2021. január 25. hétfő Pál

Hatalmas kamu, vagy tényleg most éri meg lakást venni? Kiszámoltuk!


Ezek voltak 2018. 51. hetének legfontosabb, legérdekesebb, na meg legolvasottabb cikkei a Pénzcentrumon. A teljes írás elolvasásához kattints a címekre, vagy a képes ajánlókra.

Hatalmas kamu vagy igazság? Kiszámoltuk, megéri-e most lakást venni

Gyakran elhangzó érv, hogy most érdemes lakást vásárolni, mivel most alacsonyak a lakáshitelek kamatai, a reálbérek egyre nőnek, a lakásárak pedig csak emelkedni fognak a jövőben. Az érvelés minden bizonnyal meggyőzte a magyarokat: a lakáshitelek felvétele dinamikusan nő. Amennyiben továbbra is fennállnak a jelenlegi tendenciák, akkor feltételezhetően igaz a fenti érvelés. Mi azonban nem elégedtünk meg az elméleti megoldással - kiszámoltuk, hogy a lakásvásárlás során valóban jobban járunk-e hosszú távon, mint bérléssel.

Közmunkásokkal tölti fel magyar gyárát a LEGO: ha nincs elég ember, lépni kell

Ha munkaerőhiányról van szó, az ország keleti szegmensében egyelőre még nem olyan kétségbeejtő a helyzet, mint a Dunántúlon, de ha folytatódik a mostani trend, ez már nem sokáig marad így. A nyíregyházi LEGO gyár néhány évvel ezelőtt még azzal küzdött, hogyan tartsa számon a több mint 10 ezer jelentkezőt, aki kopogott náluk, ma már szinte futnak utánuk. Ám létezik még egy "kiaknázatlan" szegmens, akiket most egy új megállapodás keretében mégis elérhetnek a szabolcsi cégek. Ezek pedig a közmunkások. Tóth Csaba, a LEGO Manufacturing Kft. HR vezetője beszélt a részletekről a Pénzcentrumnak.

Magyar szakácsokat keresnek: nettó 550 ezres fizetés, végzettség sem kell

Az egyik álláshirdető portálon botlottunk bele két álláshirdetésbe: szakácsokat keresnek Ausztriába, illetve Németországba. Szétnéztünk a magyarországi álláshirdetések között is. Külföldön közel kétszer annyit lehet keresni, a végzettség sem feltétel, de 1-3 éves munkatapasztalat viszont elengedhetetlen.

Igazi horrorsztori: személyi hitelből fedezte az önrészt, nagyon csúnyán ráfizetett

Többen állnak ma kényes döntéshelyzet előtt: jövedelmük már megengedné a lakáshitel felvételét, nem áll rendelkezésre ugyanakkor önrészül szolgáló megtakarítás. Sokaknak csábító lehet az alacsony kamatkörnyezet, és ha az elemzői vélemények beigazolódnak, a dráguló lakások miatt többen dönthetnek ma lakásvásárlás mellett. Mi történik viszont, ha nincs megtakarításunk, amelyből az önrészt fedezhetjük? Több megoldás létezik, ezek közül az egyik a személyi hitel felvétele. Mi most megnézzük, mennyire kifizetődő fogyasztási hitelből fedezni az önrészt.

Kiszámoltuk: ez vár a magyar hitelesekre, ha beüt a kamatemelés

Csúcsokat döntenek a hiteligénylések, a karácsonyi időszakban pedig várhatóan tovább nő a kölcsönök kihelyezése. Az okok egyszerűek: a magasabb reálbérek miatt többet engedhetünk meg magunknak. Sokan élnek ma a kedvező kamatkörnyezettel, de az alacsony kamatok vélhetően nem tartanak ki sokáig. A lakosságnak minden bizonnyal fel kell készülnie a magasabb kamatokra. Mi most kiszámoltuk, hogy különböző forgatókönyvek mellett mennyibe kerül a személyi hitelfelvétel. Konklúziónk szerint kis összegnél nem biztos, hogy sietni kell a hitelfevétellel - persze csak ha nincs sürgős kiadásunk.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Otthonteremtési támogatás 2021: akár gyermek nélkül is járhat 5 millió forint!
Új lakás építéséhez járhat az áfa-visszatérítés.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked