2019. március 22. péntek Beáta, Izolda

Hatalmas kamu, vagy tényleg most éri meg lakást venni? Kiszámoltuk!


Ezek voltak 2018. 51. hetének legfontosabb, legérdekesebb, na meg legolvasottabb cikkei a Pénzcentrumon. A teljes írás elolvasásához kattints a címekre, vagy a képes ajánlókra.

Hatalmas kamu vagy igazság? Kiszámoltuk, megéri-e most lakást venni

Gyakran elhangzó érv, hogy most érdemes lakást vásárolni, mivel most alacsonyak a lakáshitelek kamatai, a reálbérek egyre nőnek, a lakásárak pedig csak emelkedni fognak a jövőben. Az érvelés minden bizonnyal meggyőzte a magyarokat: a lakáshitelek felvétele dinamikusan nő. Amennyiben továbbra is fennállnak a jelenlegi tendenciák, akkor feltételezhetően igaz a fenti érvelés. Mi azonban nem elégedtünk meg az elméleti megoldással - kiszámoltuk, hogy a lakásvásárlás során valóban jobban járunk-e hosszú távon, mint bérléssel.

Közmunkásokkal tölti fel magyar gyárát a LEGO: ha nincs elég ember, lépni kell

Ha munkaerőhiányról van szó, az ország keleti szegmensében egyelőre még nem olyan kétségbeejtő a helyzet, mint a Dunántúlon, de ha folytatódik a mostani trend, ez már nem sokáig marad így. A nyíregyházi LEGO gyár néhány évvel ezelőtt még azzal küzdött, hogyan tartsa számon a több mint 10 ezer jelentkezőt, aki kopogott náluk, ma már szinte futnak utánuk. Ám létezik még egy "kiaknázatlan" szegmens, akiket most egy új megállapodás keretében mégis elérhetnek a szabolcsi cégek. Ezek pedig a közmunkások. Tóth Csaba, a LEGO Manufacturing Kft. HR vezetője beszélt a részletekről a Pénzcentrumnak.

Magyar szakácsokat keresnek: nettó 550 ezres fizetés, végzettség sem kell

Az egyik álláshirdető portálon botlottunk bele két álláshirdetésbe: szakácsokat keresnek Ausztriába, illetve Németországba. Szétnéztünk a magyarországi álláshirdetések között is. Külföldön közel kétszer annyit lehet keresni, a végzettség sem feltétel, de 1-3 éves munkatapasztalat viszont elengedhetetlen.

Igazi horrorsztori: személyi hitelből fedezte az önrészt, nagyon csúnyán ráfizetett

Többen állnak ma kényes döntéshelyzet előtt: jövedelmük már megengedné a lakáshitel felvételét, nem áll rendelkezésre ugyanakkor önrészül szolgáló megtakarítás. Sokaknak csábító lehet az alacsony kamatkörnyezet, és ha az elemzői vélemények beigazolódnak, a dráguló lakások miatt többen dönthetnek ma lakásvásárlás mellett. Mi történik viszont, ha nincs megtakarításunk, amelyből az önrészt fedezhetjük? Több megoldás létezik, ezek közül az egyik a személyi hitel felvétele. Mi most megnézzük, mennyire kifizetődő fogyasztási hitelből fedezni az önrészt.

Kiszámoltuk: ez vár a magyar hitelesekre, ha beüt a kamatemelés

Csúcsokat döntenek a hiteligénylések, a karácsonyi időszakban pedig várhatóan tovább nő a kölcsönök kihelyezése. Az okok egyszerűek: a magasabb reálbérek miatt többet engedhetünk meg magunknak. Sokan élnek ma a kedvező kamatkörnyezettel, de az alacsony kamatok vélhetően nem tartanak ki sokáig. A lakosságnak minden bizonnyal fel kell készülnie a magasabb kamatokra. Mi most kiszámoltuk, hogy különböző forgatókönyvek mellett mennyibe kerül a személyi hitelfelvétel. Konklúziónk szerint kis összegnél nem biztos, hogy sietni kell a hitelfevétellel - persze csak ha nincs sürgős kiadásunk.

Jól jönne 3 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 3 millió forintos hitelösszeget, és 84 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 45 941 forintos törlesztővel a Raiffeisen Bank (THM 8,2 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a K&H (46 000 Ft/hó; THM 8,1%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket az Erste (51 352 Ft/hó; THM 11,92 %) ajánlata, de érdemes megnézni az Cetelem és az OTP Bank ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

03.21-03.27
Országos

Spar

03.21-03.27
Országos

Aldi

03.21-03.27
Országos

Lidl

03.21-03.27
Országos

Auchan

03.21-03.27
Országos

Tesco

03.21-03.27
Országos

Interspar

Tavasz
03.13-04.20
Országos

Aldi

Húsvét
03.10-04.14
Országos