetnek már az is elég lehet, ha nyitsz egy kedvező feltételű megtakarítási számlát, és a fizetésed egy részét rögvest hónap elején áthelyezed oda. Ezzel máris nyertél, hiszen ez az összeg kikerül az elköltésre szánt büdzséből, és majd csak csodálkozol, hogy "jé, így is kijöttem a pénzemből."

3. tünet: Elodázod, leállítod a hosszú távú terveid

A hosszú távra kitűzött célok a jelenből sokszor nem tűnnek valóságosnak, és a mindennapi nehézségeket látva az ember könnyen hajlamos lemondani róluk. Ez azonban nem jó stratégia. 

Hosszú távú cél lehet például a békés, boldog idős kor elérése, amihez akár teljes életmódváltásra és nem kevés nyugdíjmegtakarításra lehet szükség. Ezek közül azonban egyik összetevő sem érhető el rögvest, hanem csakis állandó odafigyeléssel és kitartással. Elsődlegesen tehát mindenkinek fejben kell tisztáznia azt, hogy mire készül, és hogy mindezt milyen cél érdekében teszi.  A többi viszont már jön magától. 

4. tünet: Minimális hiteldíjat törlesztesz csak vissza

Ha esetleg hitelkártyát használsz, és túlszaladtál a kereteden, viszont ezt követően csak a kártyához tartozó minimális visszafizetési kötelezettségnek teszel eleget, akkor nem elég, hogy az adósságot csigalépésben fizeted vissza, de az egyre csak növekvő kamatdíjak valósággal megrázhatják a teljes költségvetésed. 

Mindezt csak úgy úszhatod meg, hogy a lehető leggyorsabban visszafizeted a legnagyobb költségű tartozásaid, hogy azokra még véletlenül csak rakódjanak horribilis kamatterhek. 

5. tünet: Nem használod ki a támogatásokat

Sokan pusztán nemtörődömségből vagy egyszerű információhiányból fakadóan nem használnak ki különböző, az állam által nyújtott kedvezményeket. Ezek lehetnek szociális alapú támogatások vagy adóvisszatérítések, amikért bizony a magánszemélynek kell folyamodnia. Mindenképpen érdemes tehát tájékozódni az efféle lehetőségekről, akár saját magunk által, akár szakértő segítségével, de olyan, lakossági pénzügyekkel foglalkozó portálokat is, mint például a Pénzcentrum érdemes napi szinten nyomon követni a legfrissebb információk érdekében.

(A borítókép illusztráció.)

MIT SZÓLNÁL 490 EZER FORINTHOZ?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. Íme, egy példa: kalkulátorunkban 490 ezer forintos hitelösszeget, és 36 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja havi 16 075 forintos törlesztővel; de nem sokkal marad el ettől a K&H Bank ajánlata sem, amely esetében 16 273 forintos havi törlesztővel kalkulálhatunk. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem, a Raiffeisen Bank, az ERSTE Bank, valamint a Budapest Bank gyorskölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Ennyiért gályáznak a napszámosok a magyar gyümölcsösökben
Jócskán emelkedtek az órabérek tavalyhoz képest.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS