21 °C Budapest

Hiába vágott kamatot az MNB, ezeknek a hiteleknek nem fog csökkenni a törlesztője

2020. július 22. 11:07

Ahogy az várható is volt, ismét csökkentette tegnap az alapkamatot a jegybank. Az eddigi kamatcsökkentések automatikus következménye volt, hogy a még március folyamán bevezetett THM-plafon is alacsonyabbá vált, amely leginkább azoknak kedvezett, akik személyi kölcsön felvételét tervezték/tervezik. Azonban hiába vágott ismét alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB), ezzel 0,75-ről 0,60 százalékra leszállítva azt, a személyi hitel kamatok nem mozdulnak. Mutatjuk, miért.

Az MNB Monetáris Tanácsa keddi ülésén 15 bázisponttal 0,60 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A kamatcsökkenésre lehetett számítani, hiszen Virág Barnabás, a jegybank alelnöke korábban azt közötlze, hogy júliusban ismét 15 bázispontos kamatcsökkentésről dönthet a monetáris tanács. További csökkenés az alelnök szerint nem várható, a 0,60 százalékos alapkamat ugyanis megfelelő szint ahhoz, hogy támogassa a koronavírus-járvány utáni gazdasági kilábalást, és erősítse a pénzügyi stabilitást.

A legutóbbi alapkamat csökkentés hozománya az volt, hogy a márciusban bevezetett - 5 + a jegybanki alapkamat mértékben meghatározott - THM-plafon 5,9 százalékról 5,75 százalékra csökkent. A Pénzcentrum számításai szerint ez az alapkamat csökkentés összességében 2-3 százalékos törlesztőrészlet-csökkenést is jelenthetett az idei évben. Viszont a módosítás csak az alapkamat-csökkentés után felvett kölcsönökre vonatkozott, az annál korábban felvettekre az 5,9 százalékos THM-plafon maradt érvényben.

Viszont így, hogy számítani lehetett újabb csökkentésre, sokan apellálhattak arra, hogy még egy 0,15 százalékpontos lejjebb szállítással majd a THM-plafon is csökken, és még kedvezőbb kondíciókkal lehet majd személyi kölcsönt felvenni. (Időtlen idők óta nem voltak ilyen kedvezőek a személyi hitelek THM-jei, azonban ez is csak 2020. december 31-ig érvényes, ezt jobb észben tartani!) Azonban,

aki arra számított, hogy az alapkamat csökkentés alacsonyabb THM-plafont eredményez, az tévedett.

Hogy miért? A THM-plafonról szóló rendelet szerint a fizetendő kamat meghatározásakor az érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamat irányadó az adott naptári félév teljes időtartamára. Az előző alapkamat csökkentés ezért is július 1-jétől jelent meg a gyakorlatban a személyi hitelek kontrukcióiban, és nem előbb - hiába csökkentette június 23-án az alapkamatot az MNB.

Vagyis ennek értelmében marad majd az 5,75 százalékos THM-plafon, hiszen az "érintett naptári félév első napján érvényes alapkamat", vagyis a július 1-jei alapkamat még 0,75 százalék volt, ezt 5 százalékponttal növelve az 5,75 százalék jön ki ugyanúgy. Tehát aki arra várna, hogy most majd a bankok leviszik a THM-et 5,6 alá, azok ne várjanak tovább, mert ez nem fog megtörténni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Így sem panaszkodhatnak az ügyfelek

A THM-korlátnak köszönhetően a bankok jelenlegi ajánlatai jelentősen olcsóbbak lettek: a Pénzcentrum kalkulátorában tetszőleges kondíciókkal számolható ki hitelösszegtől, jövedelemtől függően, melyik bank ajánlata lenne az ügyfél számára a legkedvezőbb. Ezek alapján a számítások alapján látható, hogy például egy 60 hónapos futamidőre igényelt 1 millió forintos hitelösszeg melyik banknál mekkora törlesztőrészletet eredményezne:

A bankok ajánlatai ha csak a jelenlegi THM-meket és törlesztőrészleteket nézzük, sokban nem térnek el egymástól: a 0,05 százalékpontos eltérés szinte elenyésző és a havi részletek közt is csak pár forint a különbség. Azonban, ha a 2021. január 1-je után fizetendő törlesztőrészleteket és a visszafizetendő összegeket vizsgáljuk, egyből látható, hogy amíg a CIB egymillió forintot 5 évre havi 20146 forintért ad, és az egymillión felül 202700 forintot fizethet ki az ügyfél kamatként a banknak, addig például az OTP-nél jövőre 26126 forint lesz a törlesztő havonta és a végén 525680 forintot fizet majd rá az 1 millióra az ügyfél. 

Érdemes tehát mindenképpen szétnézni alaposan az ajánlatok közt, annak ellenére, hogy jelenleg nagyon olcsók a személyi hitelek. A Pénzcentrum kalkulátorát használva teljesen személyre szabható, kinek mekkora összegre lenne szüksége, mennyi maximális futamidővel tud számolni, és mekkora havi jövedelemből gazdálkodik. Így az ügyfél a neki teljesen megfelelő ajánlatokat tudja összehasonlítani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem