14 °C Budapest

Határ a csillagos ég ezekkel a papírokkal a tőzsdén: háromszoros lehet a nyereség

2020. február 20. 19:43

A Virgin Galactic részvényeivel tavaly októberben indult a kereskedés a New York-i tőzsdén, az ismert milliárdos, Richard Branson kereskedelmi célú űrutazásokat kínáló cégére rávetették magukat a befektetők, a társaság papírjai az elmúlt napokban valósággal szárnyaltak, az árfolyam alig egy hét leforgása alatt 40, idén pedig már 223 százalékot emelkedett. A cég egyelőre inkább csak ígéret, bevételt alig termel, cserébe a következő években is tartósan veszteséges maradhat.

A koronavírus terjedésével kapcsolatos aggodalmak az elmúlt hetekben árnyékot vetettek a globális részvénypiacokra, a tengerentúli tőzsdék azonban továbbra is jól teljesítenek. Bár az Apple a hét elején jelentette be, hogy a koronavírus hatásai miatt nem tudja majd tartani a márciussal záruló negyedévben a korábban tett árbevétel várakozásait, a befektetőknek azonban ez láthatóan nem szegte kedvét, és a Nasdaq kedden új csúcson zárt, majd az index ezután szerdán újabb zárócsúcsot állított be.

A technológiai papírok közül eddig elsősorban Teslára figyeltek a befektetők, az elektromosautó-gyártó két egymást követő negyedévben is nyereséget termelt, amelyet követően sokan átértékelhették a cég kilátásait, és a Tesla árfolyama idén 119,3 százalékkal került feljebb. Most azonban úgy tűnik, hogy egy 

újabb részvényre vetették rá magukat a befektetők, miután a Virgin Galactic papírjai idén több mint megháromszorozták értéküket.

Érdemes felidézni, hogy az ismert milliárdos, Richard Branson cége, a kereskedelmi célú űrutazásokat kínáló Virgin Galactic nem a hagyományos módját választotta a tőzsdére lépésnek, a társaság egy másik céggel összeolvadva lépett a tőzsdére, a Facebooknál egykor vezető pozíciót betöltő Chamath Palihapitiya cégével. Az így létrejött cég papírjaival tavaly október végén indult el a kereskedés a New York-i tőzsdén.

A Virgin Galactic háza tájáról nemrég jó hírek érkeztek, miután a cég SpaceShipTwo szuborbitális repülőgépét áthelyezte a társaság új-mexikói főhadiszállására, a befektetők pedig arra számíthattak, hogy mindez egy lépéssel közelebb hozza a céget ahhoz, hogy elindítsa a kereskedelmi célú űrutazásokat. Bár a cég egyelőre veszteséges, a piaci szereplők kedvezően látják a vállalat kilátásait: az űrturizmus felfutása sok új lehetőséget nyithat meg a társaság előtt, és a Virgin Galatic korábban már azt is meglebegtette, hogy a jövőben a hiperszonikus repülés felé is nyitna.

A cég részvényei az elmúlt hetekben nagyot emelkedtek, az erősödéssel kapcsolatban érdemes azt is megemlíteni, hogy a Virgin Galactic olyan társaságokkal versenyez az űrutazások esetében, mint az Amazon-vezér, Jeff Bezos Blue Origin-ja, vagy az Elon Musk vezette SpaceX.

A három társaság közül egyedül a Virgin Galactic tőzsdei cég, ezért a vállalat részvényei jelentik jelenleg az egyetlen lehetőséget, az űrturizmusba a tőzsdén befektetni kívánó piaci szereplők számára. A kisbefektetők is élénken érdeklődnek a cég iránt, a Fidelity online brókercégnél a Virgin Galactic volt az egyik legkeresettebb részvény volt az elmúlt napok során, az ügyfelek kétharmada pedig vásárolta a cég papírjait.

Richard Branson űrturisztikai cégének szárnyalása emellett sok shortost is vonzhat, az S3 Partners nevű elemzőcég vezetője egyenesen Tesla Juniorként emlegeti a céget, mivel szerinte a vevők mellett a shortosok között is kultikus státuszra tehet szert a papír. Az S3 vezetője szerint a Virgin Galactic részvények esésére játszó short-állomány 500 millió dollárra emelkedett a hét elején, ami új rekordot jelent, míg az árfolyam emelkedése idén 345 millió dolláros veszteséget okozott a shortosoknak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Most indul a cég

A Virgin Galactic gyakorlatilag most kezdi működését, a cég 600 foglalással és 80 millió dollárnyi vásárlói előleggel rendelkezik a meghirdetett kilencven perces űrutazásra, amelynek ára negyedmillió dollár. A cég esetében azonban optimisták a piaci szereplők a Reuters adatbázisa szerint az elemzők 2021-re már 133 millió dolláros árbevételt várnak a cégtől, a társaság azonban várhatóan veszteséget termelhet 2020-ban és 2021-ben is.

A Virgin Galactic piaci kapitalizációja idén több mint a háromszorosára nőtt, a cég piaci kapitalizaciója szerdán elérte a 7,3 milliárd dollárt.

A Reuters adatbázisa alapján három elemző követi a céget, mindhárman vételre ajánlják a társaság részvényeit, az elemzői célárak átlaga 19 dollár, ami jóval alacsonyabb, mint a Virgin Galactic árfolyama.

A Virgin Galactic árfolyama kedden 35 százalékos pluszban is járt, szerdán folytatódott a szárnyalás és a részvény 23,3 százalékkal került feljebb. Az árfolyam idén 223 százalékot emelkedett és bár egyelőre úgy tűnik, hogy az emelkedés folytatódhat, a csütörtöki, nyitás előtti kereskedésben az árfolyam 5 százalékos pluszban is járt, azonban érdemes megemlíteni, hogy a részvény az elmúlt hetek meredek emelkedése után erősen túlvett tartományban jár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 11:54
A Médiatanács szerint megsértette a médiatörvényt a Trendmania című műsor.
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Holdblog  |  2024. április 25. 06:51
Soft landing, azaz puha landolás. A végső kimenetel, amiben a 2021 végi, első poszt-Covid inflációs...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem